Ungaria acceptă să revizuiască parţial legea presei. La finalul unor discuţii cu experţi ai Comisiei Europene, ministrul ungar al comunicaţiilor, Zoltan Kovacs, a declarat că guvernul său a acceptat să modifice puţin unele expresii din noua şi controversata lege a presei, care a intrat în vigoare în Ungaria, la începutul acestui an. Începutul preşedinţiei semestriale a UE, deţinută în prezent de Ungaria, a fost umbrită de scandalul noii legi a presei care îngrădeşte dreptul la exprimare în ţara vecină. Ministrul spune că cele două părţi aflate la masa negocierilor au fost “foarte, foarte aproape” de rezolvarea problemei şi Ungaria a acceptat să facă legea “mai exactă”. Mii de oameni au ieşit pe străzile din Budapesta, luna trecută, ca răspuns la adoptarea legii, iar europarlamentarii şi-au lipit gura cu benzi de hârtie, în semn de protest, când premierul Viktor Orban a venit în Parlament. (BBC News)
Donald Rumsfeld recunoaşte că a minţit înainte de invadarea Irakului de către SUA. Fostul secretar american al apărării admite, în cartea sa de memorii “Cunoscut şi necunoscut”, că a făcut o declaraţie falsă când a spus că americanii ştiu că Saddam Husein ascunde arme de distrugere în masă în jurul Bagdadului şi a Tikirituli, una dintre principalele justificări ale invaziei americane de atunci. Rumsfeld spune acum că a greşit – de fapt vroia să spună că “acolo se aflau locurile suspecte de a adăposti acele arme”. Incidentul este doar unul dintre cele relatatate în cele 815 pagini ale autobiografiei sale, în care încearcă să revizuiscă istoria administraţiei Bush, pe probleme diverse de la Irak la centrul de detenţie de la Guantanamo. Rumsfeld este una dintre cele controversate figuri din timpul administraţiei George Bush Jr, iar cartea sa este aşteptată demult, relatează presa britanică. (Guardian)
Guvernul egiptean creşte salariile şi pensiile bugetarilor. Sperând că oamenii vor înceta protestele şi vor pleca acasă, autorităţile egiptene au decis să mărească salariile şi pensiile bugetarilor cu 15%, dar mii de manifestanţi au rămas în Piaţa Tahrir pentru a 14-a zi. Ei spun că vor pleca abia când preşedintele Mubarak va demisiona. Ministrul de finanţe a alocat 960 milioane de dolari pentru a acoperi creşterile salariale pentru şase milioane de angajaţi din sectorul public. Băncile şi magazinele s-au redeschis, dar bursa de mărfuri îşi va începe activitatea abia duminică, 13 februarie. Noul Cabinet, parţial restructurat în 31 ianuarie de Hosni Mubarak, a alocat un buget de 2,2 miliarde de dolari pentru licitaţiile la bursă, pentru a pompa bani în economia şubredă. Organizaţia umanitară americană Human Rights Watch a confirmat că numărul morţilor a ajuns până acum la 297 de persoane, după numărarea cazurilor de la cinci spitale din Cairo, două din Alexandria şi unul din Suez. Au existat însă rapoarte referitoare la cazuri cu sfârşit tragic şi în alte oraşe, dar deocamdată acestea nu au fost confirmate. Între timp, Germania a anunţat că nu mai exportă arme către Egipt, ministrul german al economiei spunând că anul trecut Germania a vândut arme în valoare de 22 milioane de euro în Egipt. (BBC News)
Firma americană de internet AOL a cumpărat ziarul online Huffington Post. Contractul în valoare de 315 milioane de dolari va crea un grup media pe internet care are 270 milioane de utilizatori, dintre care 117 milioane în SUA. Preţul de achiziţie (din care 300 milioane numerar) va fi plătit co-fondatorilor ziarului, Ariana Huffington şi Kenneth Lerer, şi unor acţionari minoritari. Arianna Huffington, editorialist al ziarului, va fi directorul de conţinut al noii divizii media. Astfel, ea îşi va asuma răspunderea pentru siteurile AOL precum Engadget şi Techcrunch, dar îşi va păstra şi rolul actual de la ediţia online a ziarului intelectual de centru-stânga, la a cărui creare a participat în 2005. “Vreau să rămân aici pentru totdeauna, de aici voi ieşi la pensie. Oportunităţile de aici sunt infinite”, a explicat ea. (BBC News)
Liderul rebel Doku Umarov revendică atacul sinucigaş din Moscova. Într-o înregistrare video apărută pe siteurile rebeilor ceceni, luni seara, Umarov a declarat că la comanda sa a avut loc atentatul sinucigaş în urma căruia au murit 36 de oameni şi alţi 180 au fost rănţi. Umarov este cel mai căutat terorist din Rusia, care se pare că se ascunde în Caucazul de Nord, unde trupele ruseşti se luptă cu insurgenţa islamică. Liderul rebel (46 de ani) se autointitulează Emirul Caucazului şi vrea să creeze un stat independent islamic în regiune, care să cuprindă Cecenia, Dagestan şi teritoriile apropiate. El a descries atacul de la aeroport, din 24 ianuarie, ca pe o operaţiune specială contra poporului rus şi a premierului Vladimir Putin, criticând politica rusească din Caucaz şi spunând că sunt planificate noi atacuri. (Independent)
Cele două Corei reiau negocierile la nivel militar. Reprezentanţi militari cu grad de colonel din Coreea de Nord şi Coreea de Sud se întâlnesc în satul Panmunjom, pentru primele discuţii bilaterale după câteva luni de pauză. Ministrul sud-coreean al apărării a făcut acest anunţ, precizând că acestea sunt doar negocieri menite a descide calea spre un dialog la nivel superior între cele două naţiuni. Conflictul a escaldat brusc anul trecut, iar Coreea de Sud a anunţat că va cere liderilor de la Phenian să-şi asume responsabilitatea pentru provocările militare de acum câteva luni şi să promită că nu mai pun la cale alte atacuri. Discuţii la nivel mai înalt vor avea loc doar dacă Nordul promite că se va abţine de la noi acţiuni provocatoare. (CNN)
Sarkozy, presat să demită ministrul de externe. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy este presat de opoziţia franceză să o sancţioneze pe Michele Alliot-Marie, şefa diplomaţiei franceze, pentru că a acceptat, în vacanţa de iarnă din decembrie, favorurile unui magnat tunisian, apropiat al fostului dictator. Alliot-Marie a recunosct că a greşit atunci când a acceptat să fie oaspetele unui om de afaceri tunisian şi să zboare cu avionul său privat, în timp ce regimul lui Zine El Abidine Ben Ali, fostul preşedinte care a fugit din ţară, se prăbuşea după o revoluţie populară. Controversata poveste l-a pus într-o lumină proastă pe preşedintele francez, care se lupta să spele numele diplomaţiei franceze şi pe al său, în ceea ce priveşte relaţia cu regimul tunisian. Sarkozy nu a comentat public gestul ministrului, dar un consilier al său a declarat presei că Alliot-Marie este foarte aproape de a fi schimbată din funcţie. Ministrul, în vârstă de 64 de ani, a recunoscut că a acceptat să zboare de două ori cu avionul privat, la invitaţia lui Aziz Miled, în decembie, împreună cu soţul şi părinţii săi. (Telegraph)
Marea Britanie vrea să înăsprească şi legile imigraţiei legale. Potrivit noului proiect, câteva zeci de profesii vor fi şterse de pe lista celor care pot fi exercitate de străinii din afara UE în Marea Britanie. Printre cei care nu mai pot profesa în această ţară se numără coafezele, agenţii imobiliari şi comercianţii. Noua lege vrea să reducă numărul imigranţilor legali de la 200.000 de persoane acum la circa 10.000 până în 2015. Asfel, uşa va fi închisă non-rezidenţilor UE pentru 70 de profesii, circa o treime din totalul locurilor de muncă, printre care proiectanţi, manageri de hotel, manageri de ferme etc. Propunerile fac parte din planul guvernului de la Londra de a ridica pragul vizelor pentru lucrătorii cu educaţie şi pregătire superioare, adică de a lăsa libere pentru imigranţi doar posturile pentru absolvenţii unor facultăţi sau cursuri speciale. De exemplu, vor rămâne deschise poziţii precum cele de asistente, profesori, ingineri civili şi analişti financiari, potrivit unui raport al Comisiei pentru Consiliere în Migraţie. (Telegraph)
Jurnalist britanic expulzat din Rusia. Corespondentul publicaţiei britanice „The Guardian” la Moscova, Luke Harding, a fost expulzat de autorităţi din Rusia, aceasta fiind prima expulzare a unui jurnalist britanic din Rusia, de la închierea Războiului Rece. Plecarea forţată a ziaristului a intervenit după ce „The Guardian” a publicat mai multe articole despre dezvăluirile WikiLeaks, în care se spunea că Rusia a devenit, în timpul mandatului lui Vladimir Putin, un adevărat stat mafiot. Harding vroia să se întoarcă la Moscova din Marea Britanie, în weekend, după două luni în care a relatat despre conţinutul telegramelor diplomatice americane de la Londra, dar i-a fost refuzată intrarea în ţară, la vama din aeroportul din Moscova. (Guardian)