miercuri

24 aprilie, 2024

13 aprilie, 2021

Trei pacienți au decedat luni seara și cinci au fost transferați, din cauza creșterii presiunii de alimentare cu oxigen din secția mobilă ATI destinată Covid-19 amplasată la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală. Procurorii au deschis un dosar penal cu acuzația ucidere din culpă și urmează să clarifice dacă responsabilitatea aparține firmei ce a montat sistemul sau unui angajat al spitalului.

În momentul incidentului, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, un angajat al firmei de întreținere a ventilatoarelor se afla în curtea spitalului, dar a refuzat să intre în TIR pentru rezolvarea problemei tehnice, de teama că se va infecta cu Covid-19 de la bolnavii tratați acolo.

Informațiile oferite de Raed Arafat:

  • în jurul orei 16.25, a existat o creştere bruscă, de peste 6 bari, a presiunii oxigenului în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeş”
  • ventilatoarele, de fabricaţie americană, s-au oprit pentru că, atunci când se depăşeşte această presiune, intră în sistem de autoprotecţie şi se opresc
  • personalul spitalului a preluat ventilația pacienților
  • nu se cunoaște motivul creșterii presiunii din sistem
  • tirurile de terapie intensivă sunt în garanţie şi au fost verificate la interval de două – trei luni de către reprezentanţii firmei care asigură garanţia
  • până acum, în aceste unități ATI au fost tratați 600-700 de bolnavi Covid-19

Secretarul de stat nu a spus cât timp au rămas pacienții fără oxigen, după oprirea instalației.

Situația paturilor ATI din țară destinate bolnavilor Covid-19 aflați în stare gravă:

  • numărul total de paturi de Anestezi și terapie Intensivă (ATI) este de aproape 4.000
  • cele repartizate pacienților cu SARS-CoV-2 este de 1.532 paturi

Doar câteva paturi se eliberează zilnic în aceste secții, la nivel național, dar numărul bolnavilor care așteaptă internarea le depășește.

Extinderea capacității este dificilă, a explicat Raed Arafat, înctrucât nu pot fi transferate pentru Covid-19 noi secții: Nu avem cum să luăm toate paturile de terapie intensivă pentru COVID. Pentru că dacă le iei pe toate, o să avem o problemă cu celelalte urgențe, și vor sta ele în UPU să aștepte un pat de terapie intensivă”.

(Citiți și: „Scandalul de la Spitalul Foișorul de Foc a devenit scandal politic: USR-PLUS și-a salvat în ultimul moment ministrul de la Sănătate”)

Premierul, nemulțumit că „reprezentanții statului fug de comunicare”

Premierul Florin Cîțu a anunțat luni seară, într-o declarație de presă la Palatul Victoria, că i-a cerut ministrului de Interne ca ancheta cu privire la tragedia de la ”Victor Babeș” să fie cât mai rapidă și mai transparentă pentru ca vinovații să fie trași la răspundere.


El a acuzat faptul că ”administratorii sau reprezentanții statului fug de comunicare”, referindu-se probabil la ministrul Vlad Voiculescu, singurul care nu a organizat luni seara o conferință și cel a cărui demitere se discută în aceste zile în interiorul coaliției de guvernare.

”Nu putem să garantăm acum că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla. Sperăm să nu se mai întâmple. Dar pentru a nu mai avea, trebuie să accelerăm campania de vaccinare”, a mai spus premierul Florin Cîțu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: