Președintele-ales al Comisiei Europene transmite Bucureștiului că nominalizarea de comisar european trebuie să fie susținută și de guvern, dar și de președinte.
În condițiile în care a treia nominalizare transmisă la Bruxelles de către premierul Dăncilă nu îndeplinește, evident, această condiție, este de așteptat ca Victor Negrescu să nu primească acceptul Ursulei von der Leyen.
„Înţelegem că noua propunere a actualului guvern nu este în mod evident susţinută de preşedintele României. Având în vedere provocările şi oportunităţile viitoare, este în interesul nostru comun ca Europa să înainteze fără nicio întârziere. Oricine ar fi candidatul român, el sau ea, ar trebui să fie acceptat de preşedintele ales şi ar trebui să poată strânge sprijinul necesar al Parlamentului European. Europa trebuie să avanseze”, a transmis, marți seara, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Această declarație arată că președintele-ales a renunțat la paritatea de gen în următoarea Comisie Europeană, a cărei balanță a fost deja stricată de Franța – în locul lui Sylvie Goulard, candidat respins de către Parlamentul European, președintele Macron a insistat să nominalizeze un bărbat ( Thierry Breton).
Ursula von der Leyen spera ca Ungaria să își schimbe nominalizarea, dar premierul Viktor Orban și-a menținut nominalizarea – ambasadorul Ungariei la UE, Oliver Varhelyi, propus după respingerea primului candidat, László Trócsányi, în septembrie 2019.
În ceea ce privește România, premierul Viorica Dăncilă l-a ocolit pentru a treia oară pe președinte, și a transmis la Bruxelles o nouă propunere de comisar, Victor Negrescu, inițiativă care a provocat o reacție imediată a președintelui Iohannis, care a avertizat-o marți pe Viorica Dăncilă ”să înceteze” să mai trimită propuneri la Bruxelles.
În ciuda poziției exprimate de Bruxelles, Viorica Dăncilă insistă – ea a trimis Parlamentului o scrisoare prin care anunță nominalizarea lui Victor Negrescu pentru funcția de comisar european și cere audierea acestuia în comisiile de specialitate.
Votul de luni din Parlamentul de la București este esențial pentru a rezolva necunoscuta comisarului român: dacă Guvernul Orban este învestit, atunci problema este rezolvată, iar cel nominalizat pentru această funcție va fi, cel mai probabil, Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL.
Dacă Guvernul Orban nu obține o majoritate în Parlament, atunci Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă vor fi obșigați de Bruxelles să se așeze la masa negocierilor.
Noii Comisii Europene îi mai lipsește doar candidatul României, președintele-ales anuntând marți că a acceptat nominalizările Franței și Ungariei. Debutul mandatului Comisiei von der Leyen a fost amânat o lună din cauza echipei incomplete.