luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 februarie, 2016

certim 1La sfârșitul lunii octombrie, INCDTM a inaugurat Centrul de Cercetare pentru Tehnica Masurarii Inteligente – CERTIM, realizat cu fonduri europene, cel mai modern institut de acest gen din România.

Proiectul a fost finalizat cu un an întârziere din cauza unei probleme aparent banale – conducta de aprovizionare cu apă avea un diametru mai mic decât cel impus prin lege.

Scopul principal al centrului este dezvoltarea de capacități pentru activitatea de bază, cercetarea, dar și pentru participarea la dezvoltarea IMM-urilor inovative, pentru a oferi servicii firmelor care folosesc nanotehnologii.


Valoarea proiectului:

  • Valoarea alocarilor financiare nerambursabile acordate: 6.053.986 lei
  • Valoarea totala a platilor efectuate la finalizarea proiectului: 7.506.942 lei

Durata proiectului era de doi ani, dar s-a prelungit cu un an întrucât pompierii nu au vrut să-i elibereze institutului avizul privind protecția la incendii din cauza sursei de apă.

Mai precis, a conductei cu un diametru prea mici pentru o clădire atât de mare. Soluția a fost găsită cu greu, prin de funcționare până nu au rezolvat problema sursei de apă.

Când s-a înființat institutul, el a fost racordat la o conductă de o anumită dimensiune. Între timp, legislația a fost modificată și diametrul obligatoriu al conductei prevăzut în noile norme pentru protecția la incendiu a crescut.


Dacă în cazul Colectiv cei de la ISU au permis funcționarea clubului fără aviz, deschiderea Centrului CERTIM s-a amânat un an din cauza acestei probleme.

gheorghe popanProfesorul Gheorghe Popan (foto), conducătorul proiectului, a explicat pentru cursdeguvernare.ro că au apelat la arhitecți, constructori, dar toate soluțiile erau prea complicate și scumpe.

În cele din urmă s-a descoperit că pot construi un puț propriu și, cu alimentarea aceasta din două surse, ISU a acceptat în cele din urmă să elibereze avizul.

Centrul conține o cameră curată, sterilizată, în care au fost instalate noile tehnologii, de ultimă oră, achiziționate cu banii din proiectul european.

Ele permit măsurări de o precizie ce nu poate fi atinsă altundeva în țară și care vor putea fi folosite pentru firme nu doar din industria auto, ci și IT&C.

Particula de praf pe care o vedem la lumina autoturismelor are 5 microni. Adică 5.000 nanometri. Particule sub dimensiunea 5 microni, ochiul uman nu vede.

Aparatul din spatele profesorului Gheorghe Popan, Microscopul de Forță Atomică, este conceput pentru a nu fi influențat de respirația umană, este izolat complet și permite măsurări foarte precise în industria nanotehnologică, în intimitatea procesului, cum spun specialiștii, adică la nivel de atom.

Molecula are în jur de 0,5 – 2 microni, iar aparatul acesta măsoară de 100.000 mai precis la nivelul atomilor.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: