cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

UE va prelungi măsurile de reducere a consumului de gaze

2 martie, 2023

UE intenționează extindă măsurile de reducere a consumului de gaze până în iarna viitoare, cu scopul de a facilita refacerea stocurilor înainte de iarna viitoare, anunță Euractiv.

Confruntată cu creșterea costurilor energiei după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, UE a convenit în iulie anul trecut să reducă consumul de gaz cu 15%, între august 2022 și martie 2023.

Cifrele efective de reducere au depășit însă ținta „voluntară”, ca efect al vremii blânde și a prețurilor ridicate care au forțat gospodăriile și întreprinderile să limiteze consumul de energie.


Potrivit Eurostat, consumul de gaze în UE a scăzut cu 19,3% între lunile august 2022 și ianuarie 2023, comparativ cu aceleași perioade începând cu 2017.

Regula de economie expiră la final de martie

Regulamentul UE adoptat anul trecut expiră la sfârșitul lunii martie, comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, precizând că Bruxelles consideră că „continuarea măsurii este o opțiune pe care nimeni nu o contestă”.

Statele membre UE vor trebui să convină asupra oricăror noi obiective privind reducerea consumului de gaze. Germania, cea mai mare economie a UE, a cerut un obiectiv ”mai mare de 15%”.

Ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, a spus că mișcările de anul trecut nu sunt „repetabile din punct de vedere tehnic”. „Nu poți forța practic gospodăriile să se încălzească și mai puțin. Nu puteți forța industria să producă mai puțin”, a avertizat el, solicitând în schimb planuri pentru a crește eficiența energetică.

Rolul importurilor de LNG


Importurile europene de gaze naturale lichefiate au crescut anul trecut, deoarece națiunile încercau să acopere scăderile aprovizionării prin conducte rusești, anunță un raport al Agenției Internaționale pentru Energie.

„Creșterea importurilor de LNG în 2022 a fost condusă de Europa, cu o creștere bruscă de 63%, compensând o scădere semnificativă a importurilor de gaze prin conducte din Rusia”, a spus AIE într-un raport trimestrial privind piața gazelor.

Importurile europene de GNL au crescut cu 66 de miliarde de metri cubi, SUA furnizând două treimi din acest consum crescut, se arată în raport.

Pentru 2023, AIE se așteaptă ca cererea europeană de gaze să scadă cu 3%, după ce a scăzut cu 13% în 2022.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: