marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 martie, 2012

Premierul Ungureanu şi procurorul general, Laura Kovesi

Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei a fost motorul principal al reformei în sistemul juridic, a declarat joi, la Bruxelles, premierul român Mihai-Răzvan Ungureanu, care şi-a exprimat speranţa ca raportul din vară pe justiţie al Comisiei Europene ‘să fie un raport eminamente pozitiv’.

Şeful guvernului român a făcut această declaraţie după o întrevedere avută la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

„Aceasta a fost prima întâlnire din programul oficial al zilei de astăzi şi este în egală măsură o vizită de curtuoazie, pentru că era absolut normal ca prima întâlnire de la Bruxelles să o am cu preşedintele Consiliul European, domnul Van Rompuy, dar în acelaşi timp a fost o întâlnire de conţinut, pentru că am discutat despre Schengen şi despre faptul că angajamentul luat, ca în septembrie la consiliul JAI să putem avea o dată (n.r. – privind aderarea la spaţiul Schengen), rămâne în continuare pentru noi o chestiune de ordin esenţial”, a spus premierul român, citat de Agerpres.


El şi-a exprimat dorinţa şi speranţa ca raportul pe justiţie din vară ‘să fie un raport eminamente pozitiv’. „Este şi un angajament, este şi o chestiune de guvernanţă consistentă şi adaptată intereselor noastre naţionale”, a adăugat şeful guvernului.

Van Rompuy ne trimite la dialogul bilateral pe problema Schengen

Ungureanu a relatat presei că preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a subliniat importanţa dialogului bilateral, în cadrul UE, privind aderarea României la zona Schengen.

”Preşedintele Consiliul European a făcut o referinţă clară asupra nevoii de dialog la nivel bilateral pe subiectul Schengen în interiorul UE. O chestiune pe care o consider absolut naturală, pentru că nu poţi să taci pe o temă atât de importantă şi, din păcate, sensibilă”, a explicat şeful Guvernului.

El a subliniat, însă, că în optica României MCV şi aderarea la spaţiul Schengen nu trebuie legate.


„Nu legăm în nici un fel, în optica noastră, – şi credem că gândim bine, din punct de vedere tehnic, dar şi juridic – intrarea României în spaţiul Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Ştim foarte bine de fapt ce avem de făcut în coordonatele MCV-ului, pentru că îl considerăm – este o optică naţională, dar în acelaşi timp o prioritate de guvernare – ca fiind motorul principal al reformei în sistemul juridic”, a arătat premierul.

Van Rompuy agreează ideea unei atitudini a Consiliului European împotriva xenofobiei din UE

Mihai-Răzvan Ungureanu a subliniat nevoia unei dezbateri care, tehnic, poate fi legată de lucrările unui Consiliu European, privind atitudinile xenofobe, antidemocratice, antieuropene din statele membre, iar preşedintele UE, Herman Van Rompuy a îmbrăţişat ideea.

”Ideea a fost integral îmbrăţişată” de preşedintele UE Herman Van Rompuy, a spus Ungureanu.

„Am ajuns (n.r. – cu preşedintele Van Rompuy) la o formulare mai pozitivă şi mai largă, în care să nu intre doar subiectul pe care l-am ridicat în urmă cu o zi, ci multe alte teme care ţin de conţinutul ideii de Europa, între care am pomenit libertatea de mişcare, dar nu e vorba doar de aşa ceva, ci de participarea onestă la o Europă care să reprezinte interesele tuturor statelor membre şi care să nu se restrângă la voci parohiale şi limitate de calendare electorale politice interne”, a declarat şeful Executivului.

„Este o preocupare pe care preşedintele Consiliului o împărtăşeşte fără nicio rezervă. Formatul în care va fi este o chestiune pe care domnia sa o va decide. Din partea noastră a fost doar o propunere”, a adăugat el.

Ce vrea Ungureanu

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La o întâlnire avută la Bucureşti, doar cu reprezentanţii presei străine, Ungureanu a explicat necesitatea unei reuniuni a Consiliului European pentru susţinerea atitudinii pro-europene.

„Cred că e cazul să avem un Consiliu European extraordinar, în care să discutăm foarte sincer ce se întâmplă, cum putem reacţiona pentru a susţine politicile pro-europene, în aşa fel încât asemenea cazuri care erodează politica europeană să nu ţină captive politicile de integrare. /…/ Cred că este cazul să discutăm franc cum reacţionează Europa politică la creşterea influenţei electorale a extremei drepte. Nu mi se pare indecent să recunoaştem problema, să o expunem şi să căutăm soluţii la nivelul statelor membre”, a spus Ungureanu, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: