fbpx Modifică Setările

Chestiunea

De ce doar 34%: Situația absorbției fondurilor europene, după 6 ani și jumătate din exercițiul 2014-2020

Potrivit datelor oficiale, la 1 iunie 2020 (cele mai noi date disponibile pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene), rata generală de absorbție efectivă a Fondurilor europene… Mai mult

04.08.2020

Analiză

Ce și cât înseamnă, de fapt, majorarea cu 10% a punctului de pensie

Creșterea de 10% a punctului de pensie începând cu luna septembrie de la 1.265 lei la 1.391 lei ar echivala la nivel bugetar cu o… Mai mult

03.08.2020

La obiect

Cea mai mare economia a lumii a intrat oficial în recesiune. Scădere de 32,9% de PIB în trimestrul al doilea din 2020

Economia americană a înregistrat cel mai abrupt declin trimestrial de la cel de-Al Doilea Război Mondiale încoace, de la lansarea acestui set de date. Nici… Mai mult

30.07.2020

La obiect

Stadiul celor 85 de proiecte fazate de România pentru a nu pierde finanțarea europeană

România mai are trei ani și jumătate la dispoziție pentru a finaliza cele 85 de proiecte fazate din fonduri europene, aferente exercițiului bugetar 2014-2020, valoarea… Mai mult

29.07.2020

Un mastodont cum numai Moscova mai are intră în faliment și trage după el termoficarea Bucureștiului.

de Adrian N Ionescu , 11.11.2019

Datorii de miliarde, după subvenții de miliarde și faliment: nu, nu sunt marile companii din zona mineritului, sau găurile negre din companiile energetice:

Este RADET – compania de termoficare a Bucureștiului și cel mai mare bugetofag de subvenții de pe teritoriul României.

Declararea definitivă a falimentului distruitorului de agent termic RADET a survenit luni, după ce situaţia sistemului de termoficare al Capitalei, al doilea cel mai mare din Europa după cel din Moscova, s-a deteriorat tot mai mult în ultimele zeci de ani, în care s-au înregistrat pierderi, datorii şi subvenţii de multe miliarde de lei.

Datoriile RADET se ridică la aproape 4 miliarde de lei, în vreme ce subvențiile primite de regie au depășit 2,6 miliarde de lei numai în ultimii trei ani, pentru acoperirea diferenței dintre costul agentului termic și prețul plătit de populație.

Situaţia furnizării cu agent termic a Capitalei se află de mai mulţi ani la un pas de colaps în absenţa unor soluţii realiste de rezolvare a litigiilor dintre producătorul de agent termic ELCEN Bucureșți și distribuitorul RADET.

Soluţiile realiste impun însă o vastă campanie de investiţii, care ar trebui să fie declanşată după rezolvarea litigiilor.

O contribuţie de circa 200 de milioane de euro ar putea fi mobilizată din fonduri europene, căci Comisia Europeană încurajează termoficarea urbană alimentată de centrale electrice în cogenerare de agent termic, mai puțin poluante.

Dar litigiile nu se rezolvă de ani, deși ambele societăți sunt ale statului.

ELCEN, deținută de Ministerul Economiei și Energiei,  asigură peste 90% din necesarul de agent termic al RADET, restul provenind de la producători semnificativ mai mici, respectiv Vest Energo și CET Grivița.

ELCEN are patru centrale electrice de termoficare (CET), prin Electrocentrale București-Sud, Vest, Progresu și Grozăvești, de la care pleacă apă fierbinte, din care se pierde mare parte în rețeaua RADET.

RADET, deținută de Primăria Capitalei, asigură distribuția și furnizarea energiei termice către jumătate de milion de apartamente din București și câteva mii de instituții. A fost în insolvență din 2016.

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) recunoaşte pierderi tehnologice de 28%, pe care le acoperă din bugetul Capitalei.

Litigii la zi

ELCEN aflată de asemenea în insolvență, reclamă datoriile RADET, în vreme ce RADET acuză prețul prea mare al gigacaloriei.

La începutul luni octombrie, ELCEN a depus la Tribunalul București cererea de atragere a răspunderii patrimoniale în solidar a Primăriei București, în vederea recuperării datoriei de 3,8 miliarde de lei înregistrată de la RADET.

Până la 8 mai, Primăria Capitalei (PMB) trebuia să plătească RADET 150 de milioane de lei, reprezentând o parte din subvenţia la energia termică, care acoperă diferența dintre prețul plătit de populație de 163 de lei / gigacalorie (unul dintre cele mai mici din ţară) și costul acesteia de 398 de lei.

PMB a acumulat datorii masive la plata subvenţiei, inclusiv pentru că nu a mai primit de la guvern banii așteptați. Mai nou, Primăria este datoare Trezoreriei statului 462 de milioane de lei, printr-un credit pe 20 de ani.

Producătorul de agent termic ELCEN invocă propriile sale datorii către furnizorul de gaze naturale Romgaz, de circa 300 de milioane de lei.

În replică, RADET, prin vocea administratorului să judiciar, reclamă prețul prea mare al gigacaloriei, care ar fi trebuit să scadă după plafonarea costului gazelor pentru cogenerare. ELCEN se justifică cu scumpirea certificatelor verzi pe care trebuie să le cumpere din cauza echipamentelor poluante.

Litigii istorice

Administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant anunţa a începutul lunii septembrie că Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu a plătit subvenţia către RADET, iar creanţele curente neîncasate de ELCEN au ajuns la 217,5 milioane lei.

Altfel, nici RADET nu ar putea să-şi plătească datoriile către ELCEN. „Dacă Romgaz va da gaze gratis, vom livra și noi în continuare gratis. Totuși, ultimele semnale au arătat că autoritățile statului vor găsi soluții, iar facturile vor fi plătite la timp”, spunea la începutul lunii septembrie Caludiu Creţu, administratorul special al ELCEN.

Pe de altă parte, pierderile de agent termic ale RADET se ridică la 1,3  de miliarde de litri pe lună de iarnă. Primăria Capitalei a alocat în acest an doar 63 de milioane de euro pentru reabilitarea a 31 de kilometri de conducte dintr-un total de 4.000.

RADET a raportat pierderi de doar 64 de milioane de lei în 2018 (50 de milioane  de lei, din cauza pierderilor de agent prin reţeaua de transport învechită) şi de 80 de milioane de lei în 2017.

Soluții fantomă

În disperare de cauză, Primăria Bucureştiului a găsit rapid soluţia de a achiziţiona agent termic de la alţi furnizori decât ELCEN, dar aceştia încă nu există.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat luna trecută diminuarea capitalului social al Companiei Municipale Energetica cu aproape 218 milioane lei, bani care erau destinați încperii investițiilor în centrale noi.

O altă soluție implică investiţii private, prin care s-ar putea amplasa „în timp relativ scurt echipamente de producție de mici dimensiuni, cu condiția să se fi identificat terenuri libere pe care acestea să fie amplasate”, potrivit unor surse Profit.ro.

Întâmplător sau nu, același administrator judicar al RADET, Gheorghe Piperea, emitea în septembrie soluţia unor „centrale niște centrale termice punctuale, insularizate, zonale. Dar există și planuri ale unor mari actori economici din energie de a produce, printre altele, și energie termică”.
Falimentul a fost , însă, declarat definitiv luni 11 noiembrie, preluarea activităţii RADET poate dura până la 90 de zile, iar deşi se anunţă deocamdată blândă, iarna nu va întârzia la fel de mult.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.11.2019

Lăsați un comentariu


Europa

Reuters: Cel puțin nouă state europene sprijină noi sancțiuni împotriva Belarusului

Razvan Diaconu

Cel puţin nouă state membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană au cerut instituirea de noi sancţiuni împotriva Belarusului în urma alegerilor prezidenţiale contestate de… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban: Poliția și Jandarmeria trebuie să intensifice lupta împotriva clanurilor interlope

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, că Poliţia şi Jandarmeria trebuie să intensifice, ”fără menajamente”, lupta împotriva reţelelor infracţionale, a clanurilor interlope. “Domnule ministru Vela,… Mai mult

Stiri

Minuta BNR: Exportul net și-a mărit de patru ori aportul negativ la PIB/ Principalele riscuri și vulnerabilități

Vladimir Ionescu

Exportul net, un punct nevralgic al economiei românești, și-a mărit de patru ori aportul negativ la evoluția PIB-ului din primul trimestru, în condițiile în care… Mai mult

Stiri

Guvernul Orban a decis prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile

Vladimir Ionescu

Guvernul a decis, vineri seara, prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, a anunţat premierul Ludovic Orban, la începutul şedinţei executivului. Şeful DSU,… Mai mult

Stiri

Rusia și China folosesc criza Covid ca să spioneze mai ușor statul român. Anton Rog (SRI): În felul ăsta le dăm și mesaj că i-am găsit

Vladimir Ionescu

Anton Rog (foto), directorul Centrului CYBERINT din cadrul SRI, a dezvăluit vineri, la Interviurile Digi24.ro, că rușii și chinezii au profitat de pandemia de Covid… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a semnat primul acord pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid – 300 de ml. de doze de la AstraZeneca

Iulian Soare

Comisia Europeană a semnat vineri primul acord de achiziție a vaccinului antic-Covid. Este vorba de 300 de milioane de doze produse de compania farmaceutică AstraZeneca,… Mai mult

Stiri

Ambasadorul SUA: Am cerut Parlamentului să acţioneze pentru combaterea traficului de persoane. Răspunsul lui Marcel Ciolacu este dezamăgitor

Vladimir Ionescu

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman (foto), a declarat vineri că a solicitat Parlamentului României să înăsprească legislaţia împotriva traficului de persoane. Legile românești în… Mai mult