21 mai, 2019

Mati, Grecia, 2018

Comisia Europeană a lansat marți prima flotă de aeronave pentru combaterea incendiilor de pădure din sezonul care urmează – șapte avioane și șase elicoptere vor face parte din flota rescEU pe parcursul perioadei inițiale de tranziție. Active suplimentare vor fi introduse săptămânile viitoare, în funcție de țările participante la acest nou sistem.

Anul trecut, incendiile forestiere, inundațiile, furtunile și cutremurele au provocat peste 100 de morți.

Pentru a proteja mai bine cetățenii în dificultate, rescEU consolidează capacitatea colectivă a Uniunii de prevenire, pregătire și răspuns împotriva dezastrelor care vor afecta societățile noastre de acum înainte.


Capacități de combatere a incendiilor

  • Cinci state membre ale UE, care au fost frecvent afectate de incendii forestiere în ultimii ani, și-au pus deja avioanele și elicopterele la dispoziția flotei de tranziție rescEU pentru 2019.
  • Activele inițiale constau în: 2 aeronave din Croația, 1 aeronavă din Franța, 2 aeronave din Italia, 2 aeronave din Spania și 6 elicoptere din Suedia.

Măsuri de pregătire și de monitorizare pentru următorul sezon de incendii forestiere

Pe lângă crearea flotei rescEU, Comisia Europeană își consolidează capacitățile de monitorizare și de coordonare în vederea pregătirii pentru sezonul incendiilor forestiere.

  • Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) al UE, care funcționează 24 de ore din 24 și 7 zile din 7, va fi consolidat cu o echipă de sprijin pentru combaterea incendiilor forestiere la care vor participa experți din statele membre în timpul verii.
  • Pe tot parcursul verii, ERCC va organiza în mod regulat videoconferințe cu statele membre, pentru a face schimb de informații cu privire la riscul de incendii în întreaga Europă.
  • Sistemul de sateliți Copernicus al UE va fi utilizat pentru a cartografia urgențele în materie de incendii forestiere.
  • Toate statele membre ale UE, plus țările partenere, au participat la reuniunea anuală privind incendiile forestiere care a avut loc la Bruxelles în vederea pregătirii pentru următorul sezon de incendii forestiere.
  • În ultimele luni, au avut loc mai multe exerciții pe teren legate de incendiile forestiere. Printre acestea se numără exercițiile MODEX de protecție civilă și de combatere a incendiilor forestiere, cu participarea unor experți și echipe de salvare din diferite țări ale UE, care s-au desfășurat pe insula Cres, în Croația, în perioada 7-10 aprilie 2019. Alte exerciții au avut loc la Split, în Croația, și la Aix-en-Provence, în Franța.

Pe termen lung, obiectivul este de a adăuga capacități și active suplimentare și de a crea o rezervă rescEU mai puternică.


Peste 90 de persoane au murit în regiunea Attica, din Grecia, anul trecut, zeci de persoane decedând în localitatea Mati, unde turiști și localnici nu au reușit să ajungă pe malul mării, unde s-ar fi putut salva. Au fost surprinși de flăcări sau au murit din cauza fumului pe străduțele labirintice și înguste, unde echipele de salvare nu au reușit să ajungă la timp.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: