sâmbătă

27 iulie, 2024

16 iulie, 2024

Un diplomat nord-coreean de rang înalt aflat la post în Cuba a dezertat în Coreea de Sud în noiembrie, devenind cel mai înalt diplomat nord-coreean care a evadat în Sud din 2016, a anunțat The Guardian, care citează agenția de spionaj sud-coreeană.

Fără să ofere alte detalii, Serviciul Național de Informații a confirmat o știre anterioară a ziarului sud-coreean Chosun Ilbo, care spunea că un consilier responsabil cu afacerile politice de la ambasada Coreei de Nord din Cuba a dezertat.

Printre misiunile lui Ri Il-kyu la ambasadă a fost aceea de a bloca Coreea de Sud și Cuba să stabilească legături diplomatice, a relatat ziarul citând un interviu cu Ri. În februarie, Coreea de Sud și Cuba au stabilit relații diplomatice.


Detaliile despre dezertarea nord-coreenilor apar adesea după luni de la petrecerea evenimentului- dezertorii trebuie să fie verificați de autorități și să treacă printr-un curs de educație despre societatea și sistemele sud-coreene.

Ri Il-kyu a intrat în Ministerul de Externe al Coreei de Nord în 1999 și a fost lăudat de liderul nord-coreean Kim Jong-un după ce că a negociat cu succes, cu Panama, eliberara unei nave nord-coreene prinse cu arme din Cuba în 2013, a relatat Chosun.

Diplomatul a spus ziarului de ce a decis să abandoneze regimul nord-coreean. „Fiecare nord-coreean se gândește cel puțin o dată la viața în Coreea de Sud. Deziluzia față de regimul nord-coreean și viitorul sumbru m-au determinat să mă gândesc la dezertare”, a spus el pentru ziar. „De fapt, nord-coreenii tânjesc la reunificare chiar mai mult decât sud-coreenii. Toată lumea crede că reunirea este singura modalitate prin care copiii lor pot avea un viitor mai bun. Astăzi, regimul Kim Jong-un a stins cu brutalitate chiar și cea mai mică speranță rămasă în rândul oamenilor.”

El a spus că a zburat din Cuba cu familia sa, dar nu a detaliat cum a reușit să evadeze. „Am cumpărat bilete de avion și mi-am sunat soția și copilul să le spun despre decizia mea, cu șase ore înainte de dezertare. Nu am spus Coreea de Sud, ci am spus, hai să trăim în străinătate”, a spus el. Ri a spus că a luat decizia finală atunci când cererea lui de a călători în Mexic pentru tratament medical a fost respinsă anul trecut, adăugând că părinții și socrii săi, care ar fi putut suferi represalii pentru dezertarea sa, au murit.


Nord-coreenii prinși în încercarea de a dezerta riscă pedepse severe, inclusiv moartea, potrivit grupărilor pentru drepturile omului.

Ultima dezertare cunoscută în sud a fost cea a lui Tae Yong-ho, un fost ambasador adjunct al Coreei de Nord în Regatul Unit, în 2016.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: