23 noiembrie, 2017

Uniunea Europeană )UE) ar putea decide luna viitoare includerea Turciei pe lista neagră a paradisurilor fiscale, fapt care ar încorda şi mai mult tensiunile dintre Ankara şi cel mai mare bloc comercial mondial.

Grupul de lucru „Codul de conduită”, înființat sub patronaj UE pentru monitorizare a „jurisdicţiilor non-cooperante privind fiscalitatea, a ajuns la concluzia că angajamentele Turciei vizând soluţionarea problemelor cu privire la transparenţă precum şi cu privire la eliminarea regimurilor fiscale preferenţiale „sunt insuficiente”, potrivit unor surse comunitare precum şi unor documente consultate de Bloomberg.

Grupul de lucru ar putea recomanda miniştrilor europeni de Finanţe să adauge țările necooperante, inclusivTurcia, pe lista neagră a paradisurilor fiscale la reuniunea lor din 5 decembrie.


Cu toate că statele UE au opinii diferite cu privire la utilizarea sancţiunilor financiare împotriva jurisdicţiilor care sunt considerate non-cooperante în materie de fiscalitate, includerea Turciei pe lista neagră a paradisurilor fiscale ar afecta reputaţia ţării şi ar creşte presiunile asupra companiilor din UE să îşi retragă investiţiile.

Mai multe ţări, inclusiv Franţa, ar susţine aplicarea unor măsuri punitive precum excluderea de la finanţarea internaţională, deși deocamdată nu a fost luată o decizie.

Posibila includere a Turciei pe lista neagră a paradisurilor fiscale vine într-un moment în care Germania îşi foloseşte influenţa pe care o deţine în cadrul mai multor instituţii internaţionale de dezvoltare, precum Banca Europeană de Investiţii sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru ca acestea să reducă finanţarea oferită Turciei.

Băncile comerciale germane au început să îşi revizuiască expunerea pe Turcia, după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că UE ar putea reduce fondurile de pre-aderare acordate Turciei ca reacţie la campania de intimidare a instituţiilor democratice.


Turcia poate să evite o includere pe lista neagră a paradisurilor fiscale pentru a oferi noi angajamente înainte de reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe de luna viitoare, dar intrăîn criză de timp.

În discuţiile Grupului de lucru, reprezentantul Marii Britanii a subliniat că Turcia este un partener important al UE însă experţii au precizat că orice decizie pentru a evita criteriile tehnice privind includerea pe lista neagră a paradisurilor fiscale poate fi luată numai la nivel politic, a declarat un participant la acea reuniune.

Ambasadorii care reprezintă guvernele UE urmează să discute lista neagră a paradisurilor fiscale înainte de reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe. Potrivit unui document de lucru care datează din 21 noiembrie, consultat de Bloomberg, până la 36 de ţări ar putea fi incluse pe lista neagră a paradisurilor fiscale, inclusiv state precum Serbia, Armenia, Insulele Cook, Insulele Marshall, Panama şi Tunisia.

În acest moment, fiecare ţară membră UE are propria sa listă a jurisdicţiilor pe care le consideră mai puţin cooperante în materie de fiscalitate. Criteriile pentru definirea unui paradis fiscal variază foarte mult în rândul statelor membre UE. O eventuală listă neagră a UE ar avea o greutate mai mare, iar jurisdicţiile incluse pe această listă ar pute fi supuse unor sancţiuni dacă nu cooperează.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: