sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 ianuarie, 2018

Un număr de 107 agenţii de turism din România (4% din total) au rămas fără licenţe de funcţionare, în 2017, în timp ce 125 astfel de societăţi au fost radiate la solicitarea expresă a acestora, conform datelor publicate pe pagina de Internet a Ministerului Turismului.

În momentul de faţă, în România există 2.655 de agenţii de turism autorizate, conform listei afişate pe site-ul Ministerului Turismului şi actualizată în data de 15 decembrie 2017, majoritatea acestora fiind constituită din agenţii mici.

Conform statisticii, în cazul agenţiilor de turism pentru care a fost dispusă retragerea licenţelor de funcţionare din cauza neregulilor constatate, deciziile au survenit la distanţă de jumătate de an de la eliberarea actului de funcţionare. De asemenea, pe listă se regăsesc firme pentru care licenţa de funcţionare abia fusese eliberată în 2016.


Pe de altă parte, Ministerul Turismului a decis, în cazul a 125 de agenţii de turism, retragerea licenţelor la solicitarea operatorului economic.

În acelaşi timp, anul trecut, pentru 31 de structuri de cazare au fost retrase certificatele de clasificare, în timp ce opt structuri de alimentaţie publică au rămas fără certificat de funcţionare.

Pe data de 18 decembrie 2017, ministrul Turismului, Mircea Dobre, declara într-o dezbatere publică pe tema fondului de garantare a pachetelor turistice din România, că normele de aplicare pentru Fondul de garantare a pachetelor turistice vor fi gata până la sfârşitul lunii ianuarie 2018, iar din 2018 se încearcă realizarea unei legi speciale şi pentru crearea unui pool de asigurare, pe modelul PAID, scrie Agerpres.

În 2017, industria a fost zguduită de cazul agenției Omnia, care le-a provocat clienților săi o pagubă totală de cel puțin 7,4 milioane de euro, sumă încasată deja pentru cele 8.300 de pachete vândute pentru anul 2018.


Costul acestor vacanțe se ridică la 11,4 milioane de euro, iar cei care le-a rezervat nu mai au nicio șansă să beneficieze de respectivele vacanțe și nici să-și recupereze banii.

Scandalul a readus în discuție problema înființării fondului de garantare a pachetelor turistice.

În cazul Omnia, Comitetul director al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism a stabilit să lanseze un fond de sprijin pentru turiștii care au fost păgubiți cu peste 1.000 de euro în urma achiziționării de pachete de la această companie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Care este criteriul dupa care vor fi sprijiniti turistii care au fost pagubiti de Omnia cu peste 1000 euro ?
    800 euro, de ex, este o suma mica !?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Care este criteriul dupa care vor fi sprijiniti turistii care au fost pagubiti de Omnia cu peste 1000 euro ?
    800 euro, de ex, este o suma mica !?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: