sâmbătă

18 mai, 2024

4 martie, 2016

Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu and European Council President Donald Tusk attend a news conference after a EU-Turkey summit in Brussels
Donald Tusk (dreapta) și premierul turc Ahmet Davutoglu la precedentul summit UE-Turcia

UE este foarte aproape să încheie un acord esențial cu Ankara în baza căruia orice migrant non-sirian ajuns în insulele grecești ar urma să fie returnat în Turcia. Oficializarea unui asemenea acord la summitul UE-Turcia din 7 martie ar reprezenta un pas crucial în încercarea blocului comunitar de a stăvili fluxul de migranți din Africa sau Orientul Mijlociu care ajung în Europa.

După săptămâni de presiuni diplomatice făcute de Bruxelles și de Berlin, potrivit Financial Times, premierul turc Ahmet Davutoglu a acceptat marți ca Ankara să își intensifice acțiunile împotriva rețelelor de trafic de persoane care acționează pe teritoriul Turciei și primească înapoi,  sistematic, migranții de alte naționalități decât cea siriană care ajung prin intermediul acestor rețele în Grecia.

Implementarea acestei decizii se anunță dificilă, afirmă FT, însă reprezintă un punct de cotitură în securizarea frontierelor europene comune.


Doi dintre diplomații familiarizați cu negocierile purtate marți au declarat FT că Turcia a mai acceptat să găzduiască și migranții salvați în apele internaționale de către misiunea NATO- o iâchestiune sensibilă, care a împiedicat până acum punerea în aplicare a operațiunilor decise de miniștrii de externe ai statelor membre ale Alianței încă din mai 2015.

Succesul negocierilor cu Turcia a fost oarecum dezvăluit de un avertisment al președintelui CE, Donald Tusk, care se află joi și vineri la Ankara pentru discuții pe tema migrației cu oficiali locali. Donald Tusk a anunțat că porțile Europei se închid pentru cei care nu suferă de persecuții: ”Să afle toți potențialii migranți economici, oriunde s-ar afla- nu mai veniți în Europa”.

Pentru a da greutate acestui avertisment, Europa trebuie să își pună la punct mecanismul de returnare în țările de origine a tuturor celor care nu au nicio șansă să obțină statut de refugiat. În mare, aproximativ 2.000 de oameni ajung zilnic în insulele grecești, cam jumătate dintre ei fiind de origine siriană.

O importantă discuție referitoare la mecanismul de readmisie a avut loc joi la Ankara, între premierul  Davutoglu, președintele  Tusk și Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene. După reuniune, Donald Tusk a afirmat că este convins că este posibil ca, în curând, să fie anunțate vești bune: ”Pentru mulți europeni, cea mai eficientă metodă o constituie punerea la punct a unui amplu și rapid mecanism de trimitere în țările de origine a celor care ajung ilegal în Grecia și care nu fug de niciun război. Ar fi și un bun mijloc de luptă împotriva modelului de business al traficanților.”


O zi înainte, miercuri, premierul olandez Mark Rutte a afirmat că summit-ul UE-Turcia, programat luni, 7 martie, ar trebui să oficializeze ”cel puțin” un acord cu Turcia în chestiunea readmisiei.

Financial Times scrie că Turcia a avertizat liderii europeni că nu poate garanta o scădere dramatică a fluxului de migranți care ajung în Grecia și a cerut UE să fie de acord să preia direct din Turcia, pe calea aerului, migranții sirieni, pentru a-i scuti pe aceștia de călătoria riscantă pe mare spre Grecia. Suplimentar, diplomații care au discutat cu FT afirmă că Turcia presează în aceste negocieri ca UE să acorde anumite privilegii în domeniul acordării vizelor pentru cetățenii turci.

Premierul Davutoglu spunea marți că ”este greșit ca Europa să lase criza migranților numai pe umerii Turciei și Greciei.”

Mai mult de 120.000 de migranți și de refugiați au ajuns în Grecia de la începutul anului. Închiderea aproape totală a graniței comune cu Macedonia a declanșat însă o criză în nordul Greciei, acolo unde situația riscă să degenereze.

Turcia și Grecia au semnat un acord de readmisie, semnat în urmă cu 14 ani, dar prevederile acestui acord aproape că nu sunt puse în practică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: