fbpx

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Aprilie 2021 – producția industrială, scădere conjuncturală dar perspective bune per total

România a consemnat în luna aprilie 2021 o scădere la producția industriala de 5,9% față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Sănătatea perfectă: peste 40% din spitale nu raportează nici măcar o infecție nosocomială sau eroare medicală

Peste 40% dintre spitalele înregistrate în Registrul informatic special creat în acest scop nu au raportat nici măcar un Eveniment Advers Asociat Asistenței Medicale (EAAAM)… Mai mult

13.06.2021

Europa

Salariul minim în pandemie – o analiză la nivelul UE

Salariul minim în majoritatea statelor UE a fost majorat precaut între 2020 și 2021, dar au crescut, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în… Mai mult

13.06.2021

Un mastodont cum numai Moscova mai are intră în faliment și trage după el termoficarea Bucureștiului.

de Adrian N Ionescu , 11.11.2019

Datorii de miliarde, după subvenții de miliarde și faliment: nu, nu sunt marile companii din zona mineritului, sau găurile negre din companiile energetice:

Este RADET – compania de termoficare a Bucureștiului și cel mai mare bugetofag de subvenții de pe teritoriul României.

Declararea definitivă a falimentului distruitorului de agent termic RADET a survenit luni, după ce situaţia sistemului de termoficare al Capitalei, al doilea cel mai mare din Europa după cel din Moscova, s-a deteriorat tot mai mult în ultimele zeci de ani, în care s-au înregistrat pierderi, datorii şi subvenţii de multe miliarde de lei.

Datoriile RADET se ridică la aproape 4 miliarde de lei, în vreme ce subvențiile primite de regie au depășit 2,6 miliarde de lei numai în ultimii trei ani, pentru acoperirea diferenței dintre costul agentului termic și prețul plătit de populație.

Situaţia furnizării cu agent termic a Capitalei se află de mai mulţi ani la un pas de colaps în absenţa unor soluţii realiste de rezolvare a litigiilor dintre producătorul de agent termic ELCEN Bucureșți și distribuitorul RADET.

Soluţiile realiste impun însă o vastă campanie de investiţii, care ar trebui să fie declanşată după rezolvarea litigiilor.

O contribuţie de circa 200 de milioane de euro ar putea fi mobilizată din fonduri europene, căci Comisia Europeană încurajează termoficarea urbană alimentată de centrale electrice în cogenerare de agent termic, mai puțin poluante.

Dar litigiile nu se rezolvă de ani, deși ambele societăți sunt ale statului.

ELCEN, deținută de Ministerul Economiei și Energiei,  asigură peste 90% din necesarul de agent termic al RADET, restul provenind de la producători semnificativ mai mici, respectiv Vest Energo și CET Grivița.

ELCEN are patru centrale electrice de termoficare (CET), prin Electrocentrale București-Sud, Vest, Progresu și Grozăvești, de la care pleacă apă fierbinte, din care se pierde mare parte în rețeaua RADET.

RADET, deținută de Primăria Capitalei, asigură distribuția și furnizarea energiei termice către jumătate de milion de apartamente din București și câteva mii de instituții. A fost în insolvență din 2016.

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) recunoaşte pierderi tehnologice de 28%, pe care le acoperă din bugetul Capitalei.

Litigii la zi

ELCEN aflată de asemenea în insolvență, reclamă datoriile RADET, în vreme ce RADET acuză prețul prea mare al gigacaloriei.

La începutul luni octombrie, ELCEN a depus la Tribunalul București cererea de atragere a răspunderii patrimoniale în solidar a Primăriei București, în vederea recuperării datoriei de 3,8 miliarde de lei înregistrată de la RADET.

Până la 8 mai, Primăria Capitalei (PMB) trebuia să plătească RADET 150 de milioane de lei, reprezentând o parte din subvenţia la energia termică, care acoperă diferența dintre prețul plătit de populație de 163 de lei / gigacalorie (unul dintre cele mai mici din ţară) și costul acesteia de 398 de lei.

PMB a acumulat datorii masive la plata subvenţiei, inclusiv pentru că nu a mai primit de la guvern banii așteptați. Mai nou, Primăria este datoare Trezoreriei statului 462 de milioane de lei, printr-un credit pe 20 de ani.

Producătorul de agent termic ELCEN invocă propriile sale datorii către furnizorul de gaze naturale Romgaz, de circa 300 de milioane de lei.

În replică, RADET, prin vocea administratorului să judiciar, reclamă prețul prea mare al gigacaloriei, care ar fi trebuit să scadă după plafonarea costului gazelor pentru cogenerare. ELCEN se justifică cu scumpirea certificatelor verzi pe care trebuie să le cumpere din cauza echipamentelor poluante.

Litigii istorice

Administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant anunţa a începutul lunii septembrie că Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu a plătit subvenţia către RADET, iar creanţele curente neîncasate de ELCEN au ajuns la 217,5 milioane lei.

Altfel, nici RADET nu ar putea să-şi plătească datoriile către ELCEN. „Dacă Romgaz va da gaze gratis, vom livra și noi în continuare gratis. Totuși, ultimele semnale au arătat că autoritățile statului vor găsi soluții, iar facturile vor fi plătite la timp”, spunea la începutul lunii septembrie Caludiu Creţu, administratorul special al ELCEN.

Pe de altă parte, pierderile de agent termic ale RADET se ridică la 1,3  de miliarde de litri pe lună de iarnă. Primăria Capitalei a alocat în acest an doar 63 de milioane de euro pentru reabilitarea a 31 de kilometri de conducte dintr-un total de 4.000.

RADET a raportat pierderi de doar 64 de milioane de lei în 2018 (50 de milioane  de lei, din cauza pierderilor de agent prin reţeaua de transport învechită) şi de 80 de milioane de lei în 2017.

Soluții fantomă

În disperare de cauză, Primăria Bucureştiului a găsit rapid soluţia de a achiziţiona agent termic de la alţi furnizori decât ELCEN, dar aceştia încă nu există.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat luna trecută diminuarea capitalului social al Companiei Municipale Energetica cu aproape 218 milioane lei, bani care erau destinați încperii investițiilor în centrale noi.

O altă soluție implică investiţii private, prin care s-ar putea amplasa „în timp relativ scurt echipamente de producție de mici dimensiuni, cu condiția să se fi identificat terenuri libere pe care acestea să fie amplasate”, potrivit unor surse Profit.ro.

Întâmplător sau nu, același administrator judicar al RADET, Gheorghe Piperea, emitea în septembrie soluţia unor „centrale niște centrale termice punctuale, insularizate, zonale. Dar există și planuri ale unor mari actori economici din energie de a produce, printre altele, și energie termică”.
Falimentul a fost , însă, declarat definitiv luni 11 noiembrie, preluarea activităţii RADET poate dura până la 90 de zile, iar deşi se anunţă deocamdată blândă, iarna nu va întârzia la fel de mult.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.11.2019

Lăsați un comentariu


Europa

România lasă în urmă 6 state și urcă în plină pandemie la 79% din media UE la consum individual efectiv

Marin Pana

România s-a situat anul trecut la 79% din nivelul de trai mediu al UE 27, la egalitate cu Estonia și peste alte șase state membre,… Mai mult

Stiri

11% din absolvenții de clasa a VIII-a nu participă la Evaluarea Națională, din cauza corigențelor

Vladimir Ionescu

Un număr de 16.500 de absolvenți ai clasei VIII-a, ceea ce corespunde unui ponderi de 11% din total, nu se vor putea prezenta la Evaluarea… Mai mult

Stiri

Ajutoarele de 3 mil. lei pentru companiile din cultură din București au fost aprobate de Comisia Europeană

Vladimir Ionescu

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor în valoare de 610.000 euro (circa 3 milioane de lei) lansată de autorităţile române pentru sprijinirea companiilor active… Mai mult

Europa

Consiliul UE a prelungit cu un an sancțiunile împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei

Iulian Soare

Consiliul UE a anunțat luni că a reînnoit cu încă un an, până la 23 iunie 2022, sancțiunile introduse ca răspuns la anexarea ilegală a… Mai mult

Stiri

Companiile de la bursă riscă mici corecții de valoare după maximele istorice ale indicilor – analiză Prime Transaction

Adrian N Ionescu

Creșterea în valoare a celor mai importante companii de la Bursa de Valori București (BVB) le expune, eventual, doar la mici corecții, după ce BET… Mai mult

Stiri

Acord pentru “importul” de lucrători filipinezi – cererea de muncitori din Asia, în creștere

Razvan Diaconu

Ministrul filipinez al Muncii, Silvestre H. Bello III, și Mihail Bujor Sion, însărcinatul cu afaceri la Ambasada României din Manila, au semnat săptămâna trecută un… Mai mult

Europa

Robert Schuman, părinte fondator al UE, declarat Venerabil de către Papa Francisc – primul pas spre beatificare

Iulian Soare

Papa Francisc a autorizat decretul ce-i conferă francezului Robert Schuman (foto), considerat cel mai important dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene, titlul de Venerabil, o… Mai mult