marți

16 iulie, 2024

4 iunie, 2021

Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a semnat joi cu grupul rus Gazprom un acord de aprovizionare cu gaze naturale pe o perioadă de 15 ani, acord ce va intra în vigoare imediat ce va expira actualul contract, în luna septembrie a acestui an.

Până acum, Ungaria s-a bazat în principal pe gazele naturale ruseşti iar autorităţile de la Budapesta nu au semnat niciodată un acord de aprovizionare pe termen lung cu niciun alt furnizor decât grupul rus Gazprom, care lucrează la extinderea prezenţei sale în Europa prin construirea mai multor noi gazoducte.

În ultimii ani, Ungaria a început să îşi diversifice importurile de gaze naturale, prin deschiderea unor interconectori de gaze cu majoritatea ţărilor vecine şi semnarea mai multor acorduri de aprovizionare, inclusiv unul cu grupul Shell care vizează aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL) va un terminal din Croaţia.


De asemenea, în perioada următoarea urmează să fie inaugurată o nouă conductă BalkanStream, o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream, până în Serbia şi Ungaria.

„Vom avea la dispoziţie o nouă rută pentru achiziţionarea de gaze naturale…Ungaria nu va fi lipsită de gaze naturale”, a declarat Peter Szijjarto, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres, adăugând că legătura de la graniţa Ungariei cu Serbia va deveni operaţională până în luna octombrie.

Szijjarto nu a dezvăluit care este cantitatea de gaze pe care Ungaria o va importa în conformitate cu noul acord convenit cu Gazprom şi nici preţul, adăugând doar că formula de preţ este una „flexibilă” iar companiile energetice din cele două ţări vor negocia detaliile.

Ministrul ungar de Externe, care în prezent este la Sankt Petersburg unde participă la un summit pe energie, a adăugat că în cursul unor discuţii separate cu grupul rus Rosatom a convenit că lucrările la o nouă centrală nucleară din Ungaria vor fi accelerate începând din toamna acestui an.


Autoritatea de reglementare în domeniul energiei atomice din Ungaria are timp până în luna septembrie să aprobe solicitarea companiei de stat Paks 2 Zrt, privind construcţia unor noi unităţi la actuala centrală nucleară din centrul Ungariei. Szijjarto a declarat că se aşteaptă ca grupul rus Rosatom să poată demara lucrările de construcţie în 2022.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala nucleară de la Paks a fost construită în anii ’80 de sovietici şi furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi.

Acest contract, acordat fără licitaţie grupului rus Rosatom, o companie controlată de Guvernul rus, este citat ca un exemplu al legăturilor strânse între premierul ungar, Viktor Orban, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

În virtutea acordului semnat în 2014 între Moscova şi Budapesta, pentru finanţarea proiectului ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%.

Szijjarto a mai spus joi că guvernul de la Budapesta a început deja negocierile cu ţările vecine privind vânzarea surplusului de energie electrică care va apărea odată cu intrarea în funcţiune a noilor reactoare de la Paks 2, peste aproximativ un deceniu.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: