sâmbătă

20 aprilie, 2024

6 ianuarie, 2012

Viktor Orban, premierul Ungariei

Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit, vineri, în scădere calificativul de ţară al Ungariei, de la „BBB-„, ultima treaptă în categorioa recomandată pentru investiţii, la „BB+”, în categoria „junk”, iar Guvernul de la Budapesta caută sprijin de la FMI, relatează Mediafax.

Fitch este ultima dintre cele mai mari trei agenţii de rating care retrogradaează Ungaria din cauza problemelor în asigurarea finanţării datoriei publice, a crizei din Europa şi a perspectivelor mai slabe de creştere economică. Standard&Poor’s şi Moody’s au luat deja decizii similare.

Perspectiva ratingului pentru împrumuturi pe termen lung este negativă, se arată într-un comunicat al Fitch.


Calificativul pentru datorii pe termen scurt a fost de asemenea coborât, de la „F3” la „B”. Ratingul pentru împrumuturi pe termen lung în monedă locală a fost revizuit de la „BBB” la „BBB-„.

„Retrogradarea Ungariei reflectă deteriorarea în continuare a situaţiei fiscale a ţării, a climatului pentru refinanţare externă şi a perspectivelor de creştere economică, datorate parţial politicilor economice neortodoxe ale Ungariei, care subminează încrederea investitorilor şi complică încheierea unui nou acord cu FMI şi UE”, a afirmat Matteo Napolitano, director la divizia Fitch pentru ratinguri suverane.

Perspectiva Ungariei rămâne negativă, indicând o probabilitate de peste 50% pentru o nouă retrogradare în următorii doi ani.

Între timp, Guvernul ungar a făcut un pas important spre detensionarea relaţiei cu FMI şi Comisia Europeană, premierul Viktor Orban anunţând vineri, după o întâlnire la invitaţia guvernatorului Andras Simor, că executivul şi banca centrală vor de uregnţă încheierea unui acord de finanţare externă.


Forintul s-a apreciat puternic, cu 0,5%, după ce a înregistrat în această săptămână mai multe minime record în raport cu euro. Costurile de finanţare ale Ungariei sunt de aseemnea în scădere pe pieţele secundare, după ce au atins niveluri record în ultimele zile.

„Guvernul şi banca centrală au căzut de acord că încheierea unui acord cu FMI cât mai curând posibil este în interesul economiei”, a declarat Orban după o rundă de discuţii între guvern şi banca naţională a Ungariei.

Presa ungară: SUA vor schimbarea lui Viktor Orban

SUA ar putea exercita presiuni pentru înlocuirea guvernului ungar condus de Viktor Orban cu un executiv de tehnocraţi pentru a evita intrarea ţării în faliment, au declarat surse apropiate diplomaţiei americane, însă informaţia a fost negată de ambasadorul SUA la Budapesta.

SUA ar vrea schimbarea lui Orban, întrucât ar considera aceasta ca singura variantă pentru evitarea intrării Ungariei în incapacitate de plată, scrie cotidianul local Portfolio, potrivit Index.hu, citat de Mediafax.

„Pot spune cu certitudine că nu asta este politica SUA, nu asta este poziţia noastră, iar informaţia nu este adevărată”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, potrivit Bloomberg.

Ungaria are nevoie de un ajutor financiar de la UE şi FMI, după ce politicile neortodoxe ale guvernului de la Budapesta au crescut riscul ţării în ochii investitorilor. UE şi FMI au sistat, însă, în luna deembrie discuţiile cu guvernul ungar, din cauza adoptării mai multor legi neagreate de Comisia Europeană şi Fond.

Negociatorul Ungariei cu FMI, ministrul fără portofoliu Tamas Fellegi, se va confrunta la sfârşitul acestei săptămâni cu „o atmosferă teribilă” la Washington, unde se deplasează pentru discuţii cu reprezentanţi ai FMI privind o eventuală începere a negocierilor oficiale, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Index.hu.

Reprezentantul Ungariei nu va fi luat în serios la Washingtont indiferent de ce ar spune, scrie Index.

Motivul ostilităţii de la Washington este că oficialii SUA nu mai văd nicio perpectivă pentru Orban, a declarat o sursă din diplomaţia americană. A fost ridicată chiar posibilitatea ca SUA să exercite presiuni pentru schimbarea lui Orban cu un guvern de tehnocraţi, pentru evitarea falimentului. Guverne de tehnocraţi au fost numite, din cauza crizei datoriilor din zona euro, în Grecia şi Italia.

Surse apropiate UE au declarat că executivul european este decis să înfrângă rezistenţa guvernului ungar în privinţa mai multor legi deja aprobate şi cu cât Ungaria trage mai mult de timp, cu atât vor deveni mai dure cererile oficialilor de la Bruxelles.

În decembrie Ungaria se afla într-o poziţie mai bună, dar a ajuns în prezent într-o situaţie în care UE poate cere retragerea unor legi care anterior ar fi fost acceptate la acordarea ajutorului financiar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: