cursdeguvernare

sâmbătă

14 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

UE tratează cu reticență cererea Turciei de aderare la proiectul de mobilitate militară

17 mai, 2021

Turcia, stat membru NATO, a transmis o cerere oficială de aderare la proiectul european privind mobilitatea militară, însă statele membre UE sunt reticente în a aproba această cerere, anunță Euractiv.

Mobilitatea militară este unul dintre proiectele-fanion ale Structurii permanente de cooperare europeană (PESCO) – care are în totalitate 46 de proiecte militare aprobate.

Proiectul, care este condus de Țările de Jos, își propune să susțină angajamentul statelor membre de a simplifica și standardiza procedurile transfrontaliere de transport militar și are ca scop asigurarea unei deplasări rapide și neîngrădite a echipamentelor militare în întreaga Uniune în situație de criză.


Miniștrii de Externe din UE au aprobat în luna mai ca SUA, Canada și Norvegia să se alăture proiectului de mobilitate militară, fiind pentru prima oară când UE acceptă participarea unor state terțe la un proiect militar european.

În prealabil, UE a convenit asupra unui set strict de condiții politice, juridice și „de fond” care să permită țărilor din afara blocului să participe la proiecte de apărare comune. Condițiile politice impuse țărilor terțe limitează participarea acestora la cazurile în care oferă „valoare adăugată substanțială” proiectului militar și cu condiția ca respectivele state să împărtășească „valorile pe care se întemeiază UE”.

Mulți diplomați UE au fost de acord la acel moment că setul de condiții exclude efectiv Rusia, China, dar și Turcia, mai ales că relațiile dintre Bruxelles și Ankara s-au deteriorat în ultimii ani.

Un număr de 24 de țări din UE participă în prezent la proiectul PESCO și se așteaptă ca Cipru și Grecia, ambele state intrate în proiect, să reacționeze negativ la cererea Ankarei, cel puțin până la momentul în care toate problemele pe care aceste două state le au cu Turcia să fie rezolvate.


Cererea Turciei este acum dezbătută în forurile interne de decizie ale proiectului, cu precizarea că nici Franța nu este încântată de solicitarea făcută de Ankara.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: