Un grup de cercetători români a nunțat că a intrat în cursa contracronometru declanșată la nivel global pentru descoperirea unui vaccin împotriva noului coronavirus. Centrul de cercetare OncoGen, de la Timișoara, cel mai mare centru de terapii personalizate pentru cancer din estul Europei, spune că lucrează la un vaccin ce ar putea ajunge pe piață mai repede decât cele dezvoltate în China, Germania sau SUA.
Directorul OncoGen, profesorul Virgil Păunescu, a explicat pentru Hotnews că institutul a început în ianuarie faza de sintetizare, iar faptul că nu este nevoie de teste pe animale scurtează foarte mult perioada de testare.
Vaccinul se află în acest moment în faza de testare în laborator, după ce s-a încheiat sinteza vaccinului.
Virgil Păunescu a declarat pentru Hotnews că echipa de cercetători de la Timișoara a trimis potențiala metodă de producere a vaccinului și către alte centre de cercetare din Europa și din Statele Unite, „cei care pot să ducă mai departe povestea asta, adică să producă vaccinul”.
Vaccinul ce va fi produs în România nu va genera efecte secundare, susține profesorul Virgil Păunescu: ”Întâi vom face teste pe zece oameni. Nu ne așteptăm să dea efecte secundare. În faza 2 ar urma să fie testat pe 50-100 de voluntari, iar în faza 3 pe un număr între 100 și 1000 de voluntari”.
Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara are nevoie de investiții importante pentru faza trei de testare și producție.
„Azi am stat de vorbă cu 3 fonduri de investiții americane care ne-au întrebat în cât timp îl putem produce. Ne trebuie anumite standarde pentru producție. Problema e că fosta conducere a Spitalului Județean, de care centrul aparține, ne-a sabotat și instalațiile de producție nu merg. Am discutat zilele acestea cu vicepremierul Raluca Turcan, avem nevoie de circa 3 – 3,5 mil de euro pentru testarea și producția în faza 3. Am făcut o cerere alaltăieri către ministrul Sănătății”, a mai spus Virgil Păunescu.