miercuri

24 aprilie, 2024

10 septembrie, 2020

Uniunea Europeană va înființa un ”colegiu de supraveghetori”, care va include autorități naționale și europene, pentru a monitoriza monedele digitale ”semnificative”, printre care Libra creată de Facebook, potrivit unui document consultat de Euractiv.

Reglementarea mult așteptată va adresa aspecte precum volatilitatea ridicată a criptomonedelor, inclusiv Bitcoin – cel mai popular ”jeton virtual”, precum și riscurile pe care le prezintă cele sistemice – cum ar fi Libra.

Draftul legislației, lung de 167 de pagini, ar urma să fie făcut public în câteva săptămâni. UE devine astfel prima jurisdicție majoră care reglementează criptomonedele.


”Cred că Europa este în măsură să conducă calea în materie de reglementare”, a comentat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei pentru servicii financiare, în iunie.

Criptomonedele sunt considerate de unii analiști drept ”banii viitorului”, deoarece oferă un sistem de plată aproape instantaneu cu taxe foarte mici. Dar ele sunt, de asemenea, o țintă principală pentru speculatori și spălători de bani.

Autoritățile sunt îngrijorate în special de monedele digitale susținute de monede suverane, cunoscute sub numele de ”stablecoins”, cum este, de exemplu, Libra creată Facebook.

Deoarece sunt legate de monede naționale, susținătorii ”stablecoins” susțin că acestea nu au evoluții cu bule și explozii, cum se întâmplă în cazul Bitcoin. Autoritățile de reglementare se tem însă că ar putea destabiliza economia globală, mai ales dacă au potențialul de a ajunge la 2,7 miliarde de utilizatori din întreaga lume, cum ar putea proiectul Facebook.


„Nu vom accepta ca Libra să fie transformată într-o monedă suverană care poate pune în pericol stabilitatea financiară”, a declarat ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire pentru Euractiv, în iulie anul trecut.

Propunerea Comisiei vine după aproape doi ani de progrese lente în acest domeniu. Dar, după cum au recunoscut oficialii UE, ”Libra a fost un <<apel de trezire>> pentru a lua în serios aceste monede digitale”.

Scopul noilor reguli este de a oferi securitate juridică, de a sprijini inovația, de a proteja consumatorii și investitorii, și de a asigura stabilitatea financiară și integritatea pieței, se arată în document. Necesitatea reglementării la nivelul UE a devenit, de asemenea, mai urgentă, având în vedere că unele state membre au început să își elaboreze propriile reguli, inclusiv Germania, Franța și Malta.

Cu toate acestea, propunerea Comisiei nu va acoperi monedele digitale pe care băncile centrale le dezvoltă în prezent.

Dezvoltatorii de criptomonede ar trebui să producă o „carte albă” cu toate informațiile relevante despre emitent, simbolul sau platforma de tranzacționare ”pentru a permite cumpărătorilor potențiali să ia o decizie de cumpărare în cunoștință de cauză și să înțeleagă riscurile legate de ofertă”, se arată în propunerea Comisiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: