Un număr de 10 companii de stat sau ale administrației însumează peste 36% din totalul contribuțiilor sociale restante înregistrate la 30 septembrie 2017.
Datele apar în lista debitorilor persoane juridice cu obligaţii fiscale restante la bugetele de asigurari sociale înregistrate, document făcut public de Ministerul Finanțelor pentru a justifica transferul contribuțiilor sociale la angajat.
Cele mai multe dintre acestea sunt datorii istorice, iar unele dintre firme au fost lichidate de mult timp.
Campioana este Compania Națională a Huilei, din care „partea viabilă” a devenit în 2011 Societatea Națională a Huilei. Aceasta din urmă a preluat angajații, dar nu și datoriile Companiei intrate în 2013 în lichidare – în 2014, aceste datorii către bugetul de stat consolidat totalizau peste un miliard de euro (4,785 miliarde lei).
Societatea Națională a Huilei a fuzionat apoi, în 2013 și la inițiativa Guvernului Victor Ponta, cu Societatea Complexul Energetic Oltenia, formând SC Combinatul Energetic Oltenia.
În momentul fuziunii prin absorbție, divizia energetică (Societatea Complexul Energetic) avea datorii de aproape 566 milioane lei, iar divizia minieră (Societatea Huilei) – de aproape 115 milioane lei.
Acum, la 30 septembrie 2017, Combinatul datorează statului 431,329 milioane de lei doar pentru contribuțiile sociale ale angajaților.
Foștii salariați ai Companiei Huilei nu au rămas fără cotizații la pensii, așa cum insinua ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. Dimpotrivă, pensiile minerilor sunt printre cele mai mari din țară.
De asemenea, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Mehedinţi, producător de apă grea necesară funcționaării contralelor nucleare, a intrat în procedură de faliment, anul trecut, începând din 14 iunie 2016, prin decizia definitivă a Curţii de Apel Craiova.
Printre primii 10 debitori se mai află Regia Autonomă de Transport Public Iași și Centrala Electrică de Termoficare Iași, ambele din subordinea primăriei.
CET Iaşi a intrat în incapacitate de plată în anul 2011, iar în 2012 a fost declanșată procedura de insolvență. Anul trecut figura cu datorii totale 561 milioane de lei.
Bunurile centralei au fost date în folosința noului operator de termoficare de la Iaşi, Veolia, iar primăria s-a judecat cinci ani pentru patrimoniu.
Pe lista integrală a datornicilor apare și PSD București, cu restanțe de 78.879 lei la contribuțiile pentru pensie și 27.441 lei la asigurările de sănătate.
(DESCĂRCAȚI AICI DOCUMENTUL CU CELE 500 de SOCIETĂȚI)
Guvernul reincriminează neplata la buget a contribuțiilor
Ministerul Finanțelor a anunțat săptămâna aceasta intenția de modificare a Legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în sensul reincriminării neplății la buget a impozitelor și contribuțiilor reținute din venitul angajaților.
Textul care incrimina această faptă (art. 6 din Legea evaziunii) a fost declarat neconstituțional printr-o decizie CCR din 2015, pe considerentul că prevederea în cauză nu respectă exigenţele constituţionale referitoare la calitatea legii, respectiv nu întrunește condiţiile de claritate, precizie, previzibilitate şi accesibilitate.
De atunci, guvernanții nu au modificat însă textul, pentru ca fapta să rămână infracțiune.
Una dintre măsurile anunțate zilele trecute prevede reintroducerea articolului respectiv, dar într-o formulare nouă, astfel încât fapta respectivă – reținerea din veniturile plătite beneficiarilor de venit (ex. salariați), de către plătitorii de venituri (ex. angajatori), a impozitelor și contribuțiilor și neplata acestor sume la buget – să devină din nou infracțiune și să poată fi pedepsită cu închisoarea.
Un răspuns
Este o masura buna, toti cunoastem cel putin 2-3 firme care nu au platit contributiile, apoi au mai tepuit 10 furnizori si am intrat in insolventa.
S-au facut bani frumosi pe neplata contributiilor.