UE pregătește de lansare o nouă unitate de reacție rapidă la atacuri cibernetice, conform unui proiect al planului consultat de Politico.
Comisia Europeană va prezenta miercuri planul de a înființa o „Unitate cibernetică comună”, care ar permite capitalelor statelor membre afectate de atacuri cibernetice să ceară ajutor din partea altor țări și a UE, inclusiv prin intermediul unor echipe de răspuns rapid care să și lupte împotriva hackerilor în timp real, conform proiectului.
Comisia a anunțat în 2019 dorința de a înființa o unitate comună capabilă să oprească atacurile cibernetice care compromit instituții, agenții, ministere și departamente naționale ale UE. Planul exact a fost dificil de finalizat din cauză că UE nu are competență în materie de securitate națională, iar țările membre ezită să renunțe la controlul asupra acestuia.
O serie de atacuri cibernetice au făcut ravagii pe continent, producând îngrijorarea că Europa nu se poate apăra singură și nu-și poate proteja secretele comerciale împotriva adversarilor. Planul UE își propune să ajute țările să lupte împotriva atacurilor din ce în ce mai sofisticate și mai brutale prin punerea în comun de resurse și expertiză deținute de guvernele naționale.
Planul prevede și înființarea unei platforme de ”poliție cibernetică”, în care agenții naționale, diplomați, servicii militare și companii de securitate cibernetică își vor coordona răspunsurile și vor împărtăși resurse.
Unitatea cibernetică ar urma să pregătească rapoarte regulate privind amenințările, va concepe și testa planuri de răspuns la criză și ar stabili acorduri de schimb de informații între autorități și firme private de securitate cibernetică.
Planul Comisiei – oficial o „recomandare” către guvernele naționale – ar pune Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) să se ocupe de conducerea unității, probabil cu birouri la Bruxelles.
Unitatea ar coordona, de asemenea, activitatea existentă între agențiile cibernetice și autoritățile din întregul bloc. Un grup de țări din UE au creat deja echipe comune de răspuns cibernetic în cadrul sistemului de cooperare în domeniul apărării al UE.
Agențiile de securitate cibernetică au lucrat împreună la politici de protejare a alegerilor și a infrastructurii 5G, iar poliția împotriva criminalității cibernetice de pe tot continentul cooperează în anchete în cadrul Centrul european de criminalitate informatică.
Comisia Europeană dorește ca unitatea cibernetică să fie pe deplin operațională până la sfârșitul anului 2022 și că industria europeană a securității cibernetice va fi implicată în operațiuni până în prima jumătate a anului 2023.