Serbia, Macedonia de Nord și Albania au ajuns la o înțelegere să elimine controalele la frontierele comune începând cu 1 ianuarie 2023, a anunțat joi, la Skopje, președintele Aleksandar Vučić, citat de Euractiv.
Decizia va afecta cu siguranță negocierile de aderare la UE ale Albaniei și Macedoniei de Nord, alianța cu Serbia fiind contrară aspirațiilor europene ale acestor 2 state balcanice.
În cadrul Forumului Economic pentru Cooperare Regională, Vučića explicat că s-a creat un sentiment de ”încredere absolută” între el și premierii Macedoniei de Nord și Albaniei, Zoran Zaev și Edi Rama, pe parcursul ultimilor 2 ani, iar asta constituie fundamentul pentru legături mai strânse, acțiuni și evoluții comune ale celor 3 state.
Premierul Albaniei a mers mai departe și a cerut scepticilor din Kosovo, Bosnia și Herțegovina (BiH) și Muntenegru, care refuză să se alăture inițiativei – redenumită acum „Balcani Deschiși” – să-și reconsidere opțiunile strategice.
Premierul Macedoniei de Nord a spuc că macedonenii, albanezii și sârbii au un drum comun, împărtășesc aceleași viziuni și valori europene, acesta fiind motivul pentru care au decis să își unească eforturile de dezvoltare.
”Balcanii sunt împrejmuiți cu ziduri de prea multă vreme. În loc să ridicăm noi ziduri, noi construim azi punți”, a afirmat Zoran Zaev.
Albania și Macedonia de Nord cer de mulți ani începerea negocierilor de aderare la UE, Consiliul European amânând în repetate rânduri o decizie în acest sens. Aspirațiile europene ale Macedoniei de Nord au fost mult timp blocate de Grecia, apoi de Bulgaria, în vreme ce Franța și Germania au obiectat față de demersul Albaniei.
După alegerea unui președinte pro-occidental în 2019, Macedonia de Nord a devenit stat membru NATO în martie 2020.
Pe de altă parte, Serbia a aderat în 2019 la Uniunea Economică Eurasiatică constituită de Rusia. Anunțul făcut la Skopje poate provoca reacții diferite la Bruxelles:
fie negocierile de aderare la UE ale Albaniei și Macedoniei de Nord se blochează definitiv, fie ritmul negocierilor se intensifică, astfel încât cele 2 state să intre în UE înainte de data de 1 ianuarie 2023, iar proiectul comun cu Serbia nu se mai concretizează.