30 iulie, 2021

Comisarul Ylva Johansson

Uniunea Europeană a anunțat joi că exercită presiuni asupra Irak să blocheze fluxul de migranți către Belarus, migranți care ulterior sunt călăuziți să traverseze ilegal granița cu Lituania.

Bruxelles a anunțat că cel puțin 2.700 de migranți, majoritatea din Irak, au intrat ilegal în statul baltic membru al UE în ultima perioadă.

Oficialii europeni suspectează că acest culoar de migrație este creat de regimul din Belarus ca răspuns la sancțiunile pe care UE le-a instituit împotriva regimului Lukașenko.


”Suntem în contact cu guvernul irakian cu scopul de a controla mult mai atent zborurile Bagdad – Minsk și pentru readmiterea cetățenilor irakieni care nu au drept de protecție internaționlă sau a celor care voluntar doresc revenirea în țara natală”, a transmis joi, potrivit Euractiv, Comisarul pentru Afaceri Interne Ylva Johansson diplomaților europeni.

Și șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a anunțat miercuri că a purtat discuții cu ministrul de externe al Irakului „cu privire la modul de abordare a numărului crescut de cetățeni irakieni care trec neregulat din Belarus în Lituania”.

„Acesta este un motiv de îngrijorare nu numai pentru un stat membru, ci pentru întreaga UE. Mizăm pe sprijinul Irakului ”, a scris Borrell pe Twitter.

Oficialii de la Bagdad s-au angajat la începutul acestei luni să investigheze presupusul trafic de persoane în Lituania, fiind înființat un comitet mixt cu UE pentru a discuta probleme de migrație.


Un purtător de cuvânt al UE a declarat joi că „mare parte” dintre irakienii care ajung în Lituania nu par să fie eligibili să solicite azil în Uniune.

Bruxelles a remarcat în ultimele luni că între Bagdad și Minsk s-a stabilit un adevărat pod aerian, suspectând că regimul Lukașenko favorizează migrația ilegală spre Lituania.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: