marți

19 martie, 2024

17 iunie, 2020

Comisia Europeană a prezentat miercuri, la Bruxelles, o propunere de revizuire a regulilor comunitare comerciale și de competiție menită să blocheze practicilor anticoncurențiale ale Chinei, Statelor Unite și Rusiei în piața unică europeană.

Politico, care a obținut draftul propunerii, consideră că este vorba de cea mai agresivă tentativă de eliminare a influențelor pe care companii non-europene le produc în Piața Unică.

Proiectul este apreciat de toți cei care susțin că interesele UE trebuie protejate împotriva competitorilor non-UE, însă o serie de diplomați și experți consultați de Politico afirmă că noul cadru riscă să submineze piața unică dacă nu este aplicat cu foarte mare atenție.

Modificări dorite de Comisie


Comisia Europeană intenționează să ia măsuri împotriva companiilor străine care operează pe piața unică a Europei și care au beneficiat de subvenții mai mari de 200.000 de euro.

De asemenea, Comisia vrea să verifice în prealabil tranzacțiile în baza cărora o companie străină ar dobândi controlul asupra unei companii europene (din anumite domenii de activitate) sau cel puțin 35 la sută din drepturile de vot.

Comisia mai vrea să își consolideze controlul asupra achizițiilor publice și a accesului la fonduri europene atunci când acestea implică companii non-UE.

În esență, companiile străine ar putea fi amendate sau blocate de la participarea la licitații publice desfășurate în interiorul spațiului comunitar.


Comisarul Margrethe Vestager a spus marți că se așteaptă ca noile prevederi să devină operaționale în următoarele 2 luni. Pentru a deveni operaționale, modificările propuse de Comisie trebuie aprobate în Consiliu (prin votul majorității calificate) și de către Parlamentul European.

Comisarul Vestager nu este însă sigur de susținerea tuturor membrilor Consiliului. Doi diplomați europeni au afirmat că mai multe guverne UE se tem de efectele legislației propuse, de faptul că autoritățile naționale își pot dori o investiție străină, însă aceasta ar putea fi blocată de Bruxelles.

(Citiți și: ”Interviu Robert Kaplan: Intrăm în faza a doua a globalizării – aliniamentul SUA-UE în problema Chinei e o oportunitate care va fi ratată”)

Exemplul oferit: combinatul italian Ilva și faptul că investiția ArcelorMittal poate fi singura soluție de salvare, însă multinaționala a beneficiat de ajutoare de stat din partea guvernului indian. ”Ce se întâmplă dacă eu, stat, îmi doresc o investiție indiferent dacă investitorul a primit sau nu subvenții în țara lui, iar Comisia, sau alt stat membru spune că investiția nu se poate realiza?”, se întreabă unul dintre diplomați.

Bruegel vorbește de o sabie cu două tăișuri

Inițiativa europeană completează cadrul legislativ  european din domeniile comerț și competiție cu măsuri care se vor aplica împotriva companiilor non-UE care sunt susținute financiar în statele de origine pentru a intra sau pentru a se dezvolta în Piața Unică Europeană.

Potrivit modificărilor care se anunță miercuri, UE primește puteri sporite să aplice amenzi, să blocheze achiziții de pachete de acțiuni și să interzică participarea la licitații publice dacă constată că o anumită companie a fost sau este avantajată de subvenții primite de la un guvern non-UE.

Comisia explică ”terților interesați” că prevederea nu face altceva decât să uniformizeze regulile în piața unică, ținând cont de faptul că firmele europene se supun deja restricțiilor în materia ajutorului de stat.

Guntram Wolff, președintele think-tank-ului Bruegel din Bruxelles, atrage atenția asupra a două posibile reacții externe: pe de-o parte, există pericolul scăderii investițiilor străine în Europa, pe de altă parte, există pericolul ca celelalte mari economii mondiale să ”răspundă proporțional” cu măsuri care ar afecta companii europene aflate în terțe piețe.

Un purtător de cuvânt al Misiunii economice chineze pe lângă UE a declarat Politico că ”speră” ca măsurile UE să fie ”obiective și corecte pentru toți”, precizând că ”Europa și SUA au fost mari utilizatori ai politicilor de subvenționare” și că măsurile în domeniu adoptate de Beijing respectă regulile internaționale.

Misiunea economică americană pe lângă UE a refuzat să comenteze.

Doi diplomați europeni au exprimat temeri în ceea ce privește posibile măsuri de retorsiune comercială la adresa companiilor europene care activează pe terțe piețe. Mai important, există guverne care văd planul Comisiei ca pe o intruziune a Bruxelles-ului în politicile economice naționale.

Elefantul din camera cu porțelanuri: China

Reglementările Comisiei nu vizează explicit China, dar nimeni nu se îndoiește de faptul că modificările vizează în primul rând blocarea accesului în Europa a companiilor chineze, majoritatea ajutate de Beijing cu subvenții și credite garantate de stat.

Propunerea Comisiei este susținută de Germania și Franța, ambele state considerând că economiile lor suferă din cauza concurenței neloaiale a Chinei: de peste 10 ani, de exemplu, industria germană a panourilor solare a fost decimată de concurența chinezească

UE pare în sfârșit decisă să acționeze: luni, Bruxelles-ul a impus taxe pe fibra de sticlă produsă de China în Egipt, iar marți UE a lansat o revizuire a politicilor comerciale europene. Între altele, a fost lansată o consultare publică pe tema revenirii industriilor europene relocate în Asia.

(Citiți și: ”Comisia Europeană a deschis 2 investigații împotriva Apple”)

Este de așteptat ca primele reacții chineze la nivel înalt să apară chiar lunea viitoare, când este organizat summit-ul UE-China.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Efectul Trump: in loc de concurenta libera-loiala (reglementata international), tot felul de masuri de protectie interna.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Efectul Trump: in loc de concurenta libera-loiala (reglementata international), tot felul de masuri de protectie interna.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: