26 octombrie, 2015

someriCirca 4,1 milioane de şomeri din Uniunea Europeană au reuşit să îşi găsească un loc de muncă în al doilea trimestru din 2015, dar alte 2,2 milioane de persoane care aveau un loc de muncă în primele trei luni ale anului au devenit şomere în trimestrul al doilea.

Totodată, 14,2 milioane de şomeri nu s-au angajat nici în al doilea trimestru al anului, iar alte 3,7 milioane de persoane fără loc de muncă au devenit inactive din punct de vedere economic în perioada aprilie-iunie, reiese din datele publicate luni de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

somaj


Aşadar, la jumătatea anului, în Uniunea Europeană erau angajate 167,9 milioane de persoane, 14,2 milioane de persoane erau şomere, iar 106,6 milioane de persoane erau inactive.

În graficul alăturat sunt ilustrate schimbările de pe piaţa muncii de la nivel european. Din datele prezentate reiese că 2,2 milioane de persoane dintre cele care aveau în primul trimestru un loc de muncă au devenit şomere în următoarele trei luni ale anului, dar şi că 2,8 milioane angajate au ajuns inactive din punct de vedere economic.

Prin urmare, la nivel european, 18,6% dintre şomeri au reuşit să îşi găsească un loc de muncă, 64,6% şi-au păstrat statutul de şomer, iar 16,8% au devenit inactivi.

În România, situaţia stă puţin diferit. Mai exact, procentul şomerilor care şi-au găsit un loc de muncă în al doilea trimestru al anului a fost de 17,7%, uşor sub media europeană, dar şi procentul celor care au devenit inactivi economic este mai scăzut, de 12,4%, cu 4,4 puncte procentuale mai puţin decât media europeană. Cei mai mulţi români care erau şomeri în primele trei luni ale anului au rămas şomeri şi în următoarele trei luni – 69,9%, faţă de 64,6% media europeană.


Statele cu cea mai dinamică evoluţie a pieţei forţei de muncă au fost Danemarca, unde 38,4% dintre şomeri au reuşit să se angajeze, Suedia (29,6%) şi Estonia (29,2%).

La polul opus se află Grecia (8,6%), Bulgaria (10,7%) şi Slovacia (13,4%).

În ceea ce priveşte trecerea în inactivitate, Italia, a treia cea mai mare economie din zona euro, a consemnat cel mai ridicat procent al şomerilor care s-au retras de pe piaţa muncii – 35,7%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: