Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Acoperirea importurilor cu exporturi s-a întors la valoarea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2019 – 8% din PIB

Deficitul comercial pe luna decembrie 2019 a fost de 1.768,4 milioane euro, cu trei procente mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Deficitele din sectorul public și cele din sectorul privat

Sectorul privat a consemnat valori cu mult mai bune ale soldului din schimburile externe în raport cu statul român, care a lucrat sistematic cu deficite… Mai mult

09.02.2020

La obiect

Urgențele României care se amână, din nou, până la clarificarea urgențelor politice

De miercuri, 5 februarie, treburile statului sunt doar administrate de un guvern interimar, situație care se poate prelungi până în iunie dacă planul de organizare… Mai mult

09.02.2020

Cronicile

Un mastodont cum numai Moscova mai are intră în faliment și trage după el termoficarea Bucureștiului.

de Adrian N Ionescu , 11.11.2019

Datorii de miliarde, după subvenții de miliarde și faliment: nu, nu sunt marile companii din zona mineritului, sau găurile negre din companiile energetice:

Este RADET – compania de termoficare a Bucureștiului și cel mai mare bugetofag de subvenții de pe teritoriul României.

Declararea definitivă a falimentului distruitorului de agent termic RADET a survenit luni, după ce situaţia sistemului de termoficare al Capitalei, al doilea cel mai mare din Europa după cel din Moscova, s-a deteriorat tot mai mult în ultimele zeci de ani, în care s-au înregistrat pierderi, datorii şi subvenţii de multe miliarde de lei.

Datoriile RADET se ridică la aproape 4 miliarde de lei, în vreme ce subvențiile primite de regie au depășit 2,6 miliarde de lei numai în ultimii trei ani, pentru acoperirea diferenței dintre costul agentului termic și prețul plătit de populație.

Situaţia furnizării cu agent termic a Capitalei se află de mai mulţi ani la un pas de colaps în absenţa unor soluţii realiste de rezolvare a litigiilor dintre producătorul de agent termic ELCEN Bucureșți și distribuitorul RADET.

Soluţiile realiste impun însă o vastă campanie de investiţii, care ar trebui să fie declanşată după rezolvarea litigiilor.

O contribuţie de circa 200 de milioane de euro ar putea fi mobilizată din fonduri europene, căci Comisia Europeană încurajează termoficarea urbană alimentată de centrale electrice în cogenerare de agent termic, mai puțin poluante.

Dar litigiile nu se rezolvă de ani, deși ambele societăți sunt ale statului.

ELCEN, deținută de Ministerul Economiei și Energiei,  asigură peste 90% din necesarul de agent termic al RADET, restul provenind de la producători semnificativ mai mici, respectiv Vest Energo și CET Grivița.

ELCEN are patru centrale electrice de termoficare (CET), prin Electrocentrale București-Sud, Vest, Progresu și Grozăvești, de la care pleacă apă fierbinte, din care se pierde mare parte în rețeaua RADET.

RADET, deținută de Primăria Capitalei, asigură distribuția și furnizarea energiei termice către jumătate de milion de apartamente din București și câteva mii de instituții. A fost în insolvență din 2016.

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) recunoaşte pierderi tehnologice de 28%, pe care le acoperă din bugetul Capitalei.

Litigii la zi

ELCEN aflată de asemenea în insolvență, reclamă datoriile RADET, în vreme ce RADET acuză prețul prea mare al gigacaloriei.

La începutul luni octombrie, ELCEN a depus la Tribunalul București cererea de atragere a răspunderii patrimoniale în solidar a Primăriei București, în vederea recuperării datoriei de 3,8 miliarde de lei înregistrată de la RADET.

Până la 8 mai, Primăria Capitalei (PMB) trebuia să plătească RADET 150 de milioane de lei, reprezentând o parte din subvenţia la energia termică, care acoperă diferența dintre prețul plătit de populație de 163 de lei / gigacalorie (unul dintre cele mai mici din ţară) și costul acesteia de 398 de lei.

PMB a acumulat datorii masive la plata subvenţiei, inclusiv pentru că nu a mai primit de la guvern banii așteptați. Mai nou, Primăria este datoare Trezoreriei statului 462 de milioane de lei, printr-un credit pe 20 de ani.

Producătorul de agent termic ELCEN invocă propriile sale datorii către furnizorul de gaze naturale Romgaz, de circa 300 de milioane de lei.

În replică, RADET, prin vocea administratorului să judiciar, reclamă prețul prea mare al gigacaloriei, care ar fi trebuit să scadă după plafonarea costului gazelor pentru cogenerare. ELCEN se justifică cu scumpirea certificatelor verzi pe care trebuie să le cumpere din cauza echipamentelor poluante.

Litigii istorice

Administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant anunţa a începutul lunii septembrie că Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu a plătit subvenţia către RADET, iar creanţele curente neîncasate de ELCEN au ajuns la 217,5 milioane lei.

Altfel, nici RADET nu ar putea să-şi plătească datoriile către ELCEN. „Dacă Romgaz va da gaze gratis, vom livra și noi în continuare gratis. Totuși, ultimele semnale au arătat că autoritățile statului vor găsi soluții, iar facturile vor fi plătite la timp”, spunea la începutul lunii septembrie Caludiu Creţu, administratorul special al ELCEN.

Pe de altă parte, pierderile de agent termic ale RADET se ridică la 1,3  de miliarde de litri pe lună de iarnă. Primăria Capitalei a alocat în acest an doar 63 de milioane de euro pentru reabilitarea a 31 de kilometri de conducte dintr-un total de 4.000.

RADET a raportat pierderi de doar 64 de milioane de lei în 2018 (50 de milioane  de lei, din cauza pierderilor de agent prin reţeaua de transport învechită) şi de 80 de milioane de lei în 2017.

Soluții fantomă

În disperare de cauză, Primăria Bucureştiului a găsit rapid soluţia de a achiziţiona agent termic de la alţi furnizori decât ELCEN, dar aceştia încă nu există.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat luna trecută diminuarea capitalului social al Companiei Municipale Energetica cu aproape 218 milioane lei, bani care erau destinați încperii investițiilor în centrale noi.

O altă soluție implică investiţii private, prin care s-ar putea amplasa „în timp relativ scurt echipamente de producție de mici dimensiuni, cu condiția să se fi identificat terenuri libere pe care acestea să fie amplasate”, potrivit unor surse Profit.ro.

Întâmplător sau nu, același administrator judicar al RADET, Gheorghe Piperea, emitea în septembrie soluţia unor „centrale niște centrale termice punctuale, insularizate, zonale. Dar există și planuri ale unor mari actori economici din energie de a produce, printre altele, și energie termică”.
Falimentul a fost , însă, declarat definitiv luni 11 noiembrie, preluarea activităţii RADET poate dura până la 90 de zile, iar deşi se anunţă deocamdată blândă, iarna nu va întârzia la fel de mult.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.11.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

ONRC a operaționalizat Registrul beneficiarilor reali ai companiilor. Termenele și amenzile

Adrian N Ionescu

Companiile sunt obligate să depună o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, în termen de… Mai mult

Europa

Marea Britanie se pregătește să înlocuiască muncitorii necalificați cu roboți – miza reformei legii migrației

Iulian Soare

Reforma sistemului britanic de migrație, prezentată miercuri la Londra, este concepută să realizeze două lucruri. În primul rând, să satisfacă dorința de reducere a imigrației-… Mai mult

Europa

Prototip al viitorului avion de luptă european – Franța și Germania au semnat contractul

Iulian Soare

Franţa şi Germania au semnat joi un contract în valoare de 150 milioane de euro ce reprezintă prima etapă în dezvoltarea sistemului de luptă aeriană… Mai mult

Stiri

Relansarea celor mai mari economii din UE în 2020 este îndoielnică – comisarul european Paolo Gentiloni

Adrian N Ionescu

Efectele epidemiei coronavirus pun în pericol relansarea economiilor din Italia, Franţa şi Germania, după încetinirea de la finele anului trecut, a afirmat comisarul european pentru… Mai mult

Europa

Summit special pentru buget – Informațiile esențiale de reținut

Victor Bratu

Începe, la Bruxelles, summit-ul special european dedicat negocierilor pentru Următorul Cadru Financiar Multianual al UE. Un summit care începe joi, la ora 14.00, și nimeni… Mai mult

Stiri

Salt semnificativ în deprecierea leului: Nou record istoric la 4,7834 lei / euro

Adrian N Ionescu

Banca Naţională a României a anunţat, joi,  o medie a cursului monedei unice de 4,7834 lei/ euro, valoare care nu este numai un nou maxim… Mai mult

Stiri

e-Popriri: Din martie, aplicația care va permite înființarea și ridicarea în timp real a popririlor va fi funcțională

AVOCATNET

Aplicația e-Popriri urmează să fie pusă efectiv în funcțiune în cursul lunii martie 2020, conform declarațiilor Mirelei Călugăreanu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).… Mai mult