vineri

9 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 august, 2022

Uniunea Europeană condamnă „violarea iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară” de către Rusia la centrala ucraineană Zaporoje, cea mai mare din Europa, prin activitățile militare din zona acesteia. Compania ucraineană Energoatom a avertizat că, în urma atacului cu rachete asupra zonei centralei, există „un risc serios” privind funcționarea în siguranță a acesteia.

„UE condamnă activităţile militare ale Rusiei în jurul centralei nucleare Zaporojie. Aceasta este o violare gravă şi iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară şi un nou exemplu de nerespectare de către Rusia a normelor internaţionale”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borell, citat de Euronews.

Josep Borell a cerut Rusiei să permită accesul imediat a experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA) la centrală.


Autorităţile ucrainene au acuzat vineri forţele ruse că au efectuat trei lovituri în apropierea unui reactor al centralei de la Zaporoje, deşi Moscova controlează acest teritoriu încă din martie.

Rușii susțin că în spatele atacurilor s-ar afla forţele ucrainene, care au provocat un incendiu ce a fost stins.

A fost oprit un reactor

Unul dintre reactoarele centralei a fost închis, potrivit companiei energetice ucrainene Energoatom.

„Ca urmare a atacului asupra centralei nucleare Zaporoje, sistemul de protecție în caz de urgență a fost declanșat și a oprit unul dintre cele trei reactoare în funcțiune”, a spus Energoatom într-un mesaj pe Telegram.


Energoatom spune că bombardamentul „a deteriorat grav” o stație de azot și oxigen și o „cladire auxiliară”. „Există încă riscul de scurgere de hidrogen și substanțe radioactive, iar riscul de incendiu este, de asemenea, mare”.

Centrala continuă să producă energie electrică și personalul ucrainean continuă să lucreze acolo.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat vineri bombardarea centralei de către Rusia, în discursul său obișnuit adresat națiunii.

„Ocupanții au creat o altă situație extrem de riscantă pentru toată lumea din Europa – au tras în centrala nucleară Zaporoje, de două ori într-o singură zi. (…) Aceasta este cea mai mare centrală nucleară de pe continentul nostru. Și orice bombardament al acestei instalații este o crimă deschisă, nesăbuită, un act de teroare”, a spus Volodimir Zelenski.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: