24 iunie, 2021

Țintele UE de reducere a impactului agriculturii asupra mediului ar putea duce la o scădere abruptă a producție vegetale și ar putea transforma blocul într-un importator net de cereale, potrivit unui avertisment transmis de grupul Coceral, citat de Euractiv.

În cadrul strategiei ”de la fermă la furculiță”, Comisia Europeană a propus anul trecut ca până în 2030 să fie extinsă cu 25% producția organică, de la 8% în prezent, precum și reducerea folosirii de pesticide cu 50%.

Aceste obiective au fost catalogate drept nerealiste de către producătorii agricoli, nemulțumirile vizavi de standardele de mediu generând și întârzierea acordului asupra subvențiilor agricole aferente următorului exercițiu financiar al Uniunii.


Obiectivele verzi propuse de UE ar putea reduce producția de grâu, principala recoltă de cereale din Uniune, la aproximativ 109 milioane de tone în 2030, de la aproximativ 128 de milioane așteptate în acest an, susțin reprezentanții Coceral, citând o analiză de risc internă de risc mediu.

”Nu vom mai fi unii dintre marii exportatori, poate vom deveni unul dintre marii importatori”, a comentat Oliver Balkhausen, membru al consiliului de administrație Coceral.

Obiectivele de mediu ar putea, de asemenea, să adâncească dependența UE de importurile de semințe oleaginoase prin reducerea culturilor de rapiță, determinând blocul să importe peste 10 milioane de tone de rapiță pe an, comparativ cu aproximativ 6 milioane în prezent, potrivit Coceral.

Departamentul Agriculturii din SUA a proiectat într-un studiu realizat la sfârșitul anului trecut că producția agricolă din UE va scădea și că prețurile vor crește din cauza obiectivelor ecologice.


Această prognoză a fost, la rândul său, criticată ca fiind prea pesimistă într-o lucrare a institutului francez de agronomie INRAE, care spune că trebuie luate în considerare schimbarea practicilor agricole și a tendințelor consumatorilor.

Reprezentanții Coceral susțin că riscurile destabilizării piețelor agricole și ale mutării problemelor de mediu către alte părți ale lumii sunt argumente care susțin nevoia unei evaluări detaliate a impactului obiectivelor ecologice ale UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: