Chestiunea

Cele 6 bombe care au aruncat în aer deficitul pe ultima sută de metri

Deficitul de 4,4% din PIB, aprobat de guvern joi seară la ultima rectificare, este rezultatul unei construcții bugetare făcute în martie 2019 de către guvernul… Mai mult

28.11.2019

Interviu

Germania, în criza psihologică dintre post-naționalism și ”Germany-first”: interviu cu Jan Techau

Textul de mai jos e o scurtă înșurire de fragmente din interviul acordat CRONICILOR Curs de Guvernare de Jan Techau – directorul Programului Europa de… Mai mult

28.11.2019

Chestiunea

Starea Sănătății în UE 2019 / Problema României: Dependența de serviciile spitalicești, cauza principală a ineficienței sistemului

Cheltuielile pentru sănătate ale României au atins un minim istoric și sunt cele mai mici din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca… Mai mult

28.11.2019

Digital

Experiența finlandeză – mic curs de civilizare digitală. Ce ar fi trebuit să facă ANAF pentru informatizare, transparență, eficiență

România a ratat ocazia de a avea un sistem modern, informatizat, de colectare a taxelor, deși s-a bucurat atât de expertiză din partea Băncii Mondiale… Mai mult

28.11.2019

Cronicile

Un mastodont cum numai Moscova mai are intră în faliment și trage după el termoficarea Bucureștiului.

de Adrian N Ionescu , 11.11.2019

Datorii de miliarde, după subvenții de miliarde și faliment: nu, nu sunt marile companii din zona mineritului, sau găurile negre din companiile energetice:

Este RADET – compania de termoficare a Bucureștiului și cel mai mare bugetofag de subvenții de pe teritoriul României.

Declararea definitivă a falimentului distruitorului de agent termic RADET a survenit luni, după ce situaţia sistemului de termoficare al Capitalei, al doilea cel mai mare din Europa după cel din Moscova, s-a deteriorat tot mai mult în ultimele zeci de ani, în care s-au înregistrat pierderi, datorii şi subvenţii de multe miliarde de lei.

Datoriile RADET se ridică la aproape 4 miliarde de lei, în vreme ce subvențiile primite de regie au depășit 2,6 miliarde de lei numai în ultimii trei ani, pentru acoperirea diferenței dintre costul agentului termic și prețul plătit de populație.

Situaţia furnizării cu agent termic a Capitalei se află de mai mulţi ani la un pas de colaps în absenţa unor soluţii realiste de rezolvare a litigiilor dintre producătorul de agent termic ELCEN Bucureșți și distribuitorul RADET.

Soluţiile realiste impun însă o vastă campanie de investiţii, care ar trebui să fie declanşată după rezolvarea litigiilor.

O contribuţie de circa 200 de milioane de euro ar putea fi mobilizată din fonduri europene, căci Comisia Europeană încurajează termoficarea urbană alimentată de centrale electrice în cogenerare de agent termic, mai puțin poluante.

Dar litigiile nu se rezolvă de ani, deși ambele societăți sunt ale statului.

ELCEN, deținută de Ministerul Economiei și Energiei,  asigură peste 90% din necesarul de agent termic al RADET, restul provenind de la producători semnificativ mai mici, respectiv Vest Energo și CET Grivița.

ELCEN are patru centrale electrice de termoficare (CET), prin Electrocentrale București-Sud, Vest, Progresu și Grozăvești, de la care pleacă apă fierbinte, din care se pierde mare parte în rețeaua RADET.

RADET, deținută de Primăria Capitalei, asigură distribuția și furnizarea energiei termice către jumătate de milion de apartamente din București și câteva mii de instituții. A fost în insolvență din 2016.

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) recunoaşte pierderi tehnologice de 28%, pe care le acoperă din bugetul Capitalei.

Litigii la zi

ELCEN aflată de asemenea în insolvență, reclamă datoriile RADET, în vreme ce RADET acuză prețul prea mare al gigacaloriei.

La începutul luni octombrie, ELCEN a depus la Tribunalul București cererea de atragere a răspunderii patrimoniale în solidar a Primăriei București, în vederea recuperării datoriei de 3,8 miliarde de lei înregistrată de la RADET.

Până la 8 mai, Primăria Capitalei (PMB) trebuia să plătească RADET 150 de milioane de lei, reprezentând o parte din subvenţia la energia termică, care acoperă diferența dintre prețul plătit de populație de 163 de lei / gigacalorie (unul dintre cele mai mici din ţară) și costul acesteia de 398 de lei.

PMB a acumulat datorii masive la plata subvenţiei, inclusiv pentru că nu a mai primit de la guvern banii așteptați. Mai nou, Primăria este datoare Trezoreriei statului 462 de milioane de lei, printr-un credit pe 20 de ani.

Producătorul de agent termic ELCEN invocă propriile sale datorii către furnizorul de gaze naturale Romgaz, de circa 300 de milioane de lei.

În replică, RADET, prin vocea administratorului să judiciar, reclamă prețul prea mare al gigacaloriei, care ar fi trebuit să scadă după plafonarea costului gazelor pentru cogenerare. ELCEN se justifică cu scumpirea certificatelor verzi pe care trebuie să le cumpere din cauza echipamentelor poluante.

Litigii istorice

Administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant anunţa a începutul lunii septembrie că Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu a plătit subvenţia către RADET, iar creanţele curente neîncasate de ELCEN au ajuns la 217,5 milioane lei.

Altfel, nici RADET nu ar putea să-şi plătească datoriile către ELCEN. „Dacă Romgaz va da gaze gratis, vom livra și noi în continuare gratis. Totuși, ultimele semnale au arătat că autoritățile statului vor găsi soluții, iar facturile vor fi plătite la timp”, spunea la începutul lunii septembrie Caludiu Creţu, administratorul special al ELCEN.

Pe de altă parte, pierderile de agent termic ale RADET se ridică la 1,3  de miliarde de litri pe lună de iarnă. Primăria Capitalei a alocat în acest an doar 63 de milioane de euro pentru reabilitarea a 31 de kilometri de conducte dintr-un total de 4.000.

RADET a raportat pierderi de doar 64 de milioane de lei în 2018 (50 de milioane  de lei, din cauza pierderilor de agent prin reţeaua de transport învechită) şi de 80 de milioane de lei în 2017.

Soluții fantomă

În disperare de cauză, Primăria Bucureştiului a găsit rapid soluţia de a achiziţiona agent termic de la alţi furnizori decât ELCEN, dar aceştia încă nu există.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat luna trecută diminuarea capitalului social al Companiei Municipale Energetica cu aproape 218 milioane lei, bani care erau destinați încperii investițiilor în centrale noi.

O altă soluție implică investiţii private, prin care s-ar putea amplasa „în timp relativ scurt echipamente de producție de mici dimensiuni, cu condiția să se fi identificat terenuri libere pe care acestea să fie amplasate”, potrivit unor surse Profit.ro.

Întâmplător sau nu, același administrator judicar al RADET, Gheorghe Piperea, emitea în septembrie soluţia unor „centrale niște centrale termice punctuale, insularizate, zonale. Dar există și planuri ale unor mari actori economici din energie de a produce, printre altele, și energie termică”.
Falimentul a fost , însă, declarat definitiv luni 11 noiembrie, preluarea activităţii RADET poate dura până la 90 de zile, iar deşi se anunţă deocamdată blândă, iarna nu va întârzia la fel de mult.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.11.2019

Lăsați un comentariu


Europa

Franța, paralizată de cea mai mare grevă din ultimii ani. Ciocniri violente la Paris

Iulian Soare

Cea mai amplă grevă din ultimii ani a început joi, în Franța, cu scopul declarat de a-l forța pe preşedintele Emmanuele Macron să renunţe la… Mai mult

Stiri

Ministrul Finanțelor dă asigurări partenerilor europeni că România va lua măsuri pentru respectarea MTO

Vladimir Ionescu

Ministrul Finanțelor Publice i-a asigurat pe miniștrii de finanțe în cadrul Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (Ecofin), reunit la Bruxelles pe 5 decembrie, că… Mai mult

Stiri

Finanțele au împrumutat 1,1 miliarde de lei, la o dobândă medie de 4,07% pe an

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat joi 1,1 miliarde de lei, în cadrul unei licitații de obligațiuni de stat cu o maturitate reziduală de 46… Mai mult

Stiri

AmCham: România are nevoie de o coordonare centralizată a agendei de digitalizare

Vladimir Ionescu

AmCham Romania salută intenția anunțată de centralizare a coordonării procesului de digitalizare prin alocarea acestui rol  biroului CIO guvernamental, entitate apreciată de membrii AmCham ca… Mai mult

Europa

ECOFIN solicită actualizarea cadrului fiscal în domeniul energiei astfel încât Europa să își poată îndeplini obiectivele climatice

Iulian Soare

ECOFIN susține actualizarea cadrului legislativ privind impozitarea sectorului energetic, astfel încât aceasta să contribuie la obiectivele UE pe mediu, respectiv atingerea neutralității climatice până în… Mai mult

Stiri

STB a garantat cu sediul și parcul auto plata eșalonată a datoriilor către ANAF

Vladimir Ionescu

Societatea de Transport Bucureşti (STB), aparținând Primăriei Capitalei, a garantat la ANAF cu sediul şi parcul de autobuze plata eșalonată a TVA restantă. Suma totală,… Mai mult

Stiri

Traian Berbeceanu va fi șeful de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela

Razvan Diaconu

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat joi, într-o conferință de presă, că, începând cu săptămâna viitoare, comisarul șef în rezervă Traian Berbeceanu va fi… Mai mult