luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 decembrie, 2015

img10Circa 13,5% din forța de muncă recrutată în acest an provine din afara granițelor României. Rata de recrutare externă la nivelul întregii piețe din România a fost în acest an cu 1,6 puncte procentuale mai mara decât în 2014, reiese dintr-un studiu realizat de PwC.

Cele mai multe recrutări externe au fost scopul de a în locui persoane ce au părăsit anumite posturi. Doar 2,2% dintre recrutări au fost pentru noi locuri de muncă.

“Acest lucru arată, pe de o parte, o creştere a dinamicii piaţei muncii, pe fondul unui context macro-economic mai favorabil, ce a permis unui număr destul de mare de angajaţi să îşi schimbe locul de muncă. Pe de altă parte, numărul mic al angajărilor pe posturi noi poate arata că organizaţiile româneşti sunt în continuare precaute când vine vorba de crearea de posturi noi în cadrul structurii organizaţionale existente” a declarat Horaţiu Cocheci, senior manager PwC.


Pe categorii de personal, rata de recrutare externă a crescut pentru posturile administrative și de suport, în vreme ce la nivelul specialiştilor şi al muncitorilor valorile au fost similare cu cele din anul precedent.

La nivelul posturilor de management rata de recrutare externă a fost semnificativ mai mică decât media pieţei generale (5,1%). Pe de altă parte, numărul managerilor recrutați din afară pentru posturi noi în cadrul companiilor din România a crescut, de la 0,7% în 2014, la 1,3% anul acesta.

Costurile de recrutare

La nivel sectorial, retailul rămâne domeniul cu o rată de recrutare externă semnificativ mai mare decât media pieţei (52,1%); sectoarele cu o rată de recrutare mai mică decât media pieţei sunt cel al producţiei industriale (10,3%) şi cel farmaceutic (12,6%).

În ceea ce priveşte costurile recrutării per angajat, acestea s-au situat la acelaşi nivel ca anul precedent şi variază între 65 de euro per angajat recrutat în retail şi 1.000 de euro per angajat, în sectorul farmaceutic.


“Costurile recrutării unui angajat sunt direct proporţionale cu nivelul de specializare al acestuia. Astfel, în sectoare de tipul retail, în care fluctuaţia de personal şi sezonalitatea activităţii sunt mari, iar nivelul de specializare pentru majoritatea angajaţilor (cu precădere a celor operaţionali) este unul de bază, costurile sunt mai mici, în timp ce în sectoarele în care este nevoie de cunoştinţe de specialitate şi expertiză dificil de găsit pe piaţă, costurile de recrutare sunt semnificativ mai mari”, explică Horaţiu Cocheci.

Fluctuații de personal

La nivel sectorial, retailul rămâne în continuare domeniul cu o fluctuaţie foarte mare de personal, mai mult de jumătate din angajaţi (56,6%) părăsind organizaţia în decursul unui an. La polul opus sunt sectoarele farmaceutic (10,2%) şi producţie industrială (13,5%).

Rata încetării contractelor de muncă este similară cu cea din anii trecuţi. Cu toate acestea, se observă o uşoară creştere a demisiilor (de la 9,6% la 10,3%), concomitent cu o scădere simţitoare a încetărilor involuntare (de la 4,6% la 2,7%).

“Scăderea încetărilor involuntare a contractelor de muncă arată că angajatorii au depăşit în linii mari perioada restructurărilor masive de personal. Singurul sector în care se observă o creştere a ratei de încetare involuntară a contractelor de muncă este cel al producţiei industriale, unde, cel mai probabil, se continuă procesele de eficientizare operaţională (prin tehnologizare sau modernizare a liniilor de producţie), care determină, în general, scăderea numărului de angajaţi” a arătat Nicoleta Dumitru, Manager, servicii de consultanţă pentru Resurse Umane, PwC România.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: