1 februarie, 2011

UE vrea o tranziţie calmă în Egipt, Israelul îl susţine pe Mubarak. Armata egipteană a anunţat că nu va folosi forţa contra protestatarilor care doresc răsturnarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, pentru că respectă drepturile legitime ale cetăţenilor. La Cairo şi Alexandria sunt aşteptate azi marşuri uriaşe de protest, opoziţia cerând şi o grevă generală. Potrivit organizatorilor, circa un milion de oameni sunt aşteptaţi pe străzile capitalei, la demonstraţii. Mubarak a cerut vicepreşedintelui Omar Suleiman să discute cu toate partidele politice despre reforma constituţională. Preşedintele a anunţat şi o remaniere guvernamentală, înlocuindu-l pe ministlu de interne Habib al-Adly, detestat de oameni. UE a cerut ca autorităţle egiptene să înceapă „disciplinat” procesul de tranziţie, în contextul revoluţiei de pe străzile oraşelor din Egipt, dar a sublniat că nu poate să ceară demisia liderului Hosni Mubarak. Israelul, în schimb, s-a aliat cu preşedintele, permiţând trupelor egiptene să intre în Sinai, pentru prima oară după acordul de pace semnat în 1979. (BBC News)

UE şi SUA au impus sancţiuni liderilor din Belarus. UE a reinterzis intrarea în spaţiul Uniunii a preşedintelui Alexander Lukaşenko şi a altor 157 de oficiali din această ţară şi le-a îngheţat conturile. În acelaşi timp, SUA a impus un control financiar mai sever în privinţa bunurilor oficialilor din Belarus şi a impus aceleaşi restricţii de călătorie. Ministerul de externe din Belraus a ameninţat că va lua răspunde cu acţiuni pe măsură acestor sancţiuni. Preşedintele Lukaşenko, reales după un contorversat tur de scrutin în decembrie 2010, a înăbuşit protestele opozanţilor săi, pe stradă, trimiţând la închisoare nu mai puţin de 600 de oameni, inclusiv 7 candidaţi în alegeri. UE i-a mai interzis o dată liderului din Belarus să călătorească în statele membre, în 2006, după alegerile anterioare, dar a suspendat pedeapsa după 2 ani, în încercarea de a încuraja reformele din această ţară. (BBC News)

Italienii au câştigat la negru 50 miliarde de euro, în 2010. Potrivit datelor autorităţilor fiscale din Italia, suma totală a veniturilor nedeclarate ale populaţiei, în 2010, a crescut cu 46% faţă de anul precedent, ajungând la valoarea de aproape 50 miliarde de euro. Din banii nedeclaraţi, 20 miliarde provin din veniturile a 8.850 de persoane care muncesc şi peste 10 miliarde au fost trimise peste hotare, pentru a evita taxele. Jumătate dintre aceşti bani au ajuns în conturi din Luxemburg şi Elveţia. Berlusconi s-a plâns recent că aproape un sfert din economia Italia rămâne netaxată, în timp ce ţara se confruntă cu un enorm deficit bugetar. Banca Centrală a Italiei a previzionat că deficitul public în 2010 va fi sub 5% din PIB, dar datoria publică va ajunge la 118,6% din PIB. (BBC News)


Boeing a primit subvenţii incorecte de la guvernul SUA, spune OMC. Compania aeronautică Boeing a primit subvenţii discriminatorii din partea guvernului american, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care a aprins din nou scânteia unei dispute cu firma rivală Airbus. Oficialii Airbus susţin că raportul arată cum Boeing ar fi primit cel puţin 5 miliarde de dolari din subvenţii ilegale şi de aceea a putut lansa avionul 787 Dreamliner. Boeing a negat aceste acuzaţii. Europa şi SUA se ceartă de mai bine de 6 ani pe tema subvenţiilor de stat pe care le primesc firmele mari producătoare de avioane civile. Raportul OMC pune gaz pe foc în disputa dintre cele două companii care se bat pentru o piaţă pasageri care valorează 1,7 trilioane de dolari. Raportul ar putea influenţa decizia pe care trebuie să o ia armata americană, în privinţa încheierii unui contract de 25-50 miliarde de dolari, pentru avioane cisternă de realimentare în aer,şi pe care îl va semna fie cu Boeing, fie cu EADS, compania-mamă a Airbus. (Telegraph)

Consumul a crescut în SUA la cel mai mare nivel din ultimii trei ani. Cheltuielile de consum au crescut cu 3,5% faţă de 2009, a anunţat Departamentul de Comerţ al SUA, cea mai mare creştere de la valoarea de 5,2% în 2007, înainte de recesiune. Cele mai mari cheltuieli anul trecut s-au făcut în decembrie, când consumul a crescut cu 0,7%, pentru a şasea lună consecutiv. Piaţa de consum reprezintă mai mult de două treimi din activitatea din SUA, cea mai mare economie mondială. Creşterea salariilor şi creşterea consumului au făcut ca în decembrie numărul economiilor să scadă puţin la finalul anului trecut. Economiştii se aşteaptă ca şi cheltuielile şi economiile populaţiei să crească în 2011, dacă piaţa muncii continuă să se îmbunătăţească uşor şi taxele să scădă. (BBC News)

Reuniune de evaluare a diplomaţiei americane, la Washington, în contextul dezvăluirilor WikiLeaks. Secretarul de stat american Hillary Clinton i-a chemat pe cei 260 de ambasadori şi trimişi speciali ai SUA în lume la o întâlnire de o săptămână, pentru o reevaluare a priorităţilor diplomatice americane, în parte şi din cauza dezvăluirilor făcute de siteul WikiLeaks. Adunarea fără precedent, la Departamentul de Stat, a început ieri şi i-a adus împreună pe cei mai importanţi reprezentaţi diplomatici ai SUA din 180 de ţări.Celor mai mulţi dintre ei li s-a cerut să stea în Washington toată săptămâna, pentru o serie de întâlniri şi discuţii. Clinton li se va adresa mâine tuturor, dar va avea şi mai multe dialoguri faţă-n-faţă cu diplomaţi din prima linie, din statele în care America are cele mai mari interese. (Independent)

Banca Mondială împrumută Muntenegru cu  216 milioane de dolari, până în 2014, pentru a sprijini candidatura ţării la UE. Banca Mondială a anunţat, într-un comunicat de presă, că a încheiat un nou acord de parteneriat strategic cu Muntenegru, pentru a susţine priorităţile politice esenţiale, întărirea instituţiilor democratice şi competitivitatea, pentru ca fosta ţară iugoslavă să îndeplinească standardele de integrare în UE, precum şi pentru ameliorarea protecţiei mediului şi rezolvarea problemelor din acest domeniu. (Le Monde)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: