În preajma verdictului Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) legat de acuzațiile de plagiat formulate la adresa ministrului Petre Tobă, PressOne scrie luni (AICI- LINK) că Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” propune menţinerea titlului de doctor acordat ministrului de Interne, Petre Tobă.
Universitatea ”Carol I” a transmis Ministerului Educației un punct de vedere și o propunere privind teza de doctorat a actualului ministru Petre Tobă, în document arătându-se că „cercetarea ştiinţifică a lui Petre Tobă a fost utilă”.
Adresele au fost transmise în luna iunie, Universitatea de Apărare „Carol I” anunțând ministerul Educaţiei că a analizat conţinutul tezei, constatând că ”acest demers ştiinţific este încă de actualitate, iar cercetarea ştiinţifică desfăşurată în calitate de doctorand a domnului Petre Tobă a fost utilă, căutând să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale, fapt ce se poate constata concret prin multitudinea de proiecte implementate de Poliţia Română alături de organisme internaţionale, privind urmărirea transfrontalieră, schimbul de personal şi de informaţii dar şi dotarea cu tehnică permanentă pentru susţinerea acestor proiecte”.
Comisia de Etică din cadrul instituţiei a propus, în baza celor constatate, „menţinerea titlului de doctor acordat domnului Petre Tobă, prin ordinul 5223/29.08.2011”.
În documentele Universității ”Carol I” nu există nicio referire la originalitatea lucrării de doctorat a lui Petre Tobă.
Cazul ministrului de Interne, Petre Tobă, se află în analiză la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituţia urmând să se pronunţe în august asupra suspiciunilor de plagiat.
Ministrul de Interne, Petre Tobă, care a condus Poliţia Română în ultimii trei ani până la numirea în Cabinetul Cioloş, se află pe lista cu demnitari suspectaţi că şi-au plagiat tezele de doctorat, existând suspiciuni că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a acestuia ar fi fost copiate din diverse lucrări.
Într-un raport de autoevaluare al Şcolii Doctorale a UNAp, aprobat în şedinţa Senatului UNAp din data de 27 iulie 2016, se precizează că „până la momentul autoevaluării nu s-au înregistrat aspecte de conduită care să facă obiectul unor încălcări ale eticii ştiinţifice, profesionale şi universitare”.
Acest fapt arată că dovezile de plagiat din tezele lui Petre Tobă, Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, sau Adrian Duicu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, nu au fost considerate abateri de la normele etice sau legale.
În cazul unui verdict de plagiat al CNADTCU, ministrul de Interne Petre Tobă, dar şi conducătorul său de doctorat, chestorul general de poliţie (r) Anghel Andreescu, riscă acum să fie acuzaţi de fals în acte publice. Motivul este că şi-au asumat originalitatea tezei printr-o declaraţie pe propria răspundere, depusă la dosarul de doctorat. Declarația era o cerință potrivit Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi Codului studiilor universitare de doctorat.
Odată cu adoptarea, în 2011, a Legii Educaţiei promovate de Daniel Funeriu, a fost introdusă obligativitatea semnării unei „Declaraţii pe proprie răspundere privind originalitatea conţinutului tezei de doctorat şi respectarea standardelor de calitate şi etică profesională”.