miercuri

27 martie, 2024

16 august, 2011

Franţa şi Germania vor propune partenerilor europeni crearea unui ”adevărat guvern al zonei euro”, a anunţat marţi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, după o întrevedere avută la Paris cu cancelarul german Angela Merkel.

Cei doi lideri au propus liderul acestei noi structuri europene să-i fie actualul preşedinte al Consiliului European, begianul Herman Van Rompuy, potrivit AFP.

”Mergem spre o integrare economică întărită a zonei euro”, a declarat Nicolas Sarkozy într-o conferinţă de presă la care a participat şi Angela Merkel.


Nicolas Sarkozy a anunţat, de asemenea, un ”impozit comun pe firme” în Franţa şi Germania, fiscalitate care va intra în vigoare în 2013.

Liderul de la Elisee a susţinut că acest impozit cmun ar fi un ”exemplu de convergenţă”.

De asemenea, cei doi lideri au exclus ideea de a se mări Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF), considerând că acesta este ”suficient”.

Ce mai vor Merkel şi Sarkozy:

  • Franţa şi Germania vor propune ca membrii zonei euro să adopte o regulă privind echilibrul finanţelor publice, înainte de vara lui 2012. În privinţa Franţei, premierul François Fillon va realiza ”contactele necesare” cu diferitele forţe politice franceze pentru a vedea dacă este posibil un consens pentru adoptarea acestei ”reguli de aur”, a spus Sarkozy.
  • În septembrie, Franţa şi Germania vor propune ca Uniunea Europeană să instituie o taxă pe tranzacţiile financiare. ”Miniştrii de finanţe german şi francez vor pune pe masa instanţelor europene, încă din luna septembrie, o propunere comună de taxă pe tranzacţiile financiare”, a spus Sarkozy. Taxa pe tranzacţiile financiare este o ”necesitate evidentă”, a spus şi Angela Merkel.
  • Sarkozy şi Merkel se opun iniţiativei privind crearea de euro-obligaţiuni ca măsură pentru a împotriva crizei bugetare şi financiare din ţările zonei euro. ”Nu cred că euro-obligaţiunile ne-ar putea ajuta în această situaţie”, a spus Merkel citată de EFE. Şi Sarkozy a spus că aceste euro-obligaţiuni ar pune ”în mare pericol” ţările mai bine situate.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: