joi

25 aprilie, 2024

27 martie, 2024

Zeci de parlamentari europeni au fost ținta unor atacuri cibernetice chinezești în ultimii ani, conform procurorilor din Statele Unite.

Membrii IPAC vizați de hackeri chinezi

Luni seara, scrie Politico, Departamentul de Justiție al Statelor Unite a emis un mandat de acuzare în care afirmă că hackerii chinezi cu legături în Ministerul Securității Statului au vizat „fiecare membru” european al Alianței Interparlamentare pentru China (IPAC), o coaliție de parlamentari critici la adresa Beijing.

În 2021, hackerii au trimis „mai mult de 1.000 de e-mailuri către mai mult de 400 de conturi unice ale persoanelor asociate cu IPAC” pentru a încerca să adune date despre activitățile online și dispozitivele digitale ale membrilor, se arată în mandat.


Un număr de 66 de parlamentari din statele membre UE sunt listați pe site-ul IPAC. Membrii provin din 12 țări ale UE, precum și din Marea Britanie, Ucraina, SUA și alte țări.

Doi membri ai Parlamentului European – Reinhard Bütikofer din Germania și Miriam Lexmann din Slovacia – sunt copreședinți ai IPAC, alți 17 europarlamentari având calitatea de membri IPAC.

Parlamentul European nu știe ca vreun membru al său să fi fost vizat

Cu toate acestea, Parlamentul European a insistat printr-un purtător de cuvânt că proprii săi parlamentari nu au fost vizați de atacuri ale hackerilor chinezi, „conform tuturor informațiilor disponibile în prezent”.

Marea Britanie și SUA au acționat în consecință luni, cu Londra impunând sancțiuni și autoritățile din SUA inițiind acțiuni legale. Dar pe continent, știrea că hackerii sponzoriți de statul chinez au lansat atacuri cibernetice împotriva unor parlamentari europeni nu a generat multe reacții.


Samuel Cogolati, deputat ecologist belgian membru IPAC, a confirmat că a fost vizat de atacuri cibernetice în 2021, în același an în care Beijing l-a sancționat, alături de alți parlamentari ai UE, inclusiv Bütikofer și Lexmann.

”Absolut ridicol să aflăm de la americani”

Atacurile cibernetice au fost aduse la cunoștința lui Cogolati abia în 2023, printr-un e-mail de la Centrul pentru Securitate Cibernetică din Belgia. În e-mail, organismul de securitate cibernetică belgian a spus că hackerii fac parte din APT31, aceeași grupare lovită acum de sancțiuni ale Marii Britanii.

„Este absolut ridicol să aflăm despre alte victime ale atacurilor cibernetice chinezești, în Belgia și în întreaga Europă, dintr-un document emis de Departamentul de Justiție al SUA”, afirmă Samuel Cogolati.

Procurorii americani afirmă că hackeri chinezi au efectuat atacuri cibernetice asupra oficialilor politici și de stat americani încă din 2015, inclusiv pretinzând că sunt jurnaliști americani de seamă pentru a-i înșela să dea clic pe linkuri care extrag informații din dispozitivele lor digitale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: