Consiliul UE au aprobat luni propunerea Comisiei Europene privind bugetul pe anul 2017, proiect care prevede reducerea fondurilor alocate statelor europene mai puţin dezvoltate, în special din estul Europei, şi creşterea bugetului pentru securitate şi gestionarea migraţiei, anunță Reuters.
Propunerea Comisiei Europene de sporire a fondurilor pentru gestionarea crizei imigranţilor a fost pe deplin susţinută de guvernele statelor membre.
Astfel, bugetul pentru migraţie şi securitate pe anul 2017 va creşte cu aproape 25% în comparaţie cu cel de anul acesta, se afirmă într-o notă a Consiliului Uniunii Europene.
Bugetul pentru migraţie se va ridica anul viitor la 5,2 miliarde de euro, fondurile urmând a fi folosite pentru consolidarea frontierelor externe, redistribuirea solicitanţilor de azil şi integrarea migranţilor, în timp ce 2,2 miliarde de euro ar urma să fie folosite pentru acţiuni în afara Blocului comunitar care au drept scop să abordeze cauzele imigraţiei.
Pentru a compensa cheltuielile mai mari cu privire la migraţie şi stimularea creşterii economice, UE a convenit să reducă cheltuielile cu alte programe şi să reducă fondurile destinate regiunilor mai puţin dezvoltate. Domeniile cele mai afectate de reduceri sunt agricultură, dezvoltare regională și cercetare.
Reducerea alocărilor destinate zonelor mai puțin dezvoltate se datorează în mare măsură faptului că majoritatea proiectelor de dezvoltare oricum nu sunt puse pe masa Comisiei la începutul ciclului de finanțare, guvernele est-europene având nevoie de mult timp, astfel cererile de finanțare se adună spre sfârșitul perioadei 2014-2020, a explicat Reuters un oficial european.
Ţările din estul Uniunii Europene, principalele beneficiare ale fondurilor pentru dezvoltare, se tem că această decizie ar putea deschide calea pentru reduceri şi mai mari în următorii ani, au afirmat mai mulţi diplomaţi.
Consiliul a aprobat reducerea bugetului UE pentru 2017 cu 7% comparativ cu nivelul de anul acesta.
Proiectul Comisiei Europene, care a fost aprobat de Consiliul Uniunii Europene, urmează să fie dezbătut în Parlamentul European.