miercuri

24 aprilie, 2024

15 martie, 2012

Premierul Ungureanu şi procurorul general, Laura Kovesi

Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei a fost motorul principal al reformei în sistemul juridic, a declarat joi, la Bruxelles, premierul român Mihai-Răzvan Ungureanu, care şi-a exprimat speranţa ca raportul din vară pe justiţie al Comisiei Europene ‘să fie un raport eminamente pozitiv’.

Şeful guvernului român a făcut această declaraţie după o întrevedere avută la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

„Aceasta a fost prima întâlnire din programul oficial al zilei de astăzi şi este în egală măsură o vizită de curtuoazie, pentru că era absolut normal ca prima întâlnire de la Bruxelles să o am cu preşedintele Consiliul European, domnul Van Rompuy, dar în acelaşi timp a fost o întâlnire de conţinut, pentru că am discutat despre Schengen şi despre faptul că angajamentul luat, ca în septembrie la consiliul JAI să putem avea o dată (n.r. – privind aderarea la spaţiul Schengen), rămâne în continuare pentru noi o chestiune de ordin esenţial”, a spus premierul român, citat de Agerpres.


El şi-a exprimat dorinţa şi speranţa ca raportul pe justiţie din vară ‘să fie un raport eminamente pozitiv’. „Este şi un angajament, este şi o chestiune de guvernanţă consistentă şi adaptată intereselor noastre naţionale”, a adăugat şeful guvernului.

Van Rompuy ne trimite la dialogul bilateral pe problema Schengen

Ungureanu a relatat presei că preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a subliniat importanţa dialogului bilateral, în cadrul UE, privind aderarea României la zona Schengen.

”Preşedintele Consiliul European a făcut o referinţă clară asupra nevoii de dialog la nivel bilateral pe subiectul Schengen în interiorul UE. O chestiune pe care o consider absolut naturală, pentru că nu poţi să taci pe o temă atât de importantă şi, din păcate, sensibilă”, a explicat şeful Guvernului.

El a subliniat, însă, că în optica României MCV şi aderarea la spaţiul Schengen nu trebuie legate.


„Nu legăm în nici un fel, în optica noastră, – şi credem că gândim bine, din punct de vedere tehnic, dar şi juridic – intrarea României în spaţiul Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Ştim foarte bine de fapt ce avem de făcut în coordonatele MCV-ului, pentru că îl considerăm – este o optică naţională, dar în acelaşi timp o prioritate de guvernare – ca fiind motorul principal al reformei în sistemul juridic”, a arătat premierul.

Van Rompuy agreează ideea unei atitudini a Consiliului European împotriva xenofobiei din UE

Mihai-Răzvan Ungureanu a subliniat nevoia unei dezbateri care, tehnic, poate fi legată de lucrările unui Consiliu European, privind atitudinile xenofobe, antidemocratice, antieuropene din statele membre, iar preşedintele UE, Herman Van Rompuy a îmbrăţişat ideea.

”Ideea a fost integral îmbrăţişată” de preşedintele UE Herman Van Rompuy, a spus Ungureanu.

„Am ajuns (n.r. – cu preşedintele Van Rompuy) la o formulare mai pozitivă şi mai largă, în care să nu intre doar subiectul pe care l-am ridicat în urmă cu o zi, ci multe alte teme care ţin de conţinutul ideii de Europa, între care am pomenit libertatea de mişcare, dar nu e vorba doar de aşa ceva, ci de participarea onestă la o Europă care să reprezinte interesele tuturor statelor membre şi care să nu se restrângă la voci parohiale şi limitate de calendare electorale politice interne”, a declarat şeful Executivului.

„Este o preocupare pe care preşedintele Consiliului o împărtăşeşte fără nicio rezervă. Formatul în care va fi este o chestiune pe care domnia sa o va decide. Din partea noastră a fost doar o propunere”, a adăugat el.

Ce vrea Ungureanu

La o întâlnire avută la Bucureşti, doar cu reprezentanţii presei străine, Ungureanu a explicat necesitatea unei reuniuni a Consiliului European pentru susţinerea atitudinii pro-europene.

„Cred că e cazul să avem un Consiliu European extraordinar, în care să discutăm foarte sincer ce se întâmplă, cum putem reacţiona pentru a susţine politicile pro-europene, în aşa fel încât asemenea cazuri care erodează politica europeană să nu ţină captive politicile de integrare. /…/ Cred că este cazul să discutăm franc cum reacţionează Europa politică la creşterea influenţei electorale a extremei drepte. Nu mi se pare indecent să recunoaştem problema, să o expunem şi să căutăm soluţii la nivelul statelor membre”, a spus Ungureanu, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: