13 ianuarie, 2021

Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri ministrului Justiției cererea de urmărire penală a fostului premier Călin Popescu – Tăriceanu în dosarul în care DNA îl acuză că ar fi primit o mită de 800.000 de dolari, anunță Administrația Prezidențială.

DNA a cerut luni, 11 ianuarie, președintelui României să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale în dosarul de corupție care îl vizează pe Călin Popescu Tăriceanu și în care Senatul votase în iunie 2019 împotriva ridicării imunității. DNA arată că dosarul de luare de mită a fost deschis la solicitarea autorităților judiciare austriece și vizează obținerea de către șeful Senatului a 800.000 de dolari foloase necuvenite.

În această cauză, DNA a înaintat o solicitare și Parlamentului, în 2018, iar senatorii au respins cererea peste jumătate de an, în iunie 2019.


Călin Popescu Tăriceanu nu a reușit să obțină un mandat de parlamentar la alegerile generale din decembrie 2020, astfel încât noua solicitare a DNA pentru ridicarea imunității nu mai este adresată Parlamentului, ci președintelui României, Klaus Iohannis, în condițiile în care procurorii au descoperit probe noi.

Procurorii îl acuză pe Tăriceanu că ar fi primit cei 800.000 de dolari, reprezentând 10% din contract, în schimbul facilitării unor acte adiționale la contractul companiei austriece Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, distribuitorul de licențe Microsoft în România.

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 13 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, sub aspectul săvârșirii de către acesta a unei infracțiuni de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 6 și art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008.


Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: