joi

18 aprilie, 2024

4 octombrie, 2015

criza-refugiati - ueComisia Europeană şi Turcia au căzut de acord asupra unui plan de acţiune pentru a ţine sub control fluxul de refugiaţi care se îndreaptă către Europa, potrivit unor informaţii publicate de un cotidian german şi preluate de agenţia Reuters.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, care citează surse din executivul german şi din Comisia Europeană, scrie că, potrivit planului, Turcia va fi obligată să îşi protejeze mai bine graniţele cu Grecia – o frontieră pe care mulţi migranţi au ales să o treacă la bordul unor bărci, în drumul către Germania.

Gărzile de coastă din Turcia şi din Grecia ar urma să colaboreze pentru a patrula ţărmurile Mării Egee, coordonate de Frontex, agenţia europeană de pază a frontierelor. Toţi refugiaţii identificaţi ar urma să fie trimişi în Turcia.


În Turcia ar urma să fie ridicate şase noi tabere care ar putea găzdui până la două milioane de persoane şi care ar urma să fie finanţate parţial de Uniunea Europeană.

Statele membre UE ar urma să se angajeze să preia o parte dintre refugiaţi, astfel încât până la jumătate de milion de persoane ar putea ajunge în Europa fără a se folosi de reţelele de traficanţi de persoane şi fără a încerca să traverseze Marea Mediterană pe cont propriu.

Sursa citată susţine că cele două părţi au aprobat acest plan săptămâna trecută şi că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi-a dat acordul cu acceptul atât al cancelarului german Angela Merkel, cât şi a preşedintelui francez Francois Hollande.

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan se va întâlni cu Juncker luni.


Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că întâlnirea are drept scop „exact accelerarea cooperării pentru a rezolva, în urma unui efort comun, criza refugiaţilor” şi a precizat că alte informaţii mai noi vor fi făcute publice cu ocazia conferinţei de presă de luni.

Întrebată de veridicitatea infromaţiilor publicate de presa germană, o purtătoare de cuvânt a Guvernului de la Berlin a declarat că Merkel, Juncker şi cancelarul austriac Werner Faymann au avut discuţii telefonice, miercuri, dar a refuzat să comenteze asupra conţinutului acestor discuţii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: