4 mai, 2020

Pe fondul comunicatelor cu persoane afectate de coronavirus și al controverselor privind revenirea la muncă, Eurostat ne-a mai dat o veste îngrijorătoare: România figurează pe primul loc în UE la accidente fatale de muncă, indicatorul luat în calcul fiind rata de fatalitate la 100.000 de angajați.

Cu o rată de 5,72 persoane decedate la 100.000 de lucrători, țara noastră s-a detașat de Bulgaria (4,30 persoane), Austria (4,11 persoane), Portugalia (3,86 persoane), Franța (3,58 persoane) și Lituania (3,47 persoane), fiind mai sus decât dublul mediei UE. La polul opus, s-au situat Malta (0,57 persoane), Olanda (0,78 persoane), Cipru (0,85 persoane) și Estonia (1,02 persoane)

De fapt, semnificative prin activitatea în sectoarele industriale ar fi Olanda și Estonia, semn că se poate mai bine la noi. Colegele noastre din regiune, Cehia (2,1 persoane) și Polonia (1,84) au reușit să coboare sub media UE, de care s-a apropiat și Ungaria (2,63 persoane). 16 din cele 27 de state membre se poziționează sub această medie.


Pe ansamblul Uniunii, se înregistrează anual peste două milioane de accidente de muncă sau boli profesionale (soldate cu incapacitate pe patru zile sau mai mult), dintre care 2.912 de decese în 2017 (2,25 decese la 100.000 de lucrători, în scădere de la 2,87 la suta de mii de anagajați în 2010).

În ce ne privește, dincolo de progresul remarcabil făcut față de anul 2008, când am înregistrat o rată de 9,96 peroane decedate la 100 de mii de angajați, o mare supriză vine din raportările făcute tot la nivel european referitor la accidentele de muncă non-fatale, unde graficul ne poziționează tocmai pe penultimul loc în Uniune.

Oficial, frecvența de lezare semnificativă a sănătății ( 91 la 100.000 angajați) este cu mult mai mic decât în Cehia (884 la suta de mii), Ungaria (640 la suta de mii) sau Polonia (518 la suta de mii) și de circa 50 de ori mai mic față de media UE (1.801). De reținut pe motiv de latinitate, în top apar Franța (3.307 cazuri la suta de mii !), Portugalia și Spania.

Aceste informații au fost publicate de Eurostat cu ocazia Zilei mondiale pentru siguranță și sănătate la locul de muncă, stabilită pentru 28 aprilie, și fac parte dintr-o campanie internațională de promovare a unui mediu de activitate sigur, sănătos și în condiții decente.


Așadar, cum se spunea în glumă dar se traduce cât se poate de concret în realitate, la noi „munca dăunează grav sănătății”. Iar realitatea depinde de raportare, unde este foarte greu de crezut că se poate ca o țară să fie simultan pe primul loc la numărul de decese și pe penultimul loc la accidente de muncă non-fatale, condițiile de muncă fiind aceleași.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: