joi

25 aprilie, 2024

11 octombrie, 2016

vera-jourova
Comisarul European pe Justiție, Vera Jourova

Noul Birou al Procurorului European, care urmează să fie aprobat de statele membre în cursul acestei săptămâni, va avea autoritatea să cerceteze fraudele cu fonduri europene și cu TVA.

Potrivit unor oficiali din Bruxelles citați de Politico, Biroul Procurorului European va fi funcțional începând cu 2018.

Biroul  Procurorului european (EPPO), afirmă ofiialii citați de Politico, vor ancheta în toate statele membre proasta gestionare a fondurilor europene, care a costat blocul comunitar 638 milioane euro anul trecut, și frauda cu TVA, care a generat anul trecut pierderi în bugetele guvernelor europene de cel puțin 50 miliarde euro.


Negocierile pentru înființarea Biroului Procurorului European s-au purtat 3 ani de zile, dar vor fi finalizate, asigură Comisarul european pe Justiție, Vera Jourova, în următoarele 3 luni.

Ideea înființării unui Biroul al procurorului european, care să ancheteze, să pună sub acuzare și să aducă în fața justiției dosare în care este lezat interesul general al UE a apărut în 2007, dar o propunere concretă a fost avansată de Comisia Europeană în 2013. Guvernele statelor membre s-au dovedit reticente în a ceda UE controlul unor arii de justiție.

Propunerea inițială viza constituirea unui organism practic independent de sistemele juridice naționale, miniștrii de Justiție au decis însă să utilizeze formula numirii de către statele membre de ”procurori delegați” care să lucreze sub îndrumarea Biroului Procurorului European.

”Sistemele juridice și culturale ale statelor membre încă înregistrează diferențe semnificative. Este evident că numai un procuror care are background într-un anumit sistem juridic va cunoaște cu exactitate cum trebuie acționat într-un dosar deschis în statul respectiv”, a justificat această abordare ambasadorul slovac Ivan Korcok, al cărui stat deține în prezent președinția Consiliului de Miniștri, la o dezbatere organizată săptămâna trecută la Strasbourg.


Pentru aprobarea înființării organismului, Comisia Europeană are nevoie de votul tuturor guvernelor membre- cu excepția Marii Britanii, Irlandei și Danemarcei, care au decis să nu se alăture inițiativei- pe documentul de 136 de pagini.

Dacă cele 25 de state UE nu susțin inițiativa, aceasta poate fi totuși promovată parțial dacă cel puțin 9 state membre decid să apelehe la procedura cooperării strânse în materie.

Înainte să devină lege, propunerea trebuie aprobată de Parlamentul European și ratificată de statele membre.

Guvernele europene și europarlamentarii au avut opinii diferite legat de solicitarea Parlamentului European de a pune în atributele procurorului european și anchetarea fraudelor cu TVA, însă Comisarul European Vera Jourova și-a asigurat sprijinul decisiv al ministrului german de Finanțe, Wolfgang Schäuble, pentru impunerea deciziei, ambii insistând asupra faptului că frauda cu TVA a devenit transfrontalieră.

OLAF, biroul anti-fraudă european, așteaptă cu nerăbdare operaționalizarea EPPO. Doar 40% dintre dosarele investigate de OLAF sunt preluate de sistemele naționale de justiție, afirmă oficiali ai Comisiei Europene.

Comisarul Jourova speră să deblocheze și Eurojust, agenția care ar urma să coordoneze sistemele judiciare ale statelor membre pentru o mai bună cooperare în combaterea terorismului și traficului de droguri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: