cursdeguvernare

luni

16 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

UE anunță un program de investiții de 37 mld. euro, noi măsuri de contracarare a impactului Covid-19

13 martie, 2020

Uniunea Europeană va institui o schemă de investiţii în valoare de 37 de milliarde de euro, ca parte a pachetului de măsuri menit să contracareze impactul pandemiei de coronavirus asupra economiilor blocului comunitar, a anunţat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vineri.

UE va garanta împrumuturi de opt milliarde de euro pentru 100.000 de firme din turism, transporturi și altre sectoare afectate, a precizat vineri Ursula von der Leyen, citată de Reuters.

Planurile Comisiei Europene (CE) includ şi măsuri legate de flexibilitatea acordată statelor membre în privinţa deficitelor bugetare şi a ajutorului de stat. Măsurile vizează mai ales Italia, țara cea mai afectată de Covid-19, care avea deja mari probleme cu deficitul bugetar și îndatorarea.


Ursula von der Leyen nu a dat acum detalii de unde vor veni banii, după ce, marţi, a anunţat un plan de investiţii de 25 de miliarde de euro, bazat pe fonduruile nerambursabile de prefinanţare deja acordate statelor membre. Deciziile concrete vor fi  luate luni, după reuniunea Eurogrup.

(Citiţi şi: „Pachetele europene de salvare economică în confruntarea cu coronavirus”)

Viceperşedintele CE Valdis Dombrovskis a spus că măsurile care vor fi adoptate nu vor suspenda regulile fiscale al UE, dar vor permite, totuşi, cheltuieli mai mari şi posibile întreruperi ale angajamentelor bugetare ale statelor membre.

Tratatul de funcționare al UE impune statele membre obligația de menţine deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB) şi datoria publică sub 60% din PIB. Regulile permit statelor membre să cheltuiască mai mult în situaţii de urgenţă.

Pandemia de coronavirus justifică cheltuieli excepţionale, ca și ajutoare de stat pentru companiile aflate în dificultate, în anumite circumstanţe.


În timpul crizei financiare globale din 2008/2009, o relaxare similară a prevederilor privind deficitul şi subvenţiile de stat a permis guvernelor europene să cheltuie miliarde de euro pentru salvarea băncilor şi relansarea economiei

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: