joi

18 aprilie, 2024

25 martie, 2020

CursDeGuvernare.ro organizează joi, 26 martie, video-conferința în direct: „Soluții pentru mutarea activității companiilor în online”, cu 5 speakeri de top din industrie. Urmăriți în direct și adresați întrebări!

Evenimentul va avea loc pe 26 martie, exclusiv online, în intervalul 16.00 – 17.30.


Transmisia live poate fi urmărită în 3 locuri:

Principalele idei expuse de speakeri: 

Ela Moraru, vicepreședinte AmCham, co-chair al Comitetului de societate digitală:

  • Sunt o serie de propuneri pe care noi le-am făcut cum ar interoperabilitatea bazelor de date, creșterea nivelului de competențe din partea funcționarilor publici, digitizarea sistemului de educație, zona de modernizare ANAF și a administrațiilor locale, împreună cu sistemul de sănătate.
  • Un alt punct foarte important pentru noi este partea de carte electronică de identitate și clarificarea semnăturii electronice și utilizarea ei.
  • Colegii noștri au ridicat ca și punct foarte important ideea de tehnologii cloud și stimularea startup-urilor mai ales în zona de cercetare-inovare.
  • Nu de puține ori ne-am întâlnit pentru a discuta elaborarea și crearea unei strategii pentru inteligența artificială și tot ceea ce presupune partea de legislației din zona de securitate cibernetică și a riscurilor.
  • Există în cadrul AmCham un comitet care este dedicat educației și forței de muncă a viitorului. S-au desprins o serie de recomandări pe care le-am comunicat partenerilor noștri atât din guvern cât și dim mediul educațional.
  • Susținem digitizarea învățământului. Există o serie de ONG-uri partenere AmCham care dețin expertiză la nivel național și internațional și noi toți am pus la dispoziție instrumente de lucru care să completeze și aș insista, completarea eforturilor, nu înlocuirea predării clasice, ci completarea acesteia.
  • Cel mai important obiectiv: digitalizarea ANAF și a tot ce implică colaborarea eficientă cu mediul privat.

Răzvan Enache, Google Cloud Sales Executive, Google România:

  • Cu toții simțim nevoia de colaborare, de conectivitate. Din fericire există soluții. G Suite, soluția Google, propune ”lucrul de oriunde”.
  • Avem soluții referitoare la comunicații prin videoconferință, partea de chat, de asemenea partea de e-mail, deci soluții de comunicare.
  • În plus, oferim soluții de colaborare în timp real prin aplicații precum Google Docs sau Google Sheets.
  • Suita include și o componentă de Google Drive în care pot fi partajate mai multe documente între utilizatori.
  • Un alt lucru pe care aș vrea să-l menționez este partea de securitate și control care vine împreună cu aceste aplicații.
  • În plus, permite o utilizare ”bring your own device”, deci pot fi accesate de pe orice dispozitiv.
  • Pot fi personalizate produsele Google nevoile din sectorul public sau unui proiect punctual? Da, depinde însă foarte mult de proiectul în cauză.
  • Avem câteva soluții dezvoltate pentru sectorul public, pe zona de transporturi, spre exemplu. Avem programe dedicate pentru institutele de cercetare.Da, există soluții dedicate pentru sectorul public.
  • Există și o soluție prin care pe baza documentelor scanate se pot extrage informații și context ca să poată fi căutate rapid sau indexate corespunzător.

Ștefan Apăteanu, CEO, Edu Apps, a prezentat detalii ale conceptului Clasa viitorului, pus la dispoziția sistemului de educație și al elevilor gratuit și folosit în prezent de 1600 unități școlare.

  • Școlile au înțeles că singura modalitate ca să stea în contact cu elevii în aceste momente este adaptarea la soluțiile moderne.
  • Ce nu am reușit să facem în 8 ani, de la criza coronavirus am crescut fantastic, avem de 4 ori mai mulți utilizatori. Asta vine cu o mare presiune de formare, trebuie să avem la dispoziție cursuri online de învățare a utilizării eficiente a produsului și am început asta.
  • Pe partea de business, avem un portal care permite activarea serviciilor de tip cloud, o companie poate face asta într-o singură zi și ajunge să folosească tehnologia în mod colaborativ.
  • Conținut există deja- pe YouTube, de exemplu, sau manuale digitale pe manuale.edu.ro. Alte proiecte sunt la Ministerul Educației, suntem într-un setup pentru a dezvolta soluții. UNESCO are o bază de date impresionată, avem Google Culture. Sunt soluții, trebuie să avem curajul să le căutăm.
  • Provocarea cea mai mare: resursa umană. Cum facem să pregătim 250000 de profesori să livreze conținut în oline. Suntem cumva forțați să mergem pe repede-înainte.  Mediul de business ajută, sunt aplicații gratuite care au costuri, Google și Microsoft ajută… În educație însă, sistemul poate să absoarbă foarte multe investiții, deci companiile pot investi.
  • La Edu Apps avem 2 piloni: pilonul educațional, în care credem foarte mult, dar avem și pilonul pentru companii. De multe ori, ce scoatem de la partea de companii investim în pilonul educațional.

Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender:

  • Vă aduceți aminte cozile de la metrou de acum ceva vreme, către Pipera, către hotspot-urile de tehnologie și dezvoltare din România? Nu mai sunt. Unde s-au mutat acestea și cum a fost posibil?
  • România s-a ajustat extrem de rapid la programul de work from home în ciuda faptul că aceste cozi demonstrează că nu avem o tradiție în acest sens. Angajații sunt, de obicei, obișnuiți cu mersul la birou, cu rutina zilnică și acest lucru a făcut companiile să întârzie sau să neglijeze un program de work from home serios din punct de vedere al securității informatice.
  • Companiile s-au adaptat extrem de rapid acestui nou trend, dar în momentul în care nu ai un plan de business continuity bazat pe work from home întrebarea care se pune este cum s-au implementat aceste soluții. Sunt ele cu adevărat sigure? Sunt niște improvizări care ar putea expune companiile la atacuri din exterior? E o întrebare legitimă bazându-ne pe ceea ce vedem noi în piață.
  • Companiile au în general un intranet mic, izolat, în care accesul se face prin VPN și o suprafață de atac publică care e disponibilă absolut oricui.
  • A doua problema pe care aș dori să o semnalez din punct de vedere al implementărilor în companii. Chiar și companiile care și-au făcut temele și au un astfel de plan de work from home se confruntă cu o problemă enormă, pierderea vizibilității la nivel de rețea. Înainte tot traficul trecea prin rețea, era monitorizat, existau niște aplicații de network security analytics care detectau comportamentul anormal, malițios și l-ar fi blocat.
  • Acum, traficul nu mai trece prin rețeaua companiei pentru că toată lumea e acasă și pierderea vizibilității la nivel de rețea poate aduce diverse probleme, de la compromiterea activelor din rețea până la încălcarea standardelor sau certificărilor pe care compania respectivă le are.
  • Activitatea malware asupra utilizatorilor de acasă a crescut de peste cinci ori în ultimele 15 zile pe când atacurile asupra companiilor au scăzut puțin, semn clar că atacatorii s-au mutat acolo unde sunt angajații, adică la ei acasă.
  • Angajații ar trebui să fie mai prudenți, să seteze o parolă a rețelei în caz că aceasta nu există, deoarece se joacă cu securitatea datelor companiei.
  • Al doilea lucru. Cu toții avem dispozitive smart. Acestea sunt vulnerabile. Dacă aveți astfel de dispozitive încercați să le migrați către o rețea dedicată pentru acest lucru. Orice router modern, din ultimii trei, patru ani are posibilitatea de a crea o rețea pentru invitați. Faceți acea rețea, mutați toate dispozitivele din IoT pentru o securizare mai optimă către respectiva rețea.
  • A treia și ultima recomandare ar fi: mare atenție cu dispozitivele pe care le-ați adus de la serviciu. Nu le împărțiți, mai ales cu copiii. Un copil este mult mai tentat să dea click-uri în locurile care clipesc cu luminițe intense și vă pot instala amenințări informatice.
  • Bitdefender a început să ofere soluții business gratuit pentru toate instituțiile medicale din lume, necondiționat.

Florin Filote, director Marketplace eMAG:

  • În trecut am fi vorbit de topul DESI, de faptul că România și Bulgaria sunt jos în clasament, acum, iată-ne forțați să discutăm despre schimbări de comportament și despre migrarea pe Internet. Azi constatăm, de exemplu, că oamenii comandă preponderent în online.
  • De la debutul crizei, oamenii și companiile au început să se adapteze. Online capătă cotă de piață tot mai mare, în offline magazine se închid, iar companiile ar trebui toate să se reorienteze. Companiile care se bazau pe flux pietonal pentru vânzări azi se gândesc la reorganizarea modelului de business.
  • Modelul Marketplace e unul care poate asigura tranziție către ceva ce unii nu au astăzi. Procedura e simplă, din primul minut de listare a produselor pe un canal de marketplace au automat acces la baza de clienți din toată țara.
  • Vânzările au explodat și estimăm că o să crească în continuare. În acest context, nu doar modelele de business trebuie să se adapteze, asta trebuie să facă și statul. Sunt curios cum se va reflecta asta în topul DESI.
  • Există domenii care au foarte mult de suferit în această perioadă, turismul e unul dintre ele. Ce trebuie să se rezolve: modul în care oferta e prezentată și cât de facil e modul de cumpărare fără a avea nevoie de consultant.
  • Nu avem în plan să creștem comisioanele în Marketplace. Ne concentrăm pe a ajuta seller-ii, nu să profităm de această criză. Începând cu aprilie, un set foarte mare de selleri vor primii banii din încasări mai repede, vrem să îi ajutăm în perioada asta.

Argument:

Criza Covid-19 ne constrânge pe noi toți să apelăm la toate facilitățile tehnologiei pentru a ne continua activitatea în interiorul organizațiilor: avem nevoie de soluții cât mai practice și mai simple. 

O dezbatere și totodată seminar informativ, ca reacție rapidă la contextul actual, cu probleme și soluții, pe subiectul adaptării companiilor la noul context economic ce presupune transpunerea mai multor tipuri de activități în mediul online.

Miza evenimentului este prezentarea soluțiilor pentru orice tip de companie care are de transferat o parte din activitatea sa în remote mode: 

  • Care sunt cele mai bune soluții?
  • Ce presupune pasul către implementarea lor rapidă și utilizarea lor?
  • Care sunt necesitățile care încă nu își au soluție și unde mai este loc pentru inovare?

Vor discuta și vor prezenta soluții în direct prin sistem video-conferință speakeri din companii relevante, din industrie și din domeniul hi-tech.

CursDeGuvernare lansează astfel un format inovativ de dezbateri publice de tip conferință, exclusiv online și live – un lung șir de evenimente focusate pe eficiența companiilor și mecanismele de bună guvernare în susținerea economiei.

Ca o particularitate a acestor momente de interacțiune socială redusă, fiecare speaker va interveni cu prezentarea sa din locația proprie. 

AGENDA EVENIMENTULUI: 

16.00 – 16.05 – Deschidere conferință . Moderator – Ștefan Apăteanu, CEO, Edu Apps

16.05 – 16.15 Elisabeta MORARU, vicepreședinte AmCham, director Google România.

Tema: Nevoi de digitalizare din perspectiva AmCham

Sesiune Q&A

16.15 – 16.30 Răzvan ENACHE, Google Cloud Sales Executive

Tema: G Suite sau cum putem lucra on line mai rapid, mai sigur și mai colaborativ

Sesiune Q&A

16.30 – 16.45  Ștefan APĂTEANU, CEO, Edu Apps – Clasa Viitorului

Tema: De la educație la mediul de business – Instrumentele de lucru colaborativ online

Sesiune Q&A

16.45 – 17.00 Bogdan BOTEZATU, director de cercetare în amenințări informatice, Bitdefender Tema: La ce riscuri de securitate pot expune companiile angajații care muncesc de acasă în perioada pandemiei coronavirus

Sesiune Q&A

17.00 – 17.15 Florin FILOTE, director Marketplace eMAG 

Sesiune finală Q&A

SPEAKERII: 

Elisabeta MORARU, Manager la Google România și vicepreședintele Camerei de Comerț Americane AMCHAM România. Conduce Google România din 2016. 

În cadrul Google, a lucrat inițial ca industry manager, din aprilie 2012. Anterior, a fost parte a echipei de management la Xerox și Microsoft. Ela Moraru deține un doctorat în Științele Comunicării, iar teza susținută a abordat subiectul evoluției sferei publice odată cu accesul la informație al cetățenilor. A absolvit Academia de Business la Duke University. 

 

Florin FILOTE, director eMAG Marketplace din 2015, timp în care platforma a înregistrat o creștere puternică a numărului de magazine partenere, în toate cele 4 țări în care eMAG este prezent. Florin Filote are peste 15 ani de experienta in retail, FMCG și sectorul industrial. 

eMAG are o gamă de produse în continuă creștere atât prin oferta proprie, cât și prin sellerii din Marketplace – practic, locul unde oricine poate căuta și comanda orice, de oriunde. 

Bogdan BOTEZATU lucrează de peste un deceniu în securitate informatică și este director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender. 

Bogdan este autor al cărților de cybersecurity A History of Malware și Botnets 101. Aria sa de expertiză include detecția, studierea, înlăturarea și prevenirea amenințărilor informatice ale momentului. Spune că mediul cibernetic a devenit a cincea dimensiune unde se pot desfășura conflicte, după sol, aer, apă și spațiu. 

 

Ștefan APĂTEANU, CEO Edu Apps, este absolvent al Facultății de Științe Politice și Administrative (din cadrul Universității din București), unde a predat cursul de eGovernment câțiva ani, până când a câștigat un grant european pentru a pune în practică un proiect în zona de eGuvernare pentru educație. Așa a luat ființă în anul 2011 compania Edu Apps, companie care a adus tehnologia digitală în sute de școli la nivel național. Proiectele din educație își regăsesc continuitatea în mediul de business unde sprijină companiile să treacă printr-un proces transformațional pentru lucrul colaborativ în Cloud.

Răzvan ENACHEGoogle Cloud Sales Executive, Google România – Are experiență de peste 15 ani în industria IT. În prezent, ajută companiile să descopere beneficiile soluțiilor oferite de Google Cloud, având rolul de Sales Executive pentru regiunea CEE. În trecut a activat în roluri similare la companii precum HP și SAS. Este un adevărat adept al motto-ului: „Life is 10% determined by things that happen to you and 90% by how you react to it.”

 

 

Parteneri: AmCham, EduApps, eMAG, Google România

Partener media: Avocatnet.ro 

***

Participanții ce vor urmări dezbaterea online au posibilitatea să adreseze întrebări atât în avans, cât și în timp real, ca reacție la prezentările speakerilor.

Moderatorii vor adresa speakerilor întrebările venite din public.

Răspunsurile vor fi furnizate atât în direct (în limita timpului disponibil) cât și ulterior, online.

***

Vă invităm să vă înscrieți până joi, ora 14.00, pentru a adresa întrebări speakerilor, precum și pentru a primi notificări de ultimă oră, aici:

  • Întrebările primite prin formular vor fi preluate cu prioritate în LIVE.
    Este foarte important să vă înregistrați în prealabil și pentru a primi toate informațiile ulterioare de la noi – link LIVE, update-uri, întrebările și răspunsurile speakerilor și alte notificări relevante.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Cum ne asiguram prezenta in online in timpul crizei si dupa ce aceasta va trece?

    O lectura interesanta sau nu, dar o oferta de sprijun cat se poate de concreta. Sunt bune sfaturile, dar faptele conteaza mai mult.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Cum ne asiguram prezenta in online in timpul crizei si dupa ce aceasta va trece?

    O lectura interesanta sau nu, dar o oferta de sprijun cat se poate de concreta. Sunt bune sfaturile, dar faptele conteaza mai mult.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: