vineri

26 aprilie, 2024

4 iunie, 2020

Uniunea Europeană este gata să impună sancțiuni asupra unui grup de hackeri ruși, au declarat pentru Politico trei diplomați implicați în această procedură.

Sancțiunile vor fi anunțate în a doua jumătate a anului și se bazează pe dovezi furnizate de guvernul german, care leagă atacul cibernetic purtat în 2015 asupra Bundestag de un grup de hackeri ruși.

Reprezentanții diplomațiilor europene vor discuta miercuri incidentul produs în 2015 și, după ce vor asculta propunerea germană de răspuns, vor analiza pașii de urmat.


Potrivit Politico, Germania a identificat între autorii atacului cibernetic pe Dmitry Badin, care se află și pe lista FBI a celor mai căutați criminali pentru implicarea sa în influențarea alegerilor prezidențiale americane din 2016. Diplomația germană afirmă că deține ”indicații puternice” că, la momentul atacului asupra Bundestag, Dmitry Badin era membru al GRU (serviciul secret al armatei ruse).

Statele europene au luat în considerare de ceva vreme să sancționeze entități străine și indivizi implicați în atacuri cibernetice, dar discuțiile au avut caracter secret în așteptarea unui acord politic pe subiect. Totul s-a schimbat din momentul în care cancelarul german Angela Merkel a lansat subiectul, în luna mai, în spațiul public, în momentul în care a anunțat că Berlinul nu poate să ignore atacul scandalos asupra Bundestag și că așteaptă un răspuns adecvat al UE.

(Citiți și: ”Interviu Robert Kaplan: Intrăm în faza a doua a globalizării – aliniamentul SUA-UE în problema Chinei e o oportunitate care va fi ratată”)

Atacul cibernetic asupra Bundestag s-a produs în mai 2015, forțând ulterior legislativul german să își reconstruiască rețeaua informatică și protocoalele de securitate.

Armata rusă, specializată în atacuri cibernetice

Marea Britanie a acuzat în 2018 Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU) că a organizat și coordonat o serie de atacuri cibernetice care au avut ca scop subminarea democraţiilor occidentale. La acel moment, Ministerul Afacerilor Externe (din România și-a exprimat solidaritatea cu Marea Britanie și Irlanda de Nord, precizând, într-un comunicat, că România “se confruntă la rândul său cu astfel de provocări”.


O evaluare britanică bazată pe activitatea Centrului Naţional de Securitate Cibernetică ​​(NCSC) indică Serviciul de Informaţii Militare ruseşti (GRU) ca fiind entitatea aflată în spatele mai multor atacuri cibernetice, atacuri în care a fost folosită o reţea de hackeri pentru a răspândi confuzie în întreaga lume.

GRU, acuză Marea Britanie, a fost în spatele atacurilor împotriva bazei de date a Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) sau împotriva aeroportului din Odesa, în Ucraina.

Potrivit unei surse guvernamentale britanice, GRU este asociat cu mai multe nume de hackeri cunoscuţi şi frecvent prezentaţi ca apropiaţi ai autorităţilor ruse: ‘Fancy Bear’, ‘Sandworm’, ‘Strontium’, ‘APT 28’, ‘CyberCaliphate’, ‘Sofacy’, ‘BlackEnergy Actors’, nume sub care se ascunde uneori o singură şi acceaşi entitate.

În ianuarie 2019, UE a anunțat sancțiuni împotriva șefului și a adjunctului GRU ca urmare a atacului produs asupra fostului spion Sergei Skripal și a fiicei sale, Yulia, pe teritoriu britanic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: