joi

28 martie, 2024

13 mai, 2016

alee
 proprietate situată pe ”aleea miliardarilor” din nordul Londrei

Unii dintre cei mai bogați investitori din piața imobiliară londoneză ar putea vinde proprietățile deținute după introducerea de noi reglementări anticorupție care spulberă secretul asupra deținătorilor de conturi offshore, declară pentru The Guardian reprezentanții unei importante agenții imobiliare din Marea Britanie.

Potrivit noilor reguli din piața imobiliară, orice companie străină care cumpără proprietăți în Marea Britanie este obligată să înscrie într-un registru public beneficiarul real al achiziției. Tranzacțiile derulate de persoane cercetate pentru corupție vor fi blocate, astfel încât aceștia să nu poată masca prin achiziția de proprietăți câștiguri ilegale obținute cu ajutorul companiilor offshore din Insulele Cayman sau Insulele Virgine Britanice, de exemplu.

Reglementările, anunțate joi de premierul David Cameron, se vor aplica în tranzacții imobiliare viitoare dar și în cele trecute, astfel încât zeci de mii de proprietari anonimi vor fi cunoscuți public.


Proprietarul companiei Glentree Estates, care a vândut proprietăți miliardarilor din Rusia, Nigeria sau China, afirmă că jumătate dintre clienții cu care a colaborat au făcut achiziții imobiliare prin companii offshore.

Potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 100.000 de proprietăți din Marea Britanie, dintre care peste 44.000 numai în Londra, sunt deținute de companii offshore.

Publicația The Guardian îl citează pe Trevor Abrahmsohn (Glentree Estates) care afirmă că o serie de oligarhi care țineau la anonimitate vor renunța să investească în piața imobiliară din cauza noilor condiții.

Una din trei case de pe Bishops Avenue, cunoscută ca ”aleea miliardarilor” din nordul Londrei, este deținută de companii offshore, multe vândute de Glentree Estates.


”Cred că vor vinde toți, dacă vor putea. Intimitatea este foarte importantă pentru o parte a clienților noștri, mai ales că unii nu au nimic de ascuns, ci sunt oameni buni care nu vor să nu stea în bătaia reflectoarelor. Discutăm de patroni de media americani, sau miliardari IT care nu doresc publicitate. Noile reglementări sunt exagerate, nu putem să băgăm în aceeași oală infractori și cetățeni onești doar pentru că au averi comparabile”, spune Trevor Abrahmsohn.

Downing Street afirmă că registrul public al proprietarilor va face ca ”indivizi corupți sau state să fie în imposibilitatea de a mai muta, spăla sau ascunde fonduri ilicite cu ajutorul pieței imobiliare londoneze”.

Abrahmsohn comentează: “Sunt de acord, există oameni care provin din zone periculoase ale lumii, care doresc să scoată din țările lor bani obținuți prin mijloace neconvenționale. În esență însă, persoanele care dețin conturi offshore în scopul optimizării fiscale sau pentru anonimitate sunt persoane care nu comit nimic ilegal”.

Opinia patronului Glentree Estates este susținută de Craig Hughes, director de taxe pentru servicii offshore al companiei de consultanță fiscală Menzies, care afirmă că reglementările guvernului britanic ”ar putea afecta investițiile în proprietăți britanice” și a comentat că ”și cei care realizează profituri insemnate sau personalitățile au dreptul la viață privată”.

Tom Bill, șeful departamentului ”residential research” al agenției Knight Frank, afirmă: “Există o minoritate a celor care dețin conturi offshore pentru care anonimatul este fundamental, deci acest gen de oameni se vor gândi de două ori înainte să facă o achiziție în Regat”.

El spune că deja prețurile de pornire în piața imobiliară de top (domenii evaluate la peste 10 milioane de lire sterline) au scăzut cu două cifre ca procentaj. În medie, anunță Tom Bill, toate prețurile de vânzare ale proprietăților din Knightsbridge au scăzut cu 7% anul trecut, în principal din cauza creșterii din 2014 a taxei la achiziții de la 7% la 15%.

Reticența jucătorilor din piața imobiliară este contrabalansată de entuziasmul celor care militează pentru transparență. ”Cred că măsura este una îndrăzneață, care va face diferența. Va trebui însă ca statul să verifice atent declarațiile din acest registru pentru că cei obișnuiți cu frauda sunt obișnuiți și să mintă. Oricum, este un important pas înainte”, spune Robert Palmer, liderul activiștilor anticorupție Global Witness.

Wayne Panton, de la serviciul financiar al Insulelor Cayman, a confirmat joi pentru Financial Times suspiciunile lui Robert Palmer: ”Vor exista persoane care nu vor renunța voluntar la anonimitate, registrul își va atinge scopul numai dacă informțiile furnizate sunt verificate.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: