16 martie, 2011

Ultimii 50 de angajaţi ai centralei Fukushima s-au întors la muncă, după o evacuare temporară. Lucrătorii şi-au suspendat activitatea, după ce a apărut fum din reactorul 3, iar anterior o nouă explozie a afectat reactorul 4, pentru a doua oară în ultimele două zile. Cutremurul cu magnitudinea de 9 grade, de vineri, a ucis mii de oameni şi a distrus sistemele de răcire ale reactoarelor nucleare. După patru explozii, nivelul radiaţiilor a început să crească, ceea ce a determinat guvernul să ceară populaţiei aflate la o distanţă de până la 30 km de reactoare să stea în casă şi să interzică zborurile pe deasupra acestei regiuni. Îngrijorarea privind declanşarea unui posibil dezastru nuclear este din ce în ce mai mare, iar circa 200.000 de locuitori din jurul centralei au fost deja evacuaţi, potrivit CNN. (BBC News, CNN)

Liderii europeni n-au ajuns la un consens privind restricţiile aeriene deasupra Libiei. Miniştrii de externe ai ţărilor membre G8 s-au întâlnit în Paris şi l-au avertizat pe colonelul Gaddafi că ar putea suferi consecinţe nefaste, dar nu au reuşit să se pună de acord asupra sancţiunilor aeriene. Germania şi Rusia s-au opus propunerii susţinute de Franţa şi Marea Britanie, care vor să oprească ofensiva forţelor fidele lui Gaddafi asupra rebelilor din estul ţării. Ministrul german de externe Guido Westerwelle a avertizat asupra riscului ca Europa să fie atrasă într-un război în Africa de Nord. Franţa a anunţat că aşteaptă o rezoluţie a ONU, săptămâna aceasta, care să-i susţină pe rebeli. Informaţiile provenite de la sediul ONU din New York arată că există un proiect de rezoluţie redactat de dilplomaţii britanici, francezi, libanezi, americani şi germani, care urmează a fi citit şi votat de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate. Grupul G8 l-a avertizat pe Gaddafi să respecte legitimitatea cererilor exprimate de poporul libian în privinţa drepturilor fundamentale, libertăţii de expresie şi numirea unui guvern reprezentativ. (BBC News)

Trei morţi, 200 răniţi şi stare de urgenţă în Bahrain. În ciocnirile dintre demonstranţii antiguvernamentali şi forţele de securitate din Bahrain, poliţia şi armata au folosit ambulanţele pentru a ataca oamenii, potrivit relatărilor martorilor. Violenţele au început după ce trupe saudite au intrat în ţară, pentru a ajuta guvernul. Secretarul de stat american Hillary Clinton a făcut un apel la calm şi reţinere. “Folosirea forţei şi violenţei de către oricare dintre părţi nu va face decât să înrăutăţească situaţia”, a spus Clinton, aflată în vizită la Cairo. “Sfatul nostru este ca toate părţile implicate să se aşeze la masa negocierilor, pentru a găsi o soluţie politică situaţiei actuale”, a adăugat oficialul american. Mii de oameni au demonstrat în faţa ambasadei Arabiei Saudite din Manama, pentru a protesta faţă de intervenţia a 1.000 de soldaţi şi 150 de vehicule blindate în Bahrain. (BBC News)


Germania a închis temporar 7 centrale nucleare, iar europenii fac teste de rezistenţă ale facilităţilor lor. Oficiali guvernamentali din ţările UE şi reprezentanţi ai Autorităţii Europene pentru Siguranţă Nucleară au luat această decizie într-un reuniune, marţi, la Bruxelles. Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a anunţat că  testele vor fi realizate de experţi independenţi pe parcursul anului, iar în săptămânile viitoare Comisia va face propuneri privind conţinutul testelor, cu criterii comune. „Este vorba despre evaluarea riscurilor legate de tsunami, atacuri teroriste, cutremure, pene de electricitate”, a precizat Oettinger. În acelaşi timp, cancelarul german Angela Merkel a anunţat închiderea temporară a 7 centrale nucleare germane, construite înainte de 1980, pentru a fi testată de urgenţă securitatea reactoarelor. Merkel a declarat că s-a întâlnit şi a discutat cu policieni din statele afectate şi au decis că siguranţa este mai importantă decât orice considerent economic. Anunţul a venit după doar o zi de la hotărârea de a amâna cu trei luni extinderea perioadei de funcţionare a unei staţii nucleare construite în urmă cu 17 ani. Presa germană consideră că aceste măsuri sunt luate datorită alegerilor care se apropie, în trei dintre statele federale germane, pentru a creşte popularitatea partidului creştin-democrat al lui Merkel, CDU, şi şansele acestuia în alegeri. (Guardian)

Un feribot cu imigranţi din Libia, întors din drum de autorităţile malteze şi italiene. Criza refugiaţilor nord-africani se adânceşte după ce o barcă plină cu imigranţi tunisieni s-a scufundat în larg, cu 35 de persoane la bord, iar un feribot cu 1.800 de oameni care fugeau din calea violenţelor din Libia a fost întors din drum de maltezi şi italieni. Vasul venea de la Tripoli şi avea la bord în principal refugiaţi marocani. A fost întâi refuzat de autorităţile din Malta, apoi de cele din Augusta, în estul Siciliei. A rămas ieri în apele internaţionale, urmărit de o navă italiană, încercând, potrivit informaţiilor de ultimă  oră, să ajungă în Maroc. “Nu avem de unde şti că la bord nu se află terorişti”, a spus ministrul italian de interne Roberto Maroni. Vasul a avut timp doar să realimenteze, iar opoziţia italiană a numit măsura guvernului de la Roma “de neînţeles”. Totuşi, imigranţii africani au continuat să sosească în Italia, ieri, circa 1.600 de persoane, în 21 de bărci, sosind pe mica insulă Lampedusa, în ultimele 24 de ore. (Independent)

Franţa contestă la Curtea Europeană de Justiţie restrângerea activităţii PE din Strasbourg. Este un nou episod din disputa, de 15 ani, privind locul de desfăşurare a sesiunilor Parlamentului European, împărţite între Bruxelles şi Strasbourg. Europarlamentarii au votat recent desfiinţarea unei săptămâni de lucru dintr-un an, în capitala alsaciană, un amendament în acest sens fiind aprobat de 58% dintre aleşii europeni, prin vot secret. Tratatele europene prevăd ca PE să organizeze 12 sesiuni plenare pe an la sediul din Strasbourg. Numărul sesiunilor a fost deja redus, în 2001, la trei zile şi jumătate, de luni după-masă până joi după-masă. Restul timpului, deputaţii lucrează la Bruxelles, în comisii sau grupuri politice. Pentru a face „economie de timp”, parlamentarii din tabăra “anti-Strasbourg” au redus la două zile durata a două sesiuni programate iniţial pentru octombrie 2012 şi 2013, pentru a le reprograma apoi în aceeaşi săptămână. (Le Figaro)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: