10 octombrie, 2012

Un grup de 11 ţări din zona euro au căzut de acord să continue să susţină taxa controversată pe tranzacţiile financiare, astfel încât şi cei care profită în acest domeniu să contribuie la rezolvarea crizei din zona euro, relatează Reuters.

Iniţiativa, susţinută ferm de Germania şi Franţa, dar constestată de Marea Britanie, Suedia şi alţi susţinători ai pieţelor libere, a avut câştig de cauză la reuniunea miniştrilor de Finanţe de la Luxemburg, când mai mult decât nouă state care erau necesare, au agreat să folosească o prevedere a Tratatului European şi să lanseze taxa.

Cunoscută ca “Taxa Tobin”, după câştigătorul premiului Nobel, economistul James Tobin, care a propus-o în 1972, ca pe o modalitate de reducere a volatilităţii pieţelor financiare, aceasta a devenit un simbol politic pentru dorinţa ca băncile, fondurile de capital şi tranzacţiile frecvente să plătească o taxă.


“Este un pas mic pentru cele 11 ţări, dar un pas gigantic pentru Europa”, a spus ministrul adjunct de Finanţe al Austriei, Andreas Schieder. “Calea este acum deschisă pentru o contribuţie din partea sistemului bancar şi financiar de finanţare a poverilor crizei”, a spus el.

Iniţiativa a deschis calea pentru un “grup-pionier” de state europene, care lansează, pentru prima dată, o taxă comună, fără a avea susţinerea celor 27 de naţiuni, un gest care ar putea fragmenta piaţa unică. După eforturi diplomatice susţinute din partea Berlinului, Spania şi Italia au acceptat să susţină măsura, la fel ca Slovacia şi Estonia.

Gestul vine într-un moment în care liderii UE se gândesc că creeze un buget separat pentru cele 17 ţări din zona euro, pe lângă bugetul UE, un alt pas pentru definirea “Europei cu două viteze”.

Comisarul european pentru taxe, Algirdas Semeta, a catalogat taxa pe tranzacţii drept o sursă de noi venituri dintr-un sector de afaceri subtaxat şi un mod de a încuraja tranzacţionarea mai responsabilă.


Criticii spun, însă, că ar putea afecta piaţa unică a UE, oferind companiilor financiare motive pentru a-şi muta activităţile de tranzacţionare în centre europene unde aceasta nu există sau chiar în afara Europei. Marea Britanie, care este cel mai mare centru de tranzacţii din regiune, nu se va alătura acestui proiect.

Ministrul austriac a precizat că cele 11 ţări vor reprezenta un model pentru modul în care va funcţiona la finalul anului şi este realist să ne aşteptăm ca taxa să fie implementată în 2014.

Comisia Europeană a anunţat că taxa pe acţiuni, bonduri şi derivate, începând din 2014, ar putea aduce la bugetul UE 57 de miliarde de euro anual, dacă se aplică în toate ţările membre UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: