Un nou scandal cu înregistrări în care procurori anticorupție fac o serie de afirmații grave a izbucnit vineri. Spre deosebire de anul trecut, când în centrul scandalului s-a aflat Serviciul Teritorial Ploiești, acum este vorba despre filiala DNA din Oradea.
Un avocat local, Răzvan Doseanu, a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018, a cărei autenticitatea nu a fost stabilită încă și care ar fi fost primită de la o persoană necunoscută.
În înregistrare, procurorii vorbesc despre urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”, dar și despre instrumentarea superficială a dosarelor și chiar despre judecători care se pronunță luând cu copy-paste fragmente din rechizitorii.
Printre procurorii care ar fi fost surprinși în înregistrarea respectivă se află Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin şi Rus Lucian, de la DNA Oradea.
Fragmente din înregistrări:
Despre trimiterea în instanță a unor judecători, ca să „intre frica” în colegii lor
Man Ciprian: Dacă începi urmărirea faţă de astea două judecătoare, îi trimite Adi în judecată pe ăia trei, o să mai intre frica…
Ardelean Cristian: Se mai liniştesc, da! Sută la sută.
Pantea Cosmin: Deci nu…, deci..
Ardelean Cristian: Măi, şi dacă nu se liniştesc, măcar dacă tot o fac să le dăm motive să (neinteligibil), nu aşa că ei consideră…
Pantea Cosmin: Orice dosar, aşa, la completele astea va fi aiurea.
Ardelean Cristian: Denisa ( judecător C.A. Oradea -n.r.) am înţeles că intră în două complete acuma!
Pantea Cosmin: În două complete, da!
Ardelean Cristian: Incredibil! Mai e Soane cu asta… Hai să zicem că Cioflan (n.r. – judecător la C.A. Oradea) o să zboare că o sa fie incompatibilă. Dar, oricum rămâne Soane (n.r. – judecător la C.A. Oradea) cu altul, cu Antik sau cu cine o fi.
Muntean Adrian: O să fie două complete şi unul….
Ardelean Cristian: Unul bun.
Muntean Adrian: Nu, două complete bunicele, şi…
Ardelean Cristian: Aia, totuşi, învăţată cu Antik, îi ok. (n.r. – Levente Antik, judecător la Curtea de apel Oradea)
Muntean Adrian: Musta cu Filimon şi asta cu Udroiu, care iară sunt… (n.r. – judecători la CA Oradea)
Ardelean Cristian: Udroiu e așa şi așa.
Muntean Adrian: Dacă o fi notar, îi achitare, dacă o fi…
Ardelean Cristian: Da, nu mai trimitem notari, dă-i în …. că îs la Parchetul Curţii.
Despre practica copy-paste
Pantea Cosmin: Nu-i atent. Am văzut şi eu că nu-i atent. Se precipită, se grăbeşte.
Man Ciprian: O dat copy-paste.
Pantea Cosmin: Da, o dat copy-paste că erau multe.
Muntean Adrian: Asta-i de acceptat. Copy-paste-ul ăsta toată lumea îl foloseşte.
Ardelean Cristian: Părerea mea îi că nu o citit dosarul.
Man Ciprian: Şi noi îl luăm de la ofiţeri.
Ardelean Cristian: Da, da…exact. Până la urmă da. Şi ofiţerii îl iau de la SRI, deci….
Pantea Cosmin: El îi…, el vorbeşte…Chiar dacă nu-i atent, dar măcar îi bine intenţionat.
Muntean Adrian: SRI de unde ia, nu e treaba ei.
Man Ciprian: Iau tot de la ofiţeri. Deci, până la urmă…
Muntean Adrian: Un ciclu din asta normal. Circuitul apei în natură.
Secția de investigare a magistraților a deschis dosar penal
Cazul înregistrărilor de la Oradea s-a transformat în dosar, cei care investighează înregistrările fiind procurori ai noi înființatei secții pentru magistrați.
Reamintim că atât Comisia de la Veneția, cât și Comisia Europeană au recomandat autorităților române să renunțe la această nouă structură ce ar putea un instrument folosit pentru a exercita presiuni asupra magistraților.
Prezentăm integral comunicatul prin care Parchetul General anunță deschiderea dosarului:
Pe rolul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), urmare a unui denunţ formulat de o organizaţie non-guvernamentală, s-a constituit un dosar penal având ca obiect conţinutul unor convorbiri dintr-o înregistrare audio apărută în spaţiul public şi care ar fi fost purtată între procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea.Precizăm că în această cauză, în cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2019, procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem.
Poziția DNA-Centrală
Conducerea DNA a anunţat, sâmbătă, că se delimitează de orice act al personalului care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraţilor şi a precizat că a solicitat note explicative DNA Oradea:
Conducerea DNA se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraţilor, susţinând în mod constant că procurorii DNA trebuie să îşi desfăşoare activitatea de urmărire penală cu imparţialitate şi stricta respectare a legii şi a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.
În ceea ce priveşte aspectele legate de realitatea înregistrării apărute în spaţiul public şi de eventualele nelegalităţi în declanşarea de către Serviciul Teritorial Oradea a urmăririi penale în unele dosare cu magistraţi, au fost solicitate note explicative din partea colectivului acestei subunităţi de Parchet.