24 noiembrie, 2014

Uniunea Europeană urmează să înfiinţeze un fond de 21 de milairde de euro pentru a partaja riscurile noilor proiecte de investiţii private, au declarat doi odificali europeni, citaţi de Bloomberg.

Noul fond este văzut ca ancoră a programului de investiţii de 300 de miliarde de euro promis de Jean-Claude Juncker, un plan de investiţii pe trei ani pe care preşedintele CE urmează să îl anunţe în câteva zile.

Comisia Europeană va angaja 16 miliarde de euro în garanţii, sună care incluse şi 5 miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiţii. Împrumuturile, garanţiile, acţiunile şi datoile vor fi parte a instrumentelor acestui fond, care are scopul de a impulsiona asumarea riscului investitorilor privaţi în cazul unor proiecte care bat pasul pe loc.


Preşedintele CE intenţionează să combine, în planul de investiţii pe care îl va prezenta, resursele UE şi schimbări de reglementări europene, pentru a atrage investitorii privaţi şi investiţii reale, a spus vicepreşeditnele CE, Jyrki Katainen (foto).

Europa încearcă să găsească impulsurile pentru creşterea economică, în condiţiile în care zona euro economia creşte foarte puţin – cu 0,8% anul acesta, poitrivit estimărilor CE, iar şomajul continuă să fie mare, 11,5%, cu rate de 25% în Spania şi Grecia.

Planul de investiţii vizează proiecte în infrastructură şi în alte domenii, dar suma pusă la bătaie de CE – 21 de miliarde de euro – cu scopul de a atrage de 15 ori mai mult riscă să dezamăgească pieţele, scrie Bloomberg.

Fondul va folosi resursel existene, fără alte infuzii de la statele membre, spun oficialii citaţi de publicaţia britanică. BEI va găzdui fondul, care va avea propriul management şi va opera cu mai puţin restricţii decât iniţiative similare.


UE pregăteşte o listă de proiecte care ar putea fi repede realizate, în domeniul infrastructurii, energiei şi retelelor digitale.

Plan de investiţii prezentat în faţa PE şi  prima moţiune de cenzură împotriva CE

Planul de investiţii urmează să fie adoptat marţi de către Comisie şi prezentat oficial Parlamentului European miercuri. Toţi membrii Comisiei vor fi prezenţi în Strasbourg. Iar prezentarea acestui plan va avea loc în contextul în care luni seara se discută moţiunea de cenzută împotriva comisiei Juncker.

Echipa luxemburghezului va trebui să primească votul de încredere al eurodeputaţilor, în urma depunerii moţiunii de cenzură depusă de euroscepticii care au reuşit să adune 76 de semnături pentru iniţiere ei.

Iniţiativa acestora a apărut în urma dezvăluirilor LuxLeaks, prin care s-a demonstrat că Luxemburgul a facilitat multinaţionalelor evitarea plăţii unor taxe pe măsura profiturilor înregistrate. Iar schemele de impozitare ar fi fost puse la punct în perioada în care Jean-Claude Juncker a fost premier şi ministru de Finanţe al Ducatului.

Preşedintele Comisiei nu are însă motive de îngrijorare – iar el susţine că a acţionat conform legislaţiei luxemburgheze şi europene – întrucât cele două mari grupuri politice, PPE şi S&D, îl vor susţine, la fel ca şi liberalii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: