21 ianuarie, 2021

Agenţia de reglementare în domeniul medicamentelor a Ungariei a acordat aprobări preliminare pentru utilizarea vaccinurilor anti-Covid produse de AstraZeneca şi pentru vaccinul Sputnik V, a anunţat joi şeful biroului de presă al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas.

Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, va pleca joi la Moscova, pentru a discuta despre vaccinul anti-coronavirus Sputnik V.

Gergely Gulyas a criticat Agenţia Europeană pentru Medicamente (AEM) pentru întârzierea autorizărilor şi a anunţat că autoritatea ungară în domeniul a acordat deja o aprobare preliminară pentru vaccinul produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca, scrie Reuters, preluată de Agerpres.


Potrivit oficialului maghiar, guvernul de la Budapesta „este forţat să găsească surse proprii pentru un vaccin”, în condiţiile în care vaccinarea în masă împotriva Covid-19 nu a început încă în UE, din cauza „întârzierilor din partea Comisiei Europene”.

„Guvernul discută în prezent cu orice potenţial furnizor, inclusiv cu China şi Rusia”, a mai spus Gulyas.

El a subliniat că executivul ungar va achiziţiona doar vaccinuri „care au fost utilizate pentru inocularea mai multor milioane de oameni” şi pe care autorităţile ungare le consideră „sigure şi eficiente”.

Peter Szijjarto a declarat agenţiei MTI că experţi ai acestui institut sunt în prezent în Rusia pentru a examina procesul de producţie al vaccinului Sputnik V, iar joi vor avea discuţii cu reprezentanţii autorităţii sanitare ruse.


Budapesta a primit un precontract pentru achiziţia de vaccinuri Sputnik V. Ungaria are nevoie rapidă de o mare cantitate de vaccin sigur şi eficient, întrucât coronavirusul ia în această ţară circa 100 de vieţi zilnic şi restricţiile antiepidemice costă economia aproximativ 10 miliarde de forinţi pe zi (circa 30 de milioane de euro), a subliniat şeful diplomaţiei ungare.

În acest context, Ungaria evaluează de asemenea vaccinul chinezesc Sinopharm şi este singura ţară membră a UE ce are în vedere achiziţia de vaccinuri în afara schemei gestionate la nivel comunitar de Comisia Europeană, considerată prea lentă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: