Ungaria și România suferă cel mai mult, dintre țările din regiune, din cauza deturnării creșterii economice pe bază de consum spre importuri.
Deficitele comerciale din cele două țări au avut cele mai negative influențe chiar asupra creșterii economice înseși, potrivit Capital Economics.
„Frâna deficitelor comerciale a fost destul de redusă la nivel regional, dar a avut un mare impact negativ la creșterea PIB în Ungaria și România, anul trecut. În consecință, acest lucru poate fi un semn de creștere a capacității stimulentelor (consumului) de a deturna cererea internă puternică spre importuri”, spune sursa citată.
Diferența dintre România și Ungaria: Țara vecină investește spectaculos
România îi îngrijorează în mod special pe analiști, din caza efectelor importurilor în creștere asupra deficitului de cont curent.
„Soldul contului curent sa deteriorat deja în România și Ungaria. Și, deși pozițiile externe încă nu sunt în mod deosebit îngrijorătoare în general, cererea puternică persistentă din regiune a accentuat deficitele de cont curent și a pus monedele sub presiune. Suntem cei mai preocupați de România”, spun analiștii de la capital Economics într-o notă emisă joi.
Diferența dintre Ungaria și România este însă aceea că investițiile din țara vecină au crescut „într-un ritm enorm de 20%, adăugând o contribuție de aproape 4% la rata globală a creșterii PIB”.
Pe de altă parte, creșterile din România și Ungaria fac ca economiile acestor țări să se situeze cel mai aplopiate de vârful ciclului economic. „Acestea sunt țările din Europa Centrală și de Est (ECE) în care ciclurile economice par să fie cele mai mature”, potrivit susei citate.
România este cel mai expusă la o „aterizare durăֲ” a economiei (reducerea creșterii) după atingerea vârfului ciclului, potrivit raportului de țară privind țara noastră al Comisiei Europene.