12 august, 2014

Producătorii de piersici şi nectarine din UE vor fi sprijiniţi de Uniunea Europeană, după ce Rusia a interzis importurile de produse alimentare, fructe şi legume din UE, săptămâna trecută.

Comisia va plăti cultivatorilor 10% din producţia care va fi retrasă de la vânzare şi distribuită gratuit în scoli, spitale şi închisori, a spus un purtător de cuvânt al CE, citat de BBC.

Exporturile de fructe din Uniune în Rusia au fost anul trecut în valoare de 1,07 miliarde de euro şi se situează înaintea exporturilor de produse lactate şi de carne.


De fapt, Uniunea Europeană evaluează impactul sancţiunilor ruse asupra sectorului agricol din Europa, iar comisarul european Dacian Cioloş a instituit o echipa de lucru care va evalua în acaeastă săptămână situaţia pentru fiecare categorie de produse.

Comisarul şi membri ai cabinetului său s-au întors din vacanţă şi îşi propun identificarea de noi pieţe şi analizarea efectelor unui an de restricţii impuse de Rusia asupra sectorului cărnii, peştelui, lactatelor, fructelor şi legumenlor.

Compensaţii dintr-un fond special european

Banii pentru cultivatorii de piersici şi nectarine vor veni din fondul special creat prin noua Politică Agricolă Comună (PAC), în valoare de 420 de milioane de euro. Tranşa de bani destinată acestor producători este estimată în jur de 30 de milioane.

Franţa, Grecia, Italia şi Spania sunt principalii cultivatori de piersici şi nectarine. Iar venitorile cultivatorilor din acest an erau oricum ameninţşate de vremea proastă care le-a afectat producţia.


Reprezentanţii statelor UE vor anunbţa joi o strategie în acest sens, pentru a contracara pierderile sectorului agricol european. Potrivit Eurostat, interdicţiile impuse de Rusia vor costa statele UE în jur de 12 miliarde de euro, din pierderea acestor exporturi, care reprezentau 10% din totalul exporturilor agricole ale UE în afara Uniunii.

Consumatorii ruşi resimt efectele embargoului la importurile de alimente

Efectele se simt şi de dealaltă parte, în Rusia. Restaurantele, lanţurile de magazine şi producătorii de alimente încearcă să găsească alternative pe alte pieţe la produsele importate din SUA şi UE.

Consumatorii ruşi găsesc în magazine rafturi întregi goale. Nici în restaurante situaţia nu stă diferit. Potrivit Financial Post, brânzeturile franţuzeşti, coastele deporc australiene sau fructele de mare încep să dispară din meniuri. Lanţurile de restaurante cunoscute pentru că servesc sushi prevăd un declin dramatic al veniturilor, în condiţiile în care jumătate din materia primă este importată şi declinul economic al economiei ruse începuse deja să se facă simţit.

Preşurile cresc şi ele. Experţii estimează că, în lipsa importurilor din UE şi SUA, produsele găsite pe pieţe alternative vor costa mai mult.

Producătorii locali sunt singurii bucuroşi de situaţia creată şi speră că veniturile lor vor creşte. Însă cei din industria alimentară nu cred că aceştia vor putea umple golul creat. Cu atât mai mul cu cât agriculturii ruse i-a fost foarte greu să îşi revină după criza care a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice şi nu produce suficient să facă faţă cererii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: