duminică

25 februarie, 2024

22 iulie, 2013

Miniștrii europeni de externe au decis, luni, la Bruxelles, să includă aripa militară a grupării șiite libaneze Hezbollah pe lista organizațiilor teroriste ale Uniunii Europene, după ce Franța a denunțat susținerea pentru regimul sirian, iar Marea Britanie a acuzat implicarea în atentatul care a avut loc în iulie anul trecut în orașul bulgar Burgas.

Potrivit France24, șefii diplomațiilor din Uniunea Europeană și-au afirmat însă dorința de a continua dialogul cu toate partidele politice libaneze, inclusiv Hezbollah, care joacă un rol important, în condițiile în care face parte din guvernul libanez.

Șefii diplomațiilor din UE arată că decizia are la bază dovezile privind implicarea aripii armate a Hezbollah în acțiuni teroriste pe teritoriul european, referire la atentatul din Bulgaria în care și-au pierdut viața șapte persoane, dintre care cinci cetățeni israelieni. Implicarea crescândă a Hezbollah în conflictul sirian nu este însă menționată de UE.


Decizia miniștrilor europeni de externe ar putea duce la interdicții de călătorie și la sancțiuni financiare vizând activele deținute de mișcarea libaneză pe teritoriul UE.

Guvernul libanez i-a îndemnat în ultimele zile pe miniștrii europeni de externe să evite o decizie vizând sancționarea Hezbollah, atrăgând atenția că influenta mișcare șiită reprezintă o componentă esențială a societății libaneze.

De altfel, deși decizia a fost susținută puternic de Marea Britanie, Franța, Olanda sau Germania, alte țări, printre care Cehia, Irlanda, Italia, Polonia și Austria și-au exprimat îngrijorarea că o astfel de inițiativă ar putea fragiliza situația din Orientul Mijlociu.

Statele Unite și Israelul au cerut, de asemenea, UE să includă Hezbollah pe lista organizațiilor teroriste în urma atentatului de anul trecut din Bulgaria. De altfel, Washingtonul a inclus deja Hezbollahul pe lista organizațiilor teroriste și nu doar aripa militară, în Europa doar Olanda luând o decizie similară. Până în prezent, Uniunea Europeană a considerat Hezbollah o organizație politică cu o aripă militară.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: