vineri

29 martie, 2024

29 septembrie, 2011

Leul a ajuns miercuri la cel mai scăzut nivel față de euro din ultimele 15 luni, cursul afișat de Banca Națională a României fiind de 4,3210 lei/euro.

Astfel, miercuri, leul a pierdut în fața euro 0,98 bani faţă de cursul de marţi.

Moneda românească a scăzut și față de francul elveţian, de la 3,5317 lei/franc la 3,5396 lei/franc, dar în raport cu dolarul, leul a crescut cu 2,25 bani, ajungând la un curs de 3,1672 lei/dolar.


Cursdeguvernare.ro a încercat să identifice posibile cauza ale creșterii în acest moment a euro față de leu, ținând cont de conjuncturile interne și internaționale.

Un euro mai mare săptămâna aceasta ridică accizele pentru anul 2012

Beneficiind și de împrumuturile de la Fondul Monetar Internațional, BNR a intervenit cu succes pe piață în ultimii ani și a reușit să mențină leul la un nivel destul de ridicat în raport cu principalele valute, în pofida crizei economice care a împins piața către monedele tari – euro și dolarul – sau chiar către metalele prețioase.

Eventuala sistare a intervențiilor de către BNR în această perioadă ar ajuta, însă Guvernul în perspectiva constituirii bugetului de stat pe anul 2012, în sensul majorării veniturilor din accize.

Potrivit art. 218 din Codul fiscal, valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.


Astfel, cursul euro-leu care va fi afișat luni, 3 octombrie va stabili și nivelul accizei la benzină pe anul 2012.

Anul acesta, acciza a fost stabilită după cursul BNR din 1 octombrie 2010, de 4,2672 lei pentru un euro, valoarea afișată miercfuri fiind deci cu aproape 0,8% mai mare. Așadar, dacă se va menține acest curs până pe 3 octombrie, statul ar putea obține o creștere de 0,8% la veniturile din accize numai prin creșterea euro în raport cu anul precedent, la aceleași niveluri ale accizelor și la aceeași rată de colectare.

Statul a reușit să câștige circa 12,4 miliarde de lei din totalul accizelor, în primele 8 luni ale anului 2011, reprezentând 2,3% din PIB (calculat la 543 de miliarde de lei).

În 2010, în primele 8 luni, statul reușise venituri din accize de 10,7 miliarde de lei, reprezentând 2,1% din PIB-ul pe 2010 (calculat la 511 miliarde de lei).

Contactat de cursdeguvernare.ro., brokerul Cristian Sima nu consideră că majorarea euro în raport cu leul este semnificativă și că ar putea aduce venituri din accize de luat în seamă.

”Într-o săptămână, euro a crescut 0,5%. Euro în raport cu francul elvețian a crescut în trei minute cu 10%, când a fost o intervenție (a Băncii Centrale a Elveției – n.r.). Știți cât a crescut euro în raport cu dolarul luni? Cu 2%. Ce mare nenorocoire? E o piață liberă, iar mișcări de 0,5% sunt insignifiante”, ne-a declarat Sima.

În schimb, economistul Ilie Șerbănesc nu a exclus interesul statului român ca leul să fie mai mic în perspectiva accizelor ridicate pentru anul 2012, dar nici el nu consideră că mișcarea ar aduce venituri semnificative la buget.

Și economistul Ilie Șerbănescu este de părere că BNR ar trebui să tempereze intervențiile, astfel încât euro să crească în mod firesc față de leu, pentru a stimula exporturile.  

Un euro mai mare pentru exporturi

Fluctuațiile cursului leu/euro din aceeaşi perioadă a anului trecut conduc spre o altă explicație a creșterii monedei unice europene: un leu mai slab față de euro stimulează exporturile și descurajează importurile în condițiile în care în trimestrul III, spre finalul anului se cumpără masiv bunuri din străinătate, pentru sărbători.

”Leul este supraevaluat. Asta este părerea mea. Oricât de prost ar merge euro, leul trebuie să fie tot timpul în urma euro, ca să rezolve ceva în economie, petru că are ca reper euro. Nu poate să fie peste, pentru că înseamnă că România își complică problemele, indiferent de luna octombrie. Dacă scade leul și ajut exporturile, fac vreun rău? Nu, eu cred că fac bine”, a declarat Ilie Şerbănescu, pentru cursdeguvernare.ro.

Atunci, de ce ar mai fi intervenit până acum BNR pentru ținerea euro sub control în raport cu leul? Aici Ilie Șerbănescu susține că BNR a încercat astfel să protejeze băncile comerciale.

”Domnul Isărescu are o singură grijă în această țară: să păzească băncile străine din România. Tot programul de austeritate este necesar, dar lovește în cei care nu au avut aproape nicio contribuție la crearea problemelor, care sunt generate de creditul de consum peste măsură, dat de bănci”, a comentat Șerbănescu.

Exporturile Româniai au depășit 92 de miliarde de lei în semestrul I al anului 2011, fiind cu aproape 30% mai mari față de perioada similară a anului 2010.

Însă în trimestrul II 2011 exporturile au cunoscut o scădere cu 2,9% față de primele 3 luni ale anului, pe fondul turbulențelor din zona euro, principala piață a exporturilor companiilor din România.

Această tendință i-a făcut recent pe guvernanți să scadă prognozele de creștere economică pentru anul 2012.

Economistul Ilie Șerbănescu indică drept principală cauză pentru care leul scade  în fața euro starea precară a economiei României, dar și faptul că BNR nu mai dispune de resurse pentru a interveni pe piață în favoarea leului.

”Zona euro are probleme, dar este la zenit față de România. Noi trebuie să ne întrebăm cum este leul atât de breaz pe cât este și ar trebui să-l întrebăm pe domnul Isărescu de unde scoate el un asemenea leu atât de breaz. Timp de doi ani de zile, când a fost vârful crizei, de ce era leul breaz și economia se prăbușea? Acum se ajunge la realitate. Cum să intervină BNR, pentru ce să intervină, mai are bani? BNR a ținut leul cu intrările de la FMI. Acum este o perioadă de ieșire a banilor, pentru ca să ne plătim împrumutul de la FMI, și nu mai are cu ce să țină leul sus. Greșit nu e acum, greșit a fost atunci. Atunci trebuia să lași leul să se ducă unde îi este locul. Cum poate fi brează o monedă a unei economii care se prăbușește?”, a spus Ilie Șerbănescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: