15 martie, 2017

Universitatea București i-a trimis luni ministrului Cercetării și Inovării, Șerban Valeca, o adresă în care-i solicită deblocarea finanțării proiectelor de cercetare derulate de instituțiile de învățământ superior, anunță un comunicat al UB.

Documentul îi prezintă ministrului  situația proiectelor derulate de Universitatea din București, toate blocate în acest moment din cauza întârzierii alocărilor bugetare. Situația este cu atât mai gravă cu cât profesorii și cercetătorii implicați în derularea proiectelor reclamă lipsa dialogului cu reprezentanții instituțiilor responsabile.

„Guvernul din care faceți parte s-a angajat, prin Programul de Guvernare, la «Finanțarea predictibilă și substanțială a cercetării, ca principal motor al dezvoltării economice și competitivității României».


Vă solicităm, așadar, deblocarea de urgență a situației și alocarea de fonduri proiectelor de cercetare, potrivit contractelor încheiate. Nu în ultimul rând, considerăm absolut necesară asigurarea dialogului și a transparenței dintre Ministerul Cercetării și Inovării, instituțiile coordonate sau subordonate, și reprezentanții comunității academice.”, se arată în documentul transmis ministrului Valeca.

Situația de la UB nu este unică, toate universitățile au în acest moment proiecte, unele dintre ele aprobate anul trecut, care nu pot demara fiindcă nu au fost deblocate fondurile necesare.

Reamintim că bugetul alocat Cercetării în 2017 este mai mic decât cel de anul trecut, deși programul de guvernare al PSD -ALDE promitea creșterea acestor fonduri cu 30% în fiecare an:

  • suma acordată în 2016 – 1,737 miliarde lei
  • suma prevăzută pentru 2017 – 1,688 miliarde lei
  • suma prevăzută pentru 2018 – 1,685 miliarde lei
  • suma prevăzută pentru 2019 – 1.686 miliarde lei
  • suma prevăzută pentru 2020 – 1.686 miliarde lei

În programul de guvernare 2017 – 2020, PSD și ALDE promiteau: „Creșterea bugetului alocat cercetării cu aproximativ 30% anual, cu asigurarea unei distribuții bugetare echilibrate, destinate susținerii atât a cercetării aplicative și inovării, a cercetării fundamentale și de frontieră, cu accent pe domeniile de specializare inteligentă/cu potențial de creștere.” 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: