Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Acoperirea importurilor cu exporturi s-a întors la valoarea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2019 – 8% din PIB

Deficitul comercial pe luna decembrie 2019 a fost de 1.768,4 milioane euro, cu trei procente mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Deficitele din sectorul public și cele din sectorul privat

Sectorul privat a consemnat valori cu mult mai bune ale soldului din schimburile externe în raport cu statul român, care a lucrat sistematic cu deficite… Mai mult

09.02.2020

La obiect

Urgențele României care se amână, din nou, până la clarificarea urgențelor politice

De miercuri, 5 februarie, treburile statului sunt doar administrate de un guvern interimar, situație care se poate prelungi până în iunie dacă planul de organizare… Mai mult

09.02.2020

Cronicile

Unde creşte euro: Leul mic face acciza mare şi bine la export

de Razvan Diaconu 29.9.2011

Leul a ajuns miercuri la cel mai scăzut nivel față de euro din ultimele 15 luni, cursul afișat de Banca Națională a României fiind de 4,3210 lei/euro.

Astfel, miercuri, leul a pierdut în fața euro 0,98 bani faţă de cursul de marţi.

Moneda românească a scăzut și față de francul elveţian, de la 3,5317 lei/franc la 3,5396 lei/franc, dar în raport cu dolarul, leul a crescut cu 2,25 bani, ajungând la un curs de 3,1672 lei/dolar.

Cursdeguvernare.ro a încercat să identifice posibile cauza ale creșterii în acest moment a euro față de leu, ținând cont de conjuncturile interne și internaționale.

Un euro mai mare săptămâna aceasta ridică accizele pentru anul 2012

Beneficiind și de împrumuturile de la Fondul Monetar Internațional, BNR a intervenit cu succes pe piață în ultimii ani și a reușit să mențină leul la un nivel destul de ridicat în raport cu principalele valute, în pofida crizei economice care a împins piața către monedele tari – euro și dolarul – sau chiar către metalele prețioase.

Eventuala sistare a intervențiilor de către BNR în această perioadă ar ajuta, însă Guvernul în perspectiva constituirii bugetului de stat pe anul 2012, în sensul majorării veniturilor din accize.

Potrivit art. 218 din Codul fiscal, valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.

Astfel, cursul euro-leu care va fi afișat luni, 3 octombrie va stabili și nivelul accizei la benzină pe anul 2012.

Anul acesta, acciza a fost stabilită după cursul BNR din 1 octombrie 2010, de 4,2672 lei pentru un euro, valoarea afișată miercfuri fiind deci cu aproape 0,8% mai mare. Așadar, dacă se va menține acest curs până pe 3 octombrie, statul ar putea obține o creștere de 0,8% la veniturile din accize numai prin creșterea euro în raport cu anul precedent, la aceleași niveluri ale accizelor și la aceeași rată de colectare.

Statul a reușit să câștige circa 12,4 miliarde de lei din totalul accizelor, în primele 8 luni ale anului 2011, reprezentând 2,3% din PIB (calculat la 543 de miliarde de lei).

În 2010, în primele 8 luni, statul reușise venituri din accize de 10,7 miliarde de lei, reprezentând 2,1% din PIB-ul pe 2010 (calculat la 511 miliarde de lei).

Contactat de cursdeguvernare.ro., brokerul Cristian Sima nu consideră că majorarea euro în raport cu leul este semnificativă și că ar putea aduce venituri din accize de luat în seamă.

”Într-o săptămână, euro a crescut 0,5%. Euro în raport cu francul elvețian a crescut în trei minute cu 10%, când a fost o intervenție (a Băncii Centrale a Elveției – n.r.). Știți cât a crescut euro în raport cu dolarul luni? Cu 2%. Ce mare nenorocoire? E o piață liberă, iar mișcări de 0,5% sunt insignifiante”, ne-a declarat Sima.

În schimb, economistul Ilie Șerbănesc nu a exclus interesul statului român ca leul să fie mai mic în perspectiva accizelor ridicate pentru anul 2012, dar nici el nu consideră că mișcarea ar aduce venituri semnificative la buget.

Și economistul Ilie Șerbănescu este de părere că BNR ar trebui să tempereze intervențiile, astfel încât euro să crească în mod firesc față de leu, pentru a stimula exporturile.  

Un euro mai mare pentru exporturi

Fluctuațiile cursului leu/euro din aceeaşi perioadă a anului trecut conduc spre o altă explicație a creșterii monedei unice europene: un leu mai slab față de euro stimulează exporturile și descurajează importurile în condițiile în care în trimestrul III, spre finalul anului se cumpără masiv bunuri din străinătate, pentru sărbători.

”Leul este supraevaluat. Asta este părerea mea. Oricât de prost ar merge euro, leul trebuie să fie tot timpul în urma euro, ca să rezolve ceva în economie, petru că are ca reper euro. Nu poate să fie peste, pentru că înseamnă că România își complică problemele, indiferent de luna octombrie. Dacă scade leul și ajut exporturile, fac vreun rău? Nu, eu cred că fac bine”, a declarat Ilie Şerbănescu, pentru cursdeguvernare.ro.

Atunci, de ce ar mai fi intervenit până acum BNR pentru ținerea euro sub control în raport cu leul? Aici Ilie Șerbănescu susține că BNR a încercat astfel să protejeze băncile comerciale.

”Domnul Isărescu are o singură grijă în această țară: să păzească băncile străine din România. Tot programul de austeritate este necesar, dar lovește în cei care nu au avut aproape nicio contribuție la crearea problemelor, care sunt generate de creditul de consum peste măsură, dat de bănci”, a comentat Șerbănescu.

Exporturile Româniai au depășit 92 de miliarde de lei în semestrul I al anului 2011, fiind cu aproape 30% mai mari față de perioada similară a anului 2010.

Însă în trimestrul II 2011 exporturile au cunoscut o scădere cu 2,9% față de primele 3 luni ale anului, pe fondul turbulențelor din zona euro, principala piață a exporturilor companiilor din România.

Această tendință i-a făcut recent pe guvernanți să scadă prognozele de creștere economică pentru anul 2012.

Economistul Ilie Șerbănescu indică drept principală cauză pentru care leul scade  în fața euro starea precară a economiei României, dar și faptul că BNR nu mai dispune de resurse pentru a interveni pe piață în favoarea leului.

”Zona euro are probleme, dar este la zenit față de România. Noi trebuie să ne întrebăm cum este leul atât de breaz pe cât este și ar trebui să-l întrebăm pe domnul Isărescu de unde scoate el un asemenea leu atât de breaz. Timp de doi ani de zile, când a fost vârful crizei, de ce era leul breaz și economia se prăbușea? Acum se ajunge la realitate. Cum să intervină BNR, pentru ce să intervină, mai are bani? BNR a ținut leul cu intrările de la FMI. Acum este o perioadă de ieșire a banilor, pentru ca să ne plătim împrumutul de la FMI, și nu mai are cu ce să țină leul sus. Greșit nu e acum, greșit a fost atunci. Atunci trebuia să lași leul să se ducă unde îi este locul. Cum poate fi brează o monedă a unei economii care se prăbușește?”, a spus Ilie Șerbănescu.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.9.2011

Lăsați un comentariu


Stiri

Michael Bloomberg, peste 464 milioane dolari din avere cheltuiți pentru nominalizarea la alegerile din SUA

Iulian Soare

Miliardarul Michael Bloomberg (foto) a cheltuit, până la finalul lunii ianuarie 2020, aproape 464 milioane dolari în tentativa de a-și asigura nominalizarea Democraților la următoarele… Mai mult

Stiri

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanța alegerilor anticipate

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu OUG privind alegerile anticipate. Stabilirea sistemului electoral nu intră în atribuțiile Guvernului, ci este “un drept… Mai mult

Stiri

Procedurile pentru cinci programe de finanțare a afacerilor în 2020, în dezbatere publică

AVOCATNET

Procedurile pentru cinci programe de finanțare au fost lansate miercuri în dezbatere publică de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Printre altele, este… Mai mult

Stiri

Black Sea Oil&Gas a primit autorizație să cerceteze cum va amplasa conducta perimetrului din Marea Neagră

Razvan Diaconu

Ministerul Economiei a anunțat că ministrul Virgil Popescu a emis vineri autorizația pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte… Mai mult

Stiri

Cursul a depășit pragul psihologic de 4,8 lei/euro

Vladimir Ionescu

Cursul leu/euro a depășit pentru prima dată în istorie pragul psihologic de 4,8 lei/euro, potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României. Referința publicată… Mai mult

Stiri

OUG privind achizițiile publice în pericol: CSM invocă referendumul din 2019 și cere Avocatului Poporului să atace ordonanța

Mariana Bechir

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut joi Avocatului Poporului să atace la CCR câteva prevederi din Ordonanța de urgență 23/2020 ce modifică legislația achizițiilor publice.… Mai mult

Europa

Portugalia – Prim vot pentru legalizarea eutanasiei și sinuciderii asistate

Iulian Soare

Parlamentul Portugaliei a adoptat joi, în primă lectură, proiecte de lege separate privind eutanasia și sinuciderea asistată. Potrivit procedurilor legislative portugheze, proiectele mai trebuie supuse… Mai mult