Ambasadorii statelor membre la UE au ajuns joi la o ”înțelegere de principiu” privind inițierea negocierilor comerciale cu Statele Unite, anunță Politico, care citează trei oficiali europeni.
Comisia Europeană, care coordonează politicile comerciale ale celor 28 de state membre, a încercat de ceva vreme să obține aprobare pe două capitole de negociere – reducerea tarifelor la bunuri industriale și simplificarea procedurilor prin care companiile trebuie să demonstreze că produsele lor respectă standardele UE sau SUA, anunță și Reuters.
Comisia a prezentat aceste două mandate în ianuarie și a găsit sprijin în majoritatea statelor.
Franța s-a opus până acum acestor obiective, insistând că agricultura nu trebuie inclusă pe lista acestor negocieri, ci obligațiile din domeniul schimbărilor climatice – o solicitare foarte delicată din moment ce președintele Trump a retras SUA din Acordul de la Paris.
UE și SUA păreau să fi depășit controversele de natură comercială în momentul în care Donald Trump a amânat decizia de a amâna suprataxarea importurilor auto din Europa.
Tarife suplimentare se aplică însă la importurile de oțel și aluminiu din Europa, iar în urmă cu 3 zile o listă de 14 cu produse europene care ar urma să fie taxate suplimentar a fost făcută publică de Administrația Trump.
O declarație comună SUA-UE, emisă în iulie 2018, afirma obiectivul comun de eliminare a taxelor la toate produsele non-auto.